Yapay zeka (AI) “ideal bir kadın ve erkek vücudu nasıl olmalı?” sorusunu cevapladı. Yapılan çalışmaya göre, kadınlarda yanık ten, erkeklerde ise kahverengi saç ideal bir vücut için olmazsa olmazlar arasında yer aldı.
Üretken yapay zeka uygulamaları günümüzde hemen her alanda kullanılıyor. Öğrenciler için ödev yapabiliyor, yazılımcılara kod yazabiliyor, aşçılara yemek tarifi konusunda yardımcı oluyor, hatta doktorlar tedavi süreçlerinde yapay zekadan faydalanabiliyorlar. Bu sefer ise bambaşka bir amaçla gündeme geldi.
Bulimia Projesi tarafından yürütülen bir çalışmada, yapay zeka tabanlı görüntü oluşturma uygulamalarına, sosyal medyada ve internet aleminde yaygın olarak kabul edilen güzellik standartlarına dayalı olarak, ideal kadın ve erkek vücutlarını tasarlama görevi verildi.
Yapay zeka, mükemmel kadın vücudunu sarı saçlı, kahverengi gözlü, fit vücutlu ve yanık tenli şeklinde tanımladı. Çalışma kapsamında oluşturulan kadın fotoğraflarının yüzde 37’si sarışın, yüzde 53’ü yanık tenlilerden oluşuyordu.
Erkekler ise büyük kaslı vücutlar, altıgen karın kasları ve dar tişörtlerle resmledildi; yapay zeka tarafından üretilen erkek fotoğraflarının yüzde 67’si kahverengi saçlı ve yüzde 63’ü bronz tenlileri kapsıyordu. Ayrıca neredeyse tüm erkek görüntülerinin yarısı sakallıydı.
Çalışma, yapay zekanın ürettiği ideal vücut tasvirlerinin, sosyal medya platformlarının etkisi altında olduğunu ve gerçekçilikten uzak olduğunu ortaya koyuyor. Özellikle sosyal medyanın, toplumsal güzellik standartlarının ve vücut imajı üzerindeki etkilerinin daha da iyi anlaşılmasını sağlıyor.
Birçok insan için bu mükemmel vücut tasvirleri, gerçekçi olmayan beklentilere yol açabilir ve bu da hem psikolojik hem de fiziksel gelişim açısından olumsuz durumlara gebe olabilir. Oluşturulan görsellerin hemen hepsi beyaz ırktan oluşuyor, ve yapay zeka ideal kadın ya da erkek olarak siyahi bir kişiyi nadiren gösteriyor.
Çünkü program, bu görüntüleri oluşturmak için sosyal medya ve internet ortamında paylaşılan “güzel insanların” fotoğraflarıyla eğitildi. Çalışmada görev alan kişilere göre bu durum, sosyal medya platformlarının başlangıçta gerçekçi olmayan vücut tiplerini teşvik ettiği fikrini de ortaya koyuyor.