Karadeniz yöresine ait pancar çorbası ismiyle bilinen ama Ordu karalahana çorbası olarak anılan çorba tescillendi. Çorbanın pazarlanacak alanının artması ve ticaretinden daha çok gelir sağlanması hedefleniyor. İşte Karadeniz yöresinin tescilli lezzeti karalahana çorbasının tarifi…
Karadeniz yöresinin vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan karalahana çorbası halk arasında pancar çorbası olarak da anılmaktadır. Karalahana çorbası Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan girişimler sonucunda tescillendi.
Ordu karalahana çorbasının da tescillenmesi ile birlikte Orduda tescillenen ürün sayısı 18 oldu.
Ordu karalahana çorbası tescillenirken şu bilgiler paylaşıldı:
“Çorba, karalahana, kuru soğan, su, mısır unu, barbunya, haşlanmış tane mısır kullanılarak Ordu ilinde üretilen yemektir. Ordu karalahana çorbasının üretiminde isteğe bağlı havuç, patates, 2 sarımsak, bulgur, mısır yarması ve pirinç bileşenlerinden 1 veya 2’si ile baharatlardan toz kırmızıbiber, pul kırmızıbiber ve acı biber kullanılabilir. Çorbanın servisi sıcak olarak ve yanında isteğe bağlı mısır ekmeğiyle yapılır. Karalahana coğrafi sınırda pancar olarak da adlandırıldığı için Ordu pancar çorbası ve Ordu karalahana isimlerinin ikisi de kullanılır.”
Karalahana çorbası malzemeler
1 adet orta boy soğan
1 bağ karalahana
2-3 yemek kaşığı kadar sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
Haşlamak için 5 su bardağı su
1 adet havuç ve patates
Yarım yemek kaşığı salça
1 çay kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı pilavlık bulgur
1 çay kaşığı karabiber
Yarım su bardağı barbunya
Yarım çay bardağı mısır
2 yemek kaşığı mısır unu
Yarım su bardağı su
6 su bardağı sıcak su
Lahana yıkandıktan sonra ince şekilde doğranır ve tuzlu suyun içinde 15 dakika kadar haşlayıp süzüp kenara alabilirsiniz.
Lahanaları alacak büyüklükte bir tencere içine sıvı yağ koyulur ve üzerine soğanlar eklenir. Soğanlar yavaş yavaş kavrulur.
Küp küp doğranmış havuç ve patatesler sırasıyla eklenir. 2-3 dakika kavrulur.
Salça ve baharatlar eklenip karıştırılır.
Haşlanmış ve suyu süzülmüş lahanalar tencerede karıştırılır. Birkaç dakika daha kavrulur. Bu sırada ocak yüksek ateşte olmalı buna dikkat edelim.
Bulgur, mısır veya barbunya eklenir karıştırılır.
6 su bardağı sıcak su ilave edilerek karıştırılır. Yaklaşık 25 dakika boyunca kısık ateşte pişirilir.
Pişmeye yakın mısır unu bir kasede yarım bardak suyla pürüzsüz kıvam alana kadar karıştırılır. Çorbanın içerisine eklenir. 5 dakika daha pişirildikten sonra ateşten alınır.
Afiyet olsun.