Fıtık sorunu, çocukların sağlığını tehdit ediyor! Kötü duruş ve ağır sırt çantaları çocuklarda fıtık riskini artırıyor. Uzman isim uyarıyor özellikle kız çocuklarında daha yaygın görülen bu soruna karşı dikkatli olunulmasının altını çiziyorlar.
Fıtık sorunu, okulların açılmasıyla çocukları da tehdit ediyor. Birinu Üniversitesi Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Melih Üçer‘e göre, normalde yetişkinlerde daha yaygın olan bel ve boyun fıtığı vakaları, özellikle ergenlik dönemi ve büyük çocuklarda artış gösteriyor. Yetişkinlerde bel ve boyun fıtıkları yaşam kalitesini düşürüp ağrılara yol açarken, çocuklarda en sık rastlanan türleri ise sıklıkla göbek ve kasık bölgelerinde görülüyor. Uzun süre oturmak, ağır sırt çantaları, yanlış taşıma teknikleri ve kötü duruş gibi faktörler omurga sağlığını olumsuz etkiliyor. Okul döneminde bu risklerle dikkatli olunmalıdır.
Kız çocuklarında fıtık riski daha yüksek. Doç. Dr. Üçer, yakın zamanda yapılan bir çalışmada hastaların yüzde 58’inin kız çocukları olduğunu belirtiyor. Kızlar, ergenlik dönemine erkeklere göre daha erken girdiğinden, kemikler ve bağlar daha erken olgunlaşır. Bu nedenle, kız çocuklarda fıtık vakalarının daha sık görülme olasılığı yüksektir. Özellikle ergenlik dönemine yaklaşıldığında çocukların omurga sağlığına dikkat etmeleri önemlidir.
Bel ya da boyun fıtığı gibi omurga problemleri çocuklarda genellikle konservatif tedavi yöntemleriyle ele alınır. Doç. Dr. Üçer, ”Bu tedaviler arasında fizik tedavi, egzersiz, istirahat, postür düzeltilmesi ve ilaç tedavisi yer alır. Bu yöntemler genellikle sorunun iyileşmesine yardımcı olurken, çocuk yaş grubunda kıkırdak dokusunun yapısal sağlığını sürdürdüğü için fıtığın gerilemesi yetişkinlere göre daha yavaş olabilir. Bu da semptomların daha uzun süre devam etmesine neden olabilir. Nadir durumlarda, çocukluk döneminde bel fıtığı cerrahi müdahale gerektirebilir. Cerrahi seçenekler, ciddi komplikasyonlar riski taşıyan vakalarda değerlendirilir” şeklinde açıklamada bulundu.
Okul çağındaki çocuklarda bel ve boyun fıtığı riskinin doğru önlemlerle azaltılabileceğini belirten Dr. Üçer, ebeveyn ve eğitimcilerin dikkat etmesi gereken noktaları şu şekilde sıraladı: