Ev hanımlarına emeklilik çıktı mı? Ev hanımlarına emeklilik şartları nelerdir? gibi sorular uzun zamandır kamuoyunun gündemini meşgul ediyor. Ev hanımları hangi şartlarla nasıl emekli olabileceklerini araştırmaya devam ediyor. İşte ev hanımlarının emeklilik hakkıyla ilgili tüm detaylar…
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem milletvekili seçimleri öncesinde ev hanımlarına emeklilik hakkı verileceği bilgisini paylaşmıştı. Meclis’te 80 maddelik torba kanun teklifi çalışmaları devam ediyor…
Ev hanımlarına emeklilik çıktı mı, Ev hanımlarına emeklilik şartları 2023 şeklinde soruların cevapları haberimizde yer alıyor. Kamuoyunun gündeminde yer almaya devam eden bu konu Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem milletvekili seçimleri öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyurulmuştu.
2023 seçimleri öncesinde AK Parti seçim beyannamesinde duyurulan müjdeler arasında ev hanımlarının emeklilik konusundaki beklentileri torba yasaya çevrilmişti.
Ekonomik düzenlemelerin yer alacağı torba yasada 80 madde bulunuyor. Ancak ev hanımlarına emeklilik yolunu açacak sosyal güvence desteği ile ilgili detaylar henüz kesinleşmedi.
Seçim döneminde vadedilen emeklilik düzenlemesi ile ilgili kararı bekleyen ev hanımları emeklilik müjdesi bekliyor. Konuyla ilgili olarak AK Parti Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne 80 maddelik torba yasa teklifi sundu.
Ev hanımlarına sosyal güvence ve emeklilik yolunun önünü açması beklenen bu yeni düzenleme ile aktif bir sigortası ve sosyal güvencesi olmayan ev hanımları için sigorta sistemi devreye alınacak. Ev hanımları kendi isteklerine göre sigorta sistemi ile sosyal güvencelerine kavuşacak.
Ev hanımlarının merakla beklediği emeklilik haberi henüz çıkmadı. Torba yasanın Meclis’te kabul edilmesinin ardından Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.
Ev hanımlarının yeni dönemde emekli olması için prim desteği vermeye hazırlanan hükümet emeklilik için birtakım şartlar da belirledi.
Emeklilik şartları arasında ev hanımlarının 25 yıl evli kalması şartı yer alıyor.
– Türkiye’de ikamet edenler ile Türkiye’de ikamet etmekte iken sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerdeki Türk vatandaşlarından;
– 5510 sayılı Kanuna tabi zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmayan
– Sigortalı olarak çalışmakla birlikte ay içerisinde 30 günden az çalışan ya da tam gün çalışmayanlar
– Kendi sigortalılıkları nedeniyle Türkiye’de sosyal güvenlik kanunlarına göre malullük ve yaşlılık aylığı almayanlar
– 18 yaşını dolduranlar. Kanunun yürürlük tarihinden önce mülga kanunlara göre isteğe bağlı sigortaya devam edenlerin, herhangi bir işleme gerek kalmaksızın Kanun kapsamında isteğe bağlı sigortalılıkları devam ettirilecektir.
İsteğe bağlı olarak ilk defa sigortalı olmak isteyenlerin örneği Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği ekinde yer alan “İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi” ile ikametgahlarının bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüklerine/sosyal güvenlik merkezlerine başvurmaları gerekiyor.
İsteğe bağlı sigortalı olmak isteyen sigortalıların ise taleplerini dilekçe ile bildirmeleri yeterli oluyor.
Ev hanımlarının emekli olma şartlarını yerine getirdiği takdirde sürecin nasıl ilerleyeceği merak ediliyor. 25 yıllık ev hanımlarına emeklilik fırsatından yararlanmak için aşağıdaki adımların izlenmesi gerekiyor:
İkametgahının bulunduğu yerdeki Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğüne veya Sosyal Güvenlik Merkezine başvurmak
Banka dekontu
İsteğe bağlı sigortalılık başvuru formunu doldurmak
1 adet vesikalık fotoğraf
Nüfus cüzdanı fotokopisi