Hamilelikte elma yemek hem bebek hem de anne açısından çok faydalı antioksidanlar, bitkisel besinler, flavonoidler ve diyet lifi açısından zengindir. Hamilelikte elma yemenin faydaları şöyledir:
Hamilelikte bebeğin ve anne adayının sağlığı için doğru ve dengeli beslenmek çok mühimdir. Bunda meyve ve sebzelerin tüketimi büyük rol oynar. Özellikle elma hamile kadınlar için uzmanlar tarafından önerilen en faydalı meyvelerden. Elmada kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum, manganez, çinko, bakır, fosfor gibi mineraller, A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, G, E, K ve PP gibi vitaminler bulunmaktadır. Tüm bu besin içerikleri sayesinde hamilelikte elma tüketmenin şu gibi yararları vardır:
Hamilelikte elma yemenin faydaları saymakla bitmiyor. Elma hamilelikte kabızlığa iyi geliyor, kansızlığı önlüyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Gebelikte elma yemenin en önemli faydaları şunlardır:
Hamilelikte hormonal değişikliklere bağlı olarak kabızlık sorunuyla sıklıkla karşılaşılabiliyor. Elmada yer alan lifler bağırsakları çalıştırıyor, sindirimi düzenliyor, bu sayede kabızlığa iyi geliyor.
Hamilelik döneminde anemi riski daha yüksektir, bu durum ihmal edilirse erken doğuma ve bebeklerde düşük doğum ağırlığına yol açabilir. Elma yüksek demir içeriği sayesinde kandaki hemoglobin düzeyinin artmasına ve aneminin önlenmesine yardımcı olabilir.
Elma önemli C vitamini kaynağı olduğundan bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkili rol oynar, enfeksiyon ve hastalıkları önler.
Halsizlik çoğu hamile kadında görülebilen bir sorun. Elmada bulunan glikoz, fruktoz ve sükroz gibi basit şekerler anne adayında anında enerji artışı sağlar. Aç hissettiğinizde veya kan şekeri sorunlarınız olduğunda elinizin altında bir elma bulundurmak faydalı olabilir.
Thorax Dergisi’nde 2007 yılında yapılan çalışmaya göre elma yemek, çocuklukta astım ve alerjik hastalıklara yakalanma riskini azaltabilir. Elmada bulunan antioksidanlar akciğerlerinizi güçlendirmeye yardımcı olur.
Elma yüksek tansiyonla mücadelede etkili bir meyvedir. Düzenli olarak elma tüketmek tansiyonun normale dönmesini sağlayacak ve yüksek tansiyon riskinin önüne geçilebilecektir.
Erken doğum genellikle anne adayları için büyük risktir. Günde bir elma yemek hamile kadınlarda erken doğum riskini azaltır.
Gestasyonel diyabet (hamilelikte şeker hastalığı) hamilelik sırasında sık görülen bir durumdur. Elmanın orta düzeyde bir glisemik indeksi vardır, bu da şekeri yavaş yavaş kan dolaşımına saldığı anlamına gelir. Bu kademeli salınım, kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olur, ani yükseliş ve düşüş riskini azaltır, istikrarlı enerji seviyelerini destekler.
Anne adaylarında hormonlara bağlı mide asidi üretimi nedeniyle bulantı sık görülür. Düzenli olarak elma tüketmek bu sorunun üstesinden gelmenin doğal yoludur. Elmadaki besin maddeleri mide asidini dengeleyebilir, bulantısı hissiyle savaşmakta etkili rol oynayabilir.
NebGuide’de hamile kadınların günde iki ila dört porsiyon elma yiyebileceği bunun bir porsiyonunun, bir orta boy bütün elmaya eşit olduğu yazıyor.
Hamilelik sırasında aşermek çok doğaldır. DergiPark’da yer alan makaleye göre, halk arasında hamilelikte ekşi elma, erik gibi aşermek doğacak çocuğun kız olacağına, tatlı şeyleri aşermenin ise erkek bebek olacağına işaret ettiğine inanılıyor.
Bununla birlikte, belirli istekler altta yatan bir durumun göstergesi olabilir. Hamilelik sırasında elma yeme isteği vitamin eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir.
Hamilelikte makul miktarda elma tüketilmesi güvenlidir. Ancak çok fazla elma yemek şu sağlık problemlerine yol açabilir:
Sindirim Sorunları: Gebelikte elma tüketiminde aşırıya kaçmak karın ağrısı, ishal, mide bulantısı, şişkinlik gibi sindirim sorunlarına neden olabilir.
Kilo Aldırabilir: Hamielikte çok fazla miktarda elma tüketmek kalori alımını artırarak kilo almaya yol açabilir.