Uyku eğitimi veren ebeveynler olduğu gibi eğitime karşı olan anne babalar de çok fazla. Bazı çocuklar uykuya dalmada sorun çıkarmazken bazıları da direnir. Unutulmamalıdır ki her çocuk biriciktir. Peki uyku eğitimi ne zaman başlar, nasıl verilir?
Çoğu anne-baba ‘uyku eğitimi ne zaman başlar’ diye merak ediyor. Uzm. Dr. Filiz Harputluoğlu annelerin sıklıkla merak ettiği uyku eğitimi hakkında bilgiler verdi. Kimi çocuğun doğuştan uykucu kiminin daha mızmız olduğunu ifade eden Harputluoğlu, bunların çok normal süreçler olduğunu söylüyor.
Beklenildiği gibi 0-2 yaş dönemi çocuklarda kesintisiz bir uyku düzeni yoktur. Her bebek farklı bir tutum sergileyebilir. 6. aya kadar bebeklerin gece 3-4 kere uyanması, 6-12 ay arasında gece 2 kere uyanması, 12-18 ay arasında 1 kere, 18 aydan sonra da uyanmama hali normal kabul edilir.
Ancak unutulmamalıdır ki her bebekte aynı şeyi beklemek çok yanlıştır. Anne sütü içmeye devam eden bebeklerin emmek için gece uyanmaları da sağlıklı kabul edilir.
Bebeği uyuturken anne ve babalar bazen kendi yöntemlerini keşfederler. Örneğin her akşam aynı saatte banyo yaptırıyor ardından kitap okuyorsanız devamında da kısa hikayeler anlatıp bebeğinizi uyutuyorsanız bu rutinden vazgeçmemekte fayda var. İşe yarayacak yöntemler her bebeğe özel olabilir bunu unutmamalıyız.
Eğer Uyku eğitimi ne zaman başlar diye merak eden annelerdenseniz, sizin için birkaç bilgi verelim. Bebeklerde herhangi bir uyku programı uygulamaya çalışmak yanlıştır. Birkaç saatte bir beslenme ihtiyacı duyan bebeğinizin kısa aralıklarla uyanması çok normaldir.
3 ay civarında daha düzenli bir uyku hali oluşmaya başlayan bebeğinizde gece beslenmeleri de yavaş yavaş azalır. 4-6 ay arasında olan bebekler için artık uyku eğitimi verilebilir.
Her bebeğin biricik olduğunu unutmadan eğitime başlanabilir. Bazıları daha erken bazıları daha geç hazır olabilir. Günde 7 saate kadar uyumaları görülebilir.
Uyku eğitiminde bebek direniyorsa ve durum kötüye gidiyorsa 2 hafta ara verebilirsiniz. Önemli olan burada bebeğin duruma verdiği tepkidir.
Eğitim için yapılacak ilk şey rutin oluşturmaktır. Uyku saati yaklaşan bebeğiniz daha az hareketli aktiviteler yapar ve sakinleşirse bu güzel bir işarettir.
Yapılacak ılık bir banyo da bebeği iyice gevşetecek ve uykuya geçişini kolaylaştıracaktır.
Bebeğinizi sevip öpün koklayın… Banyo sonrasında yapılacak masaj da bebeğin rahatlamasına yardımcı olacaktır. Her akşam aynı rutinde söylenecek sözler ona iyi gelecektir. Örneğin ona ‘’şimdi uyku zamanı bebeğim, uyursan çok güzel rüyalar göreceksin’’ gibi bir cümle kurabilirsiniz.
Ek gıda dönemine geçen bebeğinize süt verme işini banyodan önce yaparsanız onun artık uyku ile süt bağlantısını kurmasının önüne geçebilirsiniz.
Banyodan sonra bebek artık daha az direnç gösterecektir.
” BIRAK AĞLASIN” YAKLAŞIMI
Bu yönteme göre bebeğin ağlamasının sorun olmaması gerekir. Yani tabi ki çok uzun vadeden bahsedilmiyor.
Uykusu gelen bebek yatağına yatırıldığında kısa süreli ağlamasına izin verilerek gerçekleşen bir yöntemdir. Bebek arada rahatlatılır onun yanında olduğunuzu hisseder. Ama burada en önemli nokta kucağa almamaktır.
KİM WEST – KONTROLLÜ UZAKLAŞMA YÖNTEMİ
Bu yöntem 6 aydan büyük çocuklar için önerilir.
Rutininizi uyguladıktan sonra bebeğinizi yatırın. Ve sizde hemen beşiğinin yanına oturun. Bebeğin ağlamasına fırsat vermeden onu sevdiğinizi gösteren hareketler yapın.
Bebeğin size dokunmasına çok müsaade etmeden siz ona dokunarak onu yumuşatın. Elinizi tutup uyursa uyanma ihtimali artacaktır.
Bu yönteme göre bebeğiniz uykuya dalana kadar sizde onun yanında durmalısınız. 3 günden sonra sandalyenizi daha uzakta tutabilirsiniz. Tekrarlayan 3 günlerde biraz daha uzağına oturabilirsiniz. Bu şekilde odanın dışına çıkabilirsiniz. Önemli olan bebeğin sadece sesinizi duyması.
Aşırı bir ağlama hali olursa sakinleştirip tekrar odadan çıkıp sandalyeyle geri dönün.
Bu rutini devam ettirdiğinizde bebeğiniz artık ağlamadan ve yanında siz yokken uykuya dalmayı öğrenecek.
Kontrollü uzaklaşma yöntemi zaman alsa da bebeğini çok ağlatmak istemeyenler tarafından sıklıkla tercih ediliyor.
Unutmayın ki bu bebeği ağlatmak için yapılan bir uygulama değildir. Eğer içinize sinmiyorsa yapmanızı tavsiye etmiyoruz.
Uyku eğitimi ne zaman başlar diye merak edenlerin bilmesi gereken önemli bir konu daha var. Bebek ölümleriyle ilgili araştırma yapan Amerikan Pediatri Derneği’nin yaptığı araştırmaya göre; bebeklerin ölümlerinin ilk sıradaki nedeni SIDS (Ani Bebek Ölümü Sendromu) olarak biliniyor. Bu durumu yaşamamak için ve güvenli ortamı oluşturmak da ebeveynlerin önemli görevlerinden biri.
-Bebekler daima sırtüstü yatırılmalıdır.
-Battaniye ve yorgan kullanımı önemlidir çocuğun yüzünü kapatacak şekilde örtülmemelidir. Hatta hiç kullanmamak en iyisidir bunun için mevsime uygun uyku tulumu kullanabilirsiniz.
-Bebek gergin bir çarşaf üzerinde yatırılmalıdır.
-Beşik içerisinde kenar koruyucu ve oyuncak bulundurmamak gerekir.
-Yumuşak olan ne varsa yataktan kaldırılmalıdır.
-Emzikle uyku güvenlidir ancak emzik askısı asla boynunda olmamalıdır.
-Bebeğin yanında sigara içilmemeli.
-Bebek çok kalın giydirmek iyi değildir.
-Bebeğin odası 20-23 derece geçmemelidir.
-Bebeğinizi birkaç ay kendi odanızda ama farklı beşikte yatırın
-Beşik parmaklıklarının 6 cm’yi geçmemesi gerekiyor.
-Kurşun boya içeren beşiklerden uzak durmak gerekir.
-Yatakta süs eşyaları olmamalıdır.
Uyku eğitimi bebeklerin kolay bir şekilde uykuya dalması için bir süreç olarak kabul edilebilir. Bazı bebekler rahat bir şekilde uykuya dalarken bazıları uykuya dalmakta zorlanır. Uyku eğitimi ile bebeğe bu konuda rutin oluşturmak amaçlanır.