Lezzetiyle sevdiklerinizi mutlu edeceğiniz bir sulu menemen tarifi arıyorsanız doğru yerdesiniz. Sabah kahvaltısında veya akşam yemeğinde tüketebileceğiniz bu yemek için gerekli olan malzemeleri, hazırlanışı ve püf noktaları bu yazıda bulabilirsiniz.
En güzel menemenin nasıl yapıldığı yıllardır tartışılır. Öyle ki Masterchef’te şeflerin yarışmacıların eleme yemeği veya kaptanlık mücadelesi için istediği yemekler arasında menemen de yer alır. Her ne kadar dışarıdan bakıldığında basit bir yemek olduğu düşünülse de birbirinden farklı birçok çeşidi, pişirme tekniği ve kullanılan malzemelerin tazeliğiyle menemeni her defasında kıvamlı yapmak zorlu olabilir. Türkiye’de en çok tüketilen kahvaltılık besinlerinden olan menemen nasıl yapılır, kaç çeşidi vardır ve sulu menemen tarifi gibi soruların cevabı yazımızın devamında…
Görüntüsüyle gözlerinizi lezzetiyle midenizi bayram ettirecek tam kıvamında sulu menemen tarifi için birçok farklı yöntem bulunur. İçeriğini dilediğiniz gibi şekillendirebileceğiniz bu lezzetli yemeği, sofranızdan eksik etmek istemeyeceksiniz.
Sulu menemen tarifi için gerekli olan malzemeler:
Sulu sulu menemen nasıl yapılır?
Sulu menemenin yanında ne yapabileceğinizi öğrenmek için “Menemenin yanına ne gider, en çok ne yakışır? 15 yiyecek önerisi” yazımıza göz atabilirsiniz.
Tek başınıza yaşıyor veya sadece okuldan dönen çoğunuza sulu bir menemen yapmak istiyorsanız ölçüleri iyi ayarlamanız gerekir. Böylelikle hem yemek atık olarak kalmaz hem de israfın önüne geçmiş olursunuz.
1 kişilik menemen tarifi için gerekli olan malzemeler:
zeytinyağı
1 kişilik menemen nasıl yapılır?
Öncelikle menemen için kullanacağınız malzemeleri doğrayın. Sonrasında tavanıza zeytinyağını ekleyin. Küçük küçük doğradığınız biberleri yağa ekleyin. Hafif kavrulduktan sonra küp küp doğradığınız domatesleri (kabukları doğranmış olması önemli) biberlerin içerisine ekleyin. Biber ve domatesin lezzeti birbirine geçerken aralıklı olarak karıştırın. Yeteri kadar suyunu çeken menemene tuz, dilerseniz farklı baharatlar, ve yumurta ekleyin. Yumurtanız pişmeye yakın peynir de ekleyerek lezzetini de arttırabilirsiniz. Afiyet olsun.
Eğer baharatla aranız iyiyse bu tarifi kesinlikle denemelisiniz. Acılı ve sulu menemen tarifi için yapmanız gerekenler oldukça basit. Acılı ve sulu menemen tarifi için kullanmanız gereken malzemeler şu şekilde:
Bu malzemeleri sırasıyla tavaya ekleyerek lezzetli acılı ve sulu menemen yapabilirsiniz.
Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de en çok tüketilen kahvaltılık besinler arasında %23 oranıyla menemen 2. sırada yer alıyor. Bu kadar popüler olması beraberinde tartışmalara da neden olmuş durumda. Soğanlı mı soğansız mı sorusu belki de yıllardır halk arasında tartışılır. Hatta öyle ki kimi zaman bazı ünlü isimler de bu tartışmaya dâhil olmuştur. Sosyal medya hesabında Vedat Milor geçtiğimiz yıllarda yaklaşık 500 bin kişinin oy kullandığı bir anket yayınladı. Bu anket sonucunda %50’den fazla kişi “Soğanlı” menemeni savundu.
Yine de menemen kesin olarak soğanlı yapılmalıdır denilemez. Tamamen kişilerin damak zevkine göre menemen şekil alır. Örneğin Samsun’un geleneksel tarifi olan Çakallı Menemen’inde de bu lezzet peynirli yapılır. Doğu ve Güneydoğu’da menemen daha acılı, Marmara bölgesinde ise sulu menemen tercih edilir. Hatta o kadar fazla çeşidi bulunur ki Masterchef’te bile neredeyse her yıl yarışmacılardan menemen yapılması istenir.
Özellikle sulu menemen yapmanın birçok püf noktası bulunur. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
Menemen kendi başına oldukça besleyici bir yemek. Özellikle güne zinde başlamak veya akşam yemeğine hafif bir lezzet arayanlar için idealdir. Eğer diyet yapıyorsanız ve “Diyette menemen tüketilir mi?” diye merak ediyorsanız bunun cevabı evet. İçeriğinde karbonhidrat bulunmaması, sebze ve protein ağırlı bir besin olması menemeni diyet yapanlar için uygun bir besin hâline getiriyor. Yine de bu yemeği tüketirken dikkat etmeniz gereken 2 nokta bulunuyor. Birincisi yağ oranı ikincisi yanında beyaz ekmek tüketmemek. Bu iki noktaya dikkat ederek gönül rahatlığıyla diyette menemen yiyebilirsiniz.
Menemeni bir porsiyon (250 gram) yediyseniz yaklaşık 178 kalori almış olursunuz. Yani menemenin 100 gramı 71 kcal’dir.
Türkiye’nin dört bir yanından sevilerek tüketilen bu lezzetin farklı birçok şekilde yapılması mümkün. Yazımızda size sulu menemen tarifinin nasıl yapılacağını ve püf noktalarına değinmiş olsak da Çakallı, soğanlı, yumurtasız, kavurmalı veya sucuklu gibi birçok farklı menemen tarifi de bulunur. Sofralarınızda değişik menemen tariflerine yer vermek istiyorsanız sizler için seçtiğimiz menemen:
Samsun’a ait olan çakallı menemen tarifi deneyimlerin bir daha yapmak isteyeceği türden bir lezzet. Çakallı Menemen için gerekli olan malzemeler:
Çakallı menemen için gerekli olan malzemeleri hazırladıysanız şu adımları takip ederek lezzetli yemek yapabilirsiniz: