Yapay zeka destekli sanal asistanlar günlük hayatımızın ayrılmaz parçası haline geldi. Fakat bu uygulamaların hepsi olmasa da büyük çoğunluğunun genellikle “kadın” sesiyle konuştuğu bir gerçek. Peki bu durumun sebebini hiç merak ettiniz mi?
Yapay zeka destekli sesli asistanları akıllı telefonlarımızda, tabletlerimizde ve bilgisayarlarımızda her gün kullanıyoruz. Birini aramak, mesaj göndermek ya da bir uygulamayı açmak gibi birçok işlemi sesli komutlarımızla yapabiliyorlar.
Kişisel asistanlar, modern teknolojik dünyada vazgeçilmez birer araç haline geldi. Siri, Alexa, Google Asistan gibi platformlar, insanların günlük yaşamlarını kolaylaştırırken birçok işlevi yerine getiriyorlar. Ancak, bu sesli asistanların genellikle kadın sesiyle konuştuğunu fark etmiş olmalısınız. Peki, yapay zeka destekli sesli asistanların neden sesi genellikle kadın?
Yapay zeka destekli sesli asistanlar ilk ortaya çıktığında, erkek veya kadın bir sesle konuşmak seçenekler arasında sunulmuyordu. Ancak, teknolojinin gelişmesiyle, sesli asistanlar kullanıcıların tercihine göre cinsiyetini belirleme olanağı sundu. Bu noktada kadın sesi daha yaygın bir tercih haline geldi.
Bunun başlıca nedenleri arasında, sesli asistanlarla yapılan işlemler sırasında kadın sesinin daha hoş ve kullanıcı dostu olarak algılanması gösteriliyor. İnsanlarda kadın sesinin daha duygusal ve anlaşmaya yatkın olduğu algısı bulunuyor, bu nedenle yardım veya rehberlik istediklerinde bu sesi daha fazla tercih ediyorlar.
Georgetown Üniversitesi’nde Psikoloji Profesörü Sandra Calvert, bu konuda bir çalışma gerçekleştirdi. DW’nin haberine göre Calvert, kadın seslerinin “kullanıcı tercihlerine dayanarak” varsayılan ses olarak kullanılabileceğini belirtiyor.
Yapılan çalışmada, kadınların varsayılan ses olarak “kadın sesini” tercih ettiği, erkeklerin ise bu konuda daha esnek bir konumda olduğu sonucuna varıldı.
Konuyla ilgili teknoloji şirketlerinin de açıklamaları var. Sesli asistan Alexa’nın geliştiricisi Amazon, DW’ye gönderdiği bir e-postada şöyle diyor: “İnsanların oturma odalarında birlikte yaşayabilecekleri bir ses arayışındaydık. Sayısız testten sonra, kadın sesinin erkek sesinden daha dostça geldiğinde karar kıldık.”
Microsoft’un geçtiğimiz aylarda kullanımdan kaldırdığı Cortana adlı sesli asistanı, ismini şirketin Halo oyun serisinden aldı. Bir Microsoft sözcüsünün açıklamasına göre, Cortana teknik olarak cinsiyetsiz ancak şirket ses seçimi yaparken, erkek sesinin ve kadın sesinin faydalarını ve zararlarını ölçüp, biçip, tartmış.
Yapılan araştırma sonucunda Microsoft, yardımcı, destekleyici ve güvenilir bir kişisel sesli asistan oluşturma hedefini en iyi karşılayacak sesin kadın sesi olduğuna karar verdiklerini söylüyor.
Psikolog James W. Pennebaker’ın araştırmalarına göre, kadınlar ve erkekler arasında dil kullanımında da belirgin farklar bulunmakta. Kadınlar, daha fazla zamir ve tereddütlü kelimeler kullanma eğilimindedirler.
Bu cinsiyetle ilişkilendirilmiş dil farklılıkları, yapay zeka asistanlarının dilinde de kendini gösteriyor. Örneğin Siri’den çok zorlu ve karmaşık bir görev yapmasını istediğinizde, “Üzgünüm, bunu yapamam.” ya da “Anladığımdan emin değilim.” gibi yanıtlar verdiğine mutlaka şahit olmuşsunuzdur.
Şu anda Apple’ın iPhone akıllı telefonlarındaki Siri ile Android’in Google Asistan’ı, erkek sesi seçme olanağını sunuyor. Ancak Alexa’da böyle bir imkân mevcut değil. Ayrıca Siri, bazı ülkelerde varsayılan olarak erkek sesiyle konuşuyor.