Eşsiz doğal güzellikleriyle her yıl milyonlarca turiste ev sahipliği yapan Türkiye’de güzel bir doğa yürüyüşü yapmak ister misiniz? İşte Türkiye’nin en iyi doğa yürüyüş rotalarını ve aynı zamanda tarihi güzelliklerini görebileceğiniz 7 rota…
Şehrin kalabalığından ve insanlardan kaçmak için planlar yapıyorsanız bu rotalar size çok iyi gelecek. Hem yürüyüp hem tarihi güzellikleri görebileceğiniz bu yerleri sizler için derledik.
Fethiye’den başlayan Likya Yolu Antalya’ya kadar uzanıyor. Yürümesi yaklaşık 25 gün süren bu yol ilk başta size korkutucu gelse de bu yol parkurlar halinde yürünüyor. Toplamda 20 etaptan oluşan Likya Yolu’nda antik kentlerden denize girebileceğiniz yerler sizi mutlu edecektir.
– Antik kentleri keşfetmek için Sidyma Antik Kenti, Faralya ve Dodurga köyleri, Letoon Antik Kenti, Pınara Ören Yeri, Xanthos Antik Kenti yürüyüş rotaları tam size göre.
– Denize girmek isterseniz de Kaputaş, Demre, Ölüdeniz, Kaş, Finike, Olympos, Çıralı gibi tatil bölgeleri bulunuyor.
Likya Yolu turlarını araştırarak rotanızı belirleyebilir ve yürüyüş programınızı öyle planlamanızı tavsiye ediyoruz.
Aksaray’ın Güzelyurt İlçesi sınırları içerisinde yer alan Ihlara Vadisi dünya üzerindeki kanyonlar arasında önemli bir yere sahiptir.
Ihlara Vadisi bitki örtüsü, kilise ve şapelleri, doğa, tarih ve kültürün bir arada bulunduğu ender rastlanan yerlerden biri olarak karşımıza çıkıyor.
Bu vadinin kanyon olarak anılmasının nedeni ise Melendiz Çayı ile birleşmesinden kaynaklıdır. Ihlara Köyü’nden başlayıp Selime mevkiine kadar devam eden Ihlara Vadisi toplamda 5 saatte yürünebiliyor.
14 kilometre uzunluğundaki Ihlara Vadisi’nde yürüyüş yaptığınız süre boyunca kayalara oyulmuş mezar, kilise ve barınak görebilirsiniz.
Maceralı ve huzurlu bir doğa yürüyüşü yapmak istiyorsanız rotanızı Karadeniz’e çevirmelisiniz. Karadeniz’in en güzel rotalarından biri olan Kaçkar Dağları’nda harika bir doğa yürüyüşü yapabilirsiniz.
Kaçkar Dağları’nda Trans Kaçkar ve Trans Yayla parkurunu veya Çat Vadisi-Verçenik Yaylası ve Kapalı Göller parkurunda yürümeyi tercih edebilirsiniz.
Artvin’den Rize’ye ortalama 45 km süren Trans Kaçkar parkuru bir haftada tamamlanıyor.
Fırtına ve Ayder vadileri arasında kalan Sıratepe yaylalarını Trans Yayla parkurunda keşfedebilirsiniz.
Niğde, Kayseri ve Adana arasında yer alan Aladağlar içinde birçok güzelliği barındırıyor. Yaz aylarında daha çok tercih edilen Aladağlar’da yürüyüşe en yüksek zirvesi 3756 mmetre olan Demirkazık Dağı’ndan başlayabilirsiniz.
Burada devam edebileceğiniz diğer rotalar ise; Kapızbaşı Şelalesi, Maden Boğazı, Yedigöller, Emli Vadisi, Sokulupınar, Barasama Vadisi.
Ormanlık alan olan bu bölgede yürüyüşünüze alpin bitki toplulukları eşlik ediyor. Aladağlar için şunu belirtmekte fayda var bu bölgede sadece yürüyüş değil rafting ve dağcılık da yapabilirsiniz.
Milas sınırları içinde olan Bafa Gölü Söke Ovası’nda yer alıyor. Günübirlik doğa yürüyüşü yapmak isteyenler için bu bölgenin çok ideal olduğunu söyleyebiliriz.
Arkeolojik ve doğal güzelliklerin bir arada olduğu Bafa Gölü’nde 2 rota öneriliyor.
-Bölgede uzun bir yürüyüş yolu arıyorsanuz Kral Yolu parkurunu rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Bu parkur boyunca Kral Yolu’nu izleyerek mağara veya manastır kalıntılarını görebilirsiniz.
-14 saat süren bu yola alternatif ise Kapıkırı köyünden başlıyor. 2,5 saat süren bir yürüyüşle patika üzerinden tepeye ulaşabilir yol boyu antik kentleri surları ve kulaleri görebilirsiniz.
Bafa Gölü’ne Bodrum’dan yapacağınız uçuş sonrasında ulaşmanız mümkün.
Balıkesir Edremit’ten Sarıkız’ın zirvesine kadar uzanan 21 bin hektarlık Kaz Dağları muhteşem bir yürüyüş rotası sunuyor.
Her noktası ayrı bir yürüyüş noktası olan Kaz Dağları’nda Sütüven Şelalesi’nde, Ayı Deresi’nde, Sütüven Şelalesi’nde, Tozlu Yaylası’nda, Manastır Çayı’nda, Mıhlı Çayı’nda ve Sarıkız Tepesi’nde yürüyüş yapabilirsiniz.
Çanakkale üzerinden ulaşabileceğiniz Kaz Dağları’nın yakınlarında kamp yapabilir, pansiyon veya otellerde konaklayabilirsiniz.
Niğde’den Mersin’e uzanan Bolkar Dağları uzun doğa yürüyüşü sevenler için ideal bir rota.
3 gün süren bu rotada Meydan Yaylası başta olmak üzere belirlenen diğer özel kamp yerlerinde kamp yapabilirsiniz. Bolkar Dağları’nda 3000 metreyi aşan birçok zirve olsa da 3524 metredeki, doruk noktası Medetsiz’e tırmanmak hem tırmanış hem trekkingle ilgilenenlerin hedefi.