Cildinizi yenilemenin, güzelleşmenin ve gençleşmenin hızlı ve kolay bir yolunu arıyorsanız, salatalık maskesini deneyebilirsiniz. Salatalık yüzde 96 su içeriğiyle cildi nemlendiriyor, antioksidan özellikleriyle cilt sorunlarını öneriyor. Peki salatalık maskesi nasıl yapılır? Salatalık maskesinin cilde faydaları nelerdir? İşte ayrıntılar:
Güzelleşmek, güzel bir cilde sahip olmak için güzellik salonlarında büyük paralar harcamanız şart değil! Salatalık ile de güzelleşmek mümkün! Salatalık içerdiği vitaminler, mineraller ve diğer besin maddeleri sayesinde cildinize birçok açıdan fayda sağlayabilecek doğal bileşenlerden biri. Bu nedenle uzmanlar tarafından maskelerin içerisine katılması salatalık maskesi yapılması öneriliyor.
Salatalık maskesini yalnızca salatalık ile yapabilir yahut içerisine aloe vera jel, yoğurt, yumurta vb maddeleri ekleyerek salatalık maskesinin etkisini artırabilirsiniz. İşte en kolay salatalık maskesi yapımı tarifleri:
Salatalıkların kabuklarını soyup küçük küçük dilimleyin. Blender veya mutfak robotundan geçirip püre haline getirin. Karışımı bir süzgeçten geçirerek suyunu salatalığın katı parçalardan ayırın. Yüzünüzü yıkayıp salatalık suyu ile yüzünüzü yıkayın. Püre haline gelen kısmını ise cildinize sürüp 15 dakika kadar bekletin. Yüzünüzü yıkayın havluyla kurulayın.
Malzemeler
Salatalık ve aloe vera jel maskesi yüksek su içeriğiyle özellikle kuru ciltlere çok iyi geliyor. Yarım salatalığı kabuklarını soymadan bir blender veya mutfak robotundan geçirip püre haline getirin.İçerisine 2 yemek kaşığı aloe vera jeli ekleyip karıştırın. Maskeyi yüzünüze uygulayın 15 dakika kadar bekletin. Suyla durulayın. Aloe vera jeli kozmetikçilerden temin edebilirsiniz. Yahut aloe vera bitkisinin yapraklarını uzunlamasına kesip içindeki jeli kaşıkla çıkarın.
Bu maskeyi özellikle sivilceli ve sivilceye yatkın ciltlere öneriyoruz. Yulaf cildi ölü hücrelerden arındırıyor, bal ciltteki bakteri oranını dengeliyor, salata ise büzücü özellikleriyle gözenekleri sıkılaştırıyor.Yarım salatalığı blender veya robottan geçirin. Püre haline getirilmiş salatalığa, 1 yemek kaşığı bal ve 1 yemek kaşığı yulaf ezmesi ekleyin ve iyice karıştırın. Karışımı yüzünüze ve boynunuza uygulayın ve parmak uçlarınızla hafifçe masaj yapın. 15 dakika kadar bekletin. Maskeyi suyla durulayıp havluyla kurulayın.
Healthline’da salatalığın cilde faydaları şöyle sıralanıyor:
ŞİŞLİK VE ÖDEMİ GİDERİR
Fitoterapia Dergisi’nde 2013 Ocak sayısında yer alan çalışmada salatalığın ciltteki şişlikleri giderdiği görüldü. Özellikle uykusuz bir gün geçirdiyseniz ve gözlerinizin altında mor halkalar ve göz altı torbaları varsa salatalık bu duruma da iyi gelebiliyor. Salatalık ayrıca güneş yanığının acısını hafifletme gücüne de sahiptir.
Salatalıkları dilimleyip buzluğa koyun, bu salatalık dilimlerini göz altı torbalarına koyun.
ERKEN YAŞLANMAYLA MÜCADELE ETMEYE YARDIMCI OLUR
Archives of Dermatological Research’de 2011 yılında yapılan bir araştırmaya göre, salatalıkta yer alan antioksidan bileşenler onu potansiyel olarak kırışıklık önleyici bileşen haline getirebiliyor.
Ayrıca salatalıkta hem C vitamini hem de folik asit bulunur. C vitamini yeni hücrelerin çoğalmasında etkili olur, folik asit ise cildinizin yorgun veya erken yaşlanmış görünmesine neden olabilecek çevresel toksinlerle savaşmaya yardımcı oluyor. Bu bileşenler bir araya geldiğinde ise cildinizin daha sıkı ve sağlıklı gözüküyor.
SİVİLCEYE İYİ GELİR
Ölü cilt hücreleri ve yağlar zamanla ciltteki gözenekleri tıkayabiliyor ve sivilce oluşumunu tetikleyebiliyor. Salatalık büzücü özellikleriyle, cildin temizlenmesine ve gözeneklerin sıkılaşmasına yardımcı olabiliyor. Bu sayede sivilceye iyi geliyor, sivilce oluşumunu önlüyor.
CİLDİ NEMLENDİRİR
Salatalığın yüzde 96’sı sudan oluşuyor. Su, tek başına cildinizi nemlendirmek için yeterli olmasa da, salatalık suyunu bal veya aloe vera gibi diğer nemlendirici özellikteki maddelerle karıştırarak cildinizi nemlendirebilir ve rahatlatabilirsiniz.
TAHRİŞİ HAFİFLETİR
Salatalığın serinletici ve iltihap önleyici etkisi, güneş yanıkları, böcek ısırıkları ve ciltteki döküntülerin neden olduğu ağrıyı, kızarıklığı ve tahrişi gidermeye yardımcı olabiliyor.