Yaz aylarını yaşadığımız şu günlerde evlerde kış hazırlıkları tüm hızıyla devam ediyor. Domates salçası da yapmanın tam zamanı! Peki evde domates salçası nasıl yapılır? Güneşte domates salçası yaparken nelere dikkat etmeli? İşte püf noktalarıyla kolay ve lezzetli domates salçası tarifi.
Marketlerde satılan salçalar çeşitli koruyu maddeler içerdiğinden sağlığa zararlı olabiliyor. En doğrusu ve uygun olanı evde kendi salçamızı kendimiz yapmak. Domatesin bol ve nispeten ucuz olduğu şu günler domates salçası yapmaya ne dersiniz? Buyurun püf noktalarıyla domates salçası tarifi:
EVDE DOMATES SALÇASI YAPIMI
Malzemeler
- 25 kilo domates
- 2 avuç kadar turşuluk tuz
- 1 su bardağı zeytinyağ
Domatesleri genişçe bir leğenin içerisinde bol suyla güzelce yıkayın. Bıçakla sap kısımlarını, ortasındaki yeşil kısmı kesip atarak, domatesleri iri doğrayın. Tencereye domatesleri alın, içerisine iki avuç kadar tuz ekleyip ocakta kaynatın. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp bir saat kadar pişirin. Ocaktan alır almaz blenderla çok az karıştırın, ardından soğumaya bırakın. Soğuyan domatesleri kevgirden yahut süzgeçten geçirin ve suyunun süzülmesi için temiz bir çuvalın içerisine koyup çuvalı asın. Suyu iyice süzülen salçayı genişçe bir siniye ince bir tabaka olacak şekilde yayın ve güneşte kurumaya bırakın. Geldik son aşamaya salçayı tencere koyun içerisine bir su bardağı zeytinyağı katıp biraz kaynatın, sıcak sıcak cam kavanozlara koyup kapağını sıkıca kapatın şişeleri ters çevirin. Şişelerin üstünü bezle örtüp bir gece bekletin. Kapakların kendini çekmesi işin bu önemli. Bu miktara göre yaklaşık 2.5-3 kilo salça çıkıyor.
EVDE DOMATES SALÇASI YAPMANIN PÜF NOKTALARI NELER?
Domates salçası yapmanın püf noktalarına riayet ederek hem daha lezzetli olmasını sağlayabilir hem de küflenmesini önlersiniz. Evde domates salçası nasıl yapılır diye merak edenlerdenseniz detaylarından da bahsedelim. İşte dikkat etmeniz gerekenler:
- Domates salçası için uzun domatesleri veya sert etli domatesleri tercih edin. Bu domateslerin daha az su çıkacak daha etli olup daha fazla salça elde etmiş olacaksınız.
- Salçanızı yaparken sofralık tuz değil turşuluk tuz olarak bilinen kaya tuzu kullanın. Kaya tuzunu marketlerden, aktarlardan temin edebilirsiniz.
- Süzdüğünüz domatesleri tepsilere döktükten sonra güneş gören bir balkona veya bir terasa tepsilerinizi yerleştirin, gidip gelip salçanızı karıştırın.
- Süzülen domates suyunu atmak yerine kavanozlarda muhafaza edip yemeklerinizde kullanabilirsiniz.
- Salçanızı mutlaka yoğun güneş alan ortamda kurutun. Kuruma aşamasında sürekli gelip giderek salçanızı karıştırın. Salçalar kurumaya başlayıp tepsideki salça miktarı azaldıkça diğer tepsiye aktararak salçalar arasında aralık bırakmayın, yanmadan kurumasını sağlayın.
- Güneşte 4 ile 7 gün arasında güneşleyin. Güneşte kurutma süresi bulunduğunuz bölgeye göre değişmekte. Kıvamına bakarak karar verin. Elde edeceğiniz domates salçası çok sulu yahut çok kuru olmayacak. Kıvama gelince temiz bir çuvala alıp süzmeye bırakın.
- Bir diğer püf noktası öğlen güneş ışıklarına dik maruz bırakmayın tül gibi birşey ile üzerlerini örtün. Güneşin salçaya doğrudan vurması salçanın kırmızı renk pigmentini öldürebilir.
- Salça kıvam alınca dilerseniz yukarıdaki tarifteki gibi zeytinyağı ekleyip ocakta kaynatabilir yahut belirgin olacak miktarda tuz ve 1 su bardağı zeytinyağı ilave edip cam bir kavanoza alabilirsiniz.
- Domates salçasının lezzetini artırmak için, içerisine biraz kapya biber ekleyebilirsiniz. Koyacağınız biberin oranı isteğinize göre değişebilir. Örneğin 5 kg domates ile 1 kg kapya biberi karıştırıp salçayı yapabilirsiniz.
- Domateslerin ve biberlerin kabuklarını soymadan yapabilirsiniz.
- Yukarıda tarifte de bildirdiğimiz gibi domates salçasının fazla suyunu süzdürmek için temiz bir çuvalın içine alıp ağzını bağlayın, suyu süzüldükten sonra salçayı bir tepsiye alıp üzerine toz ya da sinek konmasın diye bir tülle kapatıp yine güneşli bir ortamda suyunu çekinceye kadar 3-4 gün bırakın.
- Salçayı güneşte kurutma şansınız yoksa, kısık ateşte ara ara karıştırarak, istediğiniz kıvama gelene kadar başından ayrılmadan pişirmeniz gerekir. Ancak kaynadığında çok sıçrıyor. Dikkatli olun. Sürekli karıştırmak gerekli aksi takdirde dibi tutabiliyor.
Kaynak:nefisyemektarifleri.com derleyen:mavikadin.com