Cennet üzümü nedir, nerede kullanılır? Cennet üzümünün faydaları nelerdir?

12 Eylül 2023
0 Yorum
cennet uzumu nedir nerede kullanilir cennet uzumunun faydalari nelerdir

Türkiye birçok üzüm çeşidine sahiplik yapıyor. Adıyla ve görünüşüyle en çok dikkat çekeni ise ‘cennet üzümü’ diye adlandırılan ‘physalis’ bitkisinin meyvesi… Peki çok sık duyduğumuz cennet üzümü nedir, nerede yetişir, faydaları nelerdir? Bektaşi üzümü de denen bu meyve vitaminler açısından zengindir. Tadıyla da hoş bir deneyim yaşatır.

Physalis bitkisi, Türkiye’de bilinen adıyla cennet azümü, Güney Amerika kökenli bir bitki türüdür. Meyvesi ise ince bir kabukla çevrili olan küçük turuncu veya sarı renklidir. Meyvenin içinde bulunan küçük toplar, üzümleri andırdığı için bu cennet üzümü isimi verilmiştir. ‘Bektaşi üzümü’ olarak da karşımıza çıkan bu üzüm A, B, C ve E vitaminleri bakımından zengindir.

Tadıyla damakta doyamayacağınız bir his bırakır. Hem geleneksel tatlara olan bağlılığınızı bozmaz hem de yeni bir ton keşfetmenin coşkusunu size yaşatır. Ayrıca tadıyla dikkat çektiği gibi sağlık açısından faydalarıyla da ön plana çıkar.

CENNET ÜZÜMÜ FAYDALARI NELER?

Besleyici ve tatlı bir tadı olan bir meyve olarak tüketilen cennet üzümü, içindeki tohumlar nedeniyle hem taze tüketilebilir hem de reçel, marmelat gibi ürünlerin yapımında yer alır. Aynı zamanda pastacılıkta ve süslemelerde de sıkça kullanılır.

Bu üzümün bazı türleri tıbbi amaçlarla da kullanılmıştır. Bazı geleneksel tıp uygulamalarında antioksidan ve antiinflamatuar özelliklere sahip olduğuna inanılır. Ancak tıbbi kullanımı konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Gene de geleneksel ve gündelik kullanımda zengin bir potasyum, fosfor, manganez, bakır ve demir gibi eksikleri gidermede faydalı olduğu bilinir.

CENNET ÜZÜMÜ NE İŞE YARAR?

Cennet üzümü joker elaman gibidir. Birçok farklı alanda kullanıma uygundur. Besin değerlerinden kaynaklı tıp alanında, lezzetinden kaynaklı yemeklerde ve reçel yapımında kullanılır;

  • C ve A vitamini, demir, fosfor ve lif gibi besin maddeleri bakımından zengin olması cennet üzümünü değerli bir besin haline getirir.
  • Taze şekilde tüketilebilir.
  • Ancak marmelat ve reçel yapımında, soslarda, salatalarda da lezzetinden kaynaklı kullanılır.
  • Görünüşünden kaynaklı süslemelerde de ayrıca önemli bir yeri vardır.

Cennet üzümü, etrafı zarla çevrili olarak yetişir.

Farklı farklı alanlarda bu denli kullanılabiliyor olması cennet üzümünü çok daha değerli bir gıda haline getirir.

CENNET ÜZÜMÜ (PHYSALİS) İLE NE YAPILIR?

Cennet üzümü birçok farklı alanda kullanılan, çok yönlü ve tadı açısından da hem tatlı hem de ekşi aromaların vazgeçilmezi olan bir meyvedir. İnce kabuğu sayesinde taze tüketime uygundur. Ağızda zor çiğnenmez, kolayca öğütülebilir. Bu üzüm;

  • İnce kabuklu oluşunun bir diğer avantajı reçel ve marmelat yapımında da rahatlıkla kullanılabiliyor olmasıdır. İnce kabuğu ve içindeki tohumlar, reçel ve marmelatlara hoş bir tatlılık ve doku katacaktır.
  • Bu üzüm ile elde edilen bu hoş tatlılık ve dokuyu diğer soslarda da kullanabilir, parmakları yedirecek salata sosları hazırlayabilirsiniz.

Adından da anlaşılacak şekilde cennetten bir parçayı damağınızda hissedebilecek tatları deneyimleyeceksiniz.

CENNET ÜZÜMÜ NEREDE YETİŞİR?

Cennet üzümü, sıcak iklimleri tercih eder ve tropik veya yarı tropik bölgelerde daha iyi gelişir. Farklı türleri ve çeşitleri iklim koşullarına ve toprak tiplerine bağlı olarak farklı bölgelerde yetiştirilebilir. Physalis, çeşitli türleri ve çeşitleri olan bir bitki ailesidir ve farklı coğrafi bölgelerde yer alır. Genel olarak, cennet üzümü çeşitleri aşağıdaki bölgelerde yetişir;

  1. Güney Amerika
  2. Meksika
  3. Orta Amerika
  4. Güneydoğu Asya
  5. Güney Avrupa

Genellikle bu 5 bölgede yetişen bu üzüm, bazı bölgelerde doğal olarak yetişirken bazı bölgelerde tarım amacıyla üretilir. Farklı kültürel yapıların topraklarında yetişmesinden kaynaklı hem yetiştiği toprağın karakterini alan hem de kültür içerisinde farklı alanlarda kullanılabilen bu meyve çok yönlülüğünü en temelde yetiştiği toprak çeşitliliğinden alır.

Sizler de birçok farklı kültürel yapıda aktif olarak kullanılan bu meyveyi tabaklarınıza davet edebilir eşsiz deneyimler yaşayabilirsiniz.

Yararlanılan Kaynaklar:

Erbil, N., Murathan, Z. T., Arslan, M., & İlçim, A. (2021). Bektaşi Üzümü (Ribes uva-crispa L.) ve Dağ Frenk Üzümünün (Ribes alpinum L.) Bazı Biyokimyasal İçerik ve Biyolojik Aktiviteleri Yönünden Karşılaştırılması. ADÜ Ziraat Dergisi, 18(2), s. 197-203.

Poyraz Engin, S., & Boz, Y. (2019). Ülkemiz Üzümsü Meyve Yetiştiriciliğinde Son Gelişmeler. Uluslararası Anadolu Ziraat Mühendisliği Bilimleri Dergisi(Özel Sayı 1 ), s. 108-115.