Halk arasında dal turşusu olarak bilinmektedir. Sivas mutfağının sevilen lezzetlerinden biri olan Türk Patent ve Marka Kurumundan coğrafi işaret ve tescil belgesi alan pezik turşusu nasıl yapılır, faydaları nelerdir?
Sivaslılar yetiştirdikleri pancarın toprak üstünde kalan kısmına pezik adını vermektedir. Her yemekte tüketilen pezik turşusu temizlenmiş pancar sapı ve kırmızı pul biber ile kurulur. Büyük bidonlarda hazırlanan pezik turşusunda B ve B6 vitamini, fosfor, nitrat, çeşitli protein ve enzimler bulunmaktadır. Sindirim sistemini rahatlatan, bağışıklık sistemini güçlendiren ve çeşitli hastalıklardan koruyan pezik turşusu Sivaslıların kış mevsiminde sofralarına hem renk hem de lezzet katıyor.
Pazı turşusu olarakta bilinen pezik turşusunun yapımı biraz zahmetli olsa da, turşu tadıldığında bütün zahmetlere değecektir. Pezik turşusu nasıl yapılır merak ediyorsanız mutlaka tarifimizi denemelisiniz.
Bir tencerede suyu kaynatın. Pancar saplarını ve limon suyunu kaynayan suya ilave edin. Yumuşayıncaya kadar haşlayın. Haşladığınız pancar saplarını soğuk suya atıp şoklayın. Daha sonra suyunu süzün. Güzelce temizlediğiniz kavanozların içine doldurun. Sirke, kaya tuzu ve sarımsağı kavanozlara paylaştırın. Üzerlerini örtecek kadar su ilave edin. Dilerseniz içine kırmızı toz biber ekleyebilirsiniz. Kavanozların ağzını güzelce kapatıp, güneş görmeyen serin bir yerde 2 hafta bekletin. İki haftanın sonunda turşunuz hazır olacaktır.
Pezik turşusunun bir çok faydası bulunmaktadır.
Pezik turşusunu her zaman kurmak mümkün değildir. Pancarın toplandığı zamanlarda taze pancar dallarından yapılır. Turşu için en uygun zaman sonbahar aylarıdır. Yapımı biraz zahmetli olsa da tadı çok lezzetlidir.
Pezik turşusuna sirke konur. Aynı zamanda sarımsak ve kaya tuzu da ilave edilir.