Kış aylarıyla beraber boza tüketimi arttı. Boza protein, karbonhidrat, yağ ve çeşitli vitamin içeriğiyle lezzetli olmanın yanı sıra çok da besleyici bir gıda. Boza severlerin en merak ettiği sorulardan biri de bozanın kalori ve kilo aldırıp aldırmadığı. Peki boza kaç kalori? Diyet yaparken boza içilir mi? İşte detaylar.
Boza, buğday, arpa, darı, mısır, bulgur gibi tahıllar ile su ve şekerden üretilen içeceklerden. Bozanın geçmişi çok eski zamanlara dayanıyor. Bundan 350 yıl önce Evliya Çelebi “Seyahatname” eserinde bozanın faydalarından bahsediyor. Boza özellikle kış aylarında büyük bir keyifle tüketiliyor, sokaklarda boza satıcıları akşamları boza diye seslendikçe canımız boza çekebiliyor. Adeta milli içeceğimiz bozanın kalorisine, faydalarına, zararlarına bir bakalım.
Diyetisyen Emin Özakın eminozakin web sitesinde bozanın kalorisi ile ilgili şu ifadelerde bulundu:
1 bardak (200 ml) boza: 141 kalori
1 çay bardağı (100 ml) boza: 70 kalori
1 kilo boza: 704 kalori
Vefa bozacının sitesinde 1 bardak vefa bozanın 86 kalori olduğu geçiyor.
Diyetisyen Özakın, bozanın kilo aldırıp aldırmadığıyla ilgili: “Boza yüksek karbonhidrat içerdiğinden sık sık içilmesi kilo aldırabiliyor. Hesapsızca boza tüketmek kilo artışıyla karşılaşmanıza yol açıyor. Ancak günlük kalori ihtiyacınıza dikkat ederek ara sıra küçük porsiyonlarda tüketebilirsiniz. Zayıf olup da kilo almak isteyenler de bozayı güvenle içebilir.” dedi.
Diyetisyen Betül Yücel, diyet yaparken boza içilir mi sorusuna; “Boza karbonhidrat ve kalori açısından zengin bir besin olduğundan diyet yaparken önerilen besinlerden değildir.
Zayıflama sürecinde günde ortalama 60 gram karbonhidrat almalı, 1 bardak boza ise bu miktarın tamamını karşılıyor. Bu nedenle diyet yaparken boza tüketimi çok nadir olmalı, 1 bardakla sınırlanmalı yoksa değil kilo vermek kilo almanız kaçınılmaz olacaktır.”
8000 yılı aşkın bir süredir üretilip tüketilen boza, Türk mutfak kültürünün en eski, milli içeceklerinden. Kış içeceği olarak bilinen boza, özellikle havaların soğuk geçtiği günlerde sıklıkla tüketiliyor. Günümüzde Bulgaristan, Makedonya, Arnavutluk, Sırbistan, Romanya, Türkiye, Ukrayna, Bosna Hersek eski Osmanlı toprağı olan yerlerde hala severek içiliyor, içenlere şifa oluyor. Peki bozanın sağlığa ne gibi yararları var?
Diyetisyen Hilal Konak bozanın faydalarını şöyle sıraladı:
Boza yüksek oranda kalori ve karbonhidrat içeriği nedeniyle kalori hesabı yapmadan tüketilmesi halinde kilo aldırması kaçınılmaz oluyor. Bu durum zayıf olup da kilo almak isteyen kişiler tarafından olumlu bir şey olsa da kilo problemi yaşayanlar için kötü haberdir.
Boza fermente yiyeceklerden olduğundan özellikle midesi ve sindirim sistemi hassas olan kişilerde gaz, ishal, şişkinlik, mide ağrıları gibi sorunlara yol açabiliyor.
Not: Bu içerik bilgilendirme amaçlıdır ve yayınlandığı tarihten önceki bilimsel araştırmalara ya da uzman görüşlerine dayanmaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktora başvurulmalıdır.