Bulaşık makinesinde turşu olur mu demeyin! Hızlı, pratik ve kütür kütür bir turşu yapmak istiyorsanız mutlaka bulaşık makinesinde turşu yapmanızı öneririz. İşte adım adım bulaşık makinesinde turşu kurma yöntemi:
Turşu, Türk mutfağının sevilen lezzetlerinden. Diyetisyen Filiz Karaoğlu turşunun bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, metabolizmayı hızlandırdığını, doğal antibiyotik olduğunu, sindirim sistemini çalıştırdığını, kansere karşı koruduğunu bildiriyor ve plastik bidonlar yerine cam kavanozlarda kurulmasını öneriyor. Bulaşık makinesini klasik şekilde yapabilir yahut bulaşık makinesinde de turşu yapabilirsiniz. Bulaşık makinesinde turşu yapımı için buyurun devam edelim:
BULAŞIK MAKİNESİNDE TURŞU NASIL YAPILIR?
Malzemeler
- Turşuluk salatalık
- Yeşil domates
- Yeşil biber
- Turşuluk kelek
- Sarımsak
- Limon
- Havuç
- Maydanoz
- 1 yemek kaşığı kalın turşuluk tuz
- 5 yemek kaşığı sirke
- Dilerseniz kavanozda arala doldurmak için defne yaprağı, sarımsak, maydanoz sapı veya kereviz sapı
- Kavanozu doldurmak için su
Turşu yapacağını malzemeleri doğrayın ve kavanoza yerleştirin. Üzerine 1 çorba kaşığı kalın turşuluk tuz ve 5 çorba kaşığı sirke ilave edin. Lezzet vermesi için dilerseniz içerisine dereotu, sarımsak, maydanoz, defne yaprağı vs. katabilirsiniz. Üzerini de su ile doldurun. Kavanozun kapağını sıkıca kapatın ve bulaşık makinesine yerleştirin. Bir büyük boy kavanoz için iki katı ölçü yapabilirsiniz. En uzun ve sıcak programa ayarlayın. Programın çalışması bitince turşu kavanozları makineden çıkarın, soğuyunca tadına bakabilirsiniz. Tadında hamlık varsa bir kaç gün bekletip tüketebilirsiniz.
BULAŞIK MAKİNESİNDE TURŞU YAPMANIN PÜF NOKTALARI NELERDİR?
- Turşu kuracağınız kavanozların kapakları mutlaka yeni olmalı, kullanılmamış olmamalı.
- Turşuyu her zaman yaptığınız gibi yapın, her türlüsü olur hiç fark etmez.
- Malzemelerinizi yıkayın. Turşuluk malzemeleri ister bütün, ister doğrayarak, ister tek çeşit, ister karışık olarak kavanozlara ağzına kadar doldurun ve sıkıca kapatın.
- Lahana dışında diğer bütün sebze ve meyvelerden yapabilirsiniz turşuyu. Lahana sülfür içerdiğinden dolayı gaz çıkışı olacaktır ve kapağını devamlı açıp kapamanız gerekmektedir.
- Turşu kavanozlarını bulaşık makinenizin içine alt, üst sepet fark etmez dilediğiniz gibi sıralayın.
- Bulaşık makinesinde turşu yaptıktan sonra bir kavanozu denemek için açın ve tadın. Tadından büyük ihtimalle seveceksiniz ancak biraz daha olgunlaşsa daha iyi olur diye düşünüyorsanız, birkaç gün sonra tüketebilirsiniz.
- Çıktığında makineden yenecek kıvama geliyor tabi bir kaç gün beklerse daha iyi olur.
- Turşuları makineden çıkarıp soğumaya bıraktıktan sonra soğuduktan sonra buzdolabında saklayabilirsiniz.
- Uzun süre kapağını açmadan saklayabilirsiniz.
- Bulaşık makinesine kavanozu ters bir şekilde koyun ve yüksek dereceli yıkama programını seçin, kavanozunuzu iyi kapattıysanız ve kapağınız yeniyse içine su almaz hatta hava bile almaz dolayısı ile kirli bulaşıklarınızla beraber atabilirsiniz. Hem bulaşıklarınız yıkanır hem turşunuz olur en iyisi bulaşık makinenizi gece çalıştırın ve yatın sabah turşunuz olmuş olacaktır.
Deterjan kokusu turşuya geçiyor mu? Hayır geçmiyor. Yeter ki kavanoz sıkı kapansın yeni kapak olsun.
Turşumu nerede saklamalıyım? Kapak yeni ve sağlam ise ister buzdolabında ister mutfak dolabında saklayabilirsiniz turşunuz asla bozulmayacaktır.
BULAŞIK MAKİNESİNDE TURŞU ZARARLI MI?
Bulaşık makinesinde turşu yaparken deterjan koymadığınız sürece bir zararı yoktur.