Sucuk ülkemizde çok tüketilen ve sevilen gıdalar arasında yer alıyor. Özellikle kahvaltılarda sık tüketiliyor, çocuklar bu lezzete bayılıyor. Peki, sucuk nasıl kurutulur? Sucuk kuruturken nelere dikkat etmeli? Sucuğu küflenmeden nasıl saklayabiliriz?
Sucuk kıyma, sarımsak, toz biber, kimyon, karabiber gibi baharatlarla yapılan, tost ile ve yumurtayla çok yakışan bir besin. Doğru eller tarafından yapıldığında çok da sağlıklı. Diyetisyen Tuğba Yaprak sucuğun faydalarını şöyle dile getiriyor: “Sucuk yüksek protein içeriğiyle kas kütlesini koruyor, dokuları iyileştiriyor, zayıflamayı destekliyor, kan yapıyor, b12 üretimini uyarıyor, saç ve göz sağlığına iyi geliyor.” Tabi tüm bu faydalarına kavuşabilmek için sucuğu güvenilir yerlerden temin etmeli veya evde kendimiz yapmalı. Sucuk satın aldığımızda yahut evde yaptığımızda uzun süre bozulmadan, küflenmeden muhafaza edebilmek için şunlara dikkat etmeli:
Sucuğun nemli bir besin olması uzun süre taze şekilde muhafazasını güçleştirmektedir. Sucuk nasıl saklanır? Taze veya kuru sucuk nasıl saklanır? makalemizde sucuklarınızı uzun süre bozulmaktan koruyabileceğiniz önerilere yer verdik.
Haberturk’un haberine göre sucuklar buzlukta 6 ay süreyle muhafaza edilebiliyor.
Taze sucuk, nemli bir yapıya sahip olduğundan kolay bozulabilmekte, küflenebilmektedir. Bu nedenle kurutarak saklama yöntemi ile taze sucuğun daha uzun süre dayanmasına yardımcı olacaktır. Bu yöntem, özellikle kısa bir süre içinde tüketilemeyecek kadar fazla sucuk için uygulanmalı.
Taze sucuğu kurutmak için hem sıcak hem de doğrudan güneş almayan bir bölgeye ihtiyacımız var. Sucuklar, kangal şeklinde hazırlanmış ise bir yere asmak da kurutma işlemini kolaylaştıracaktır. Ancak asma olanağı olmadığında sucuklar gazeteye de sarılabilir. Taze sucuklar kuruduktan sonra açıkta değil, buzdolabında saklanması gerekmektedir. Aksi halde üzerinde bakteriler ve zararlı mikroorganizmalar üreyebilir.
Sucuğun bozulduğunu anlamanın bazı ipuçları var. Şayet sucuğun rengi değişmişse, sucuğun üzerinde yapışkan bir yapı oluşmuşsa, üründe küflenme, tadında ekşime varsa, sucuktan kötü koku geliyorsa tüm bunlar sucuğun bozulduğunu göstermekledir.