Hamilelik döneminde hem anne hem de bebek sağlığı için yenilen ve içilen tüm besinlere dikkat etmeli, sağlıklı beslenmeye özen göstermeli. Ayva da yüksek vitamin ve mineral içeriğiyle hamilelerin mutlaka tüketmesi tavsiye edilen besinlerden. Ayvanın hamile kadına ve bebeğe faydaları şunlardır:
Hamilelik bir kadının hayatındaki önemli dönüm noktalarından. Gebelikle birlikte artık tek değilsiniz, vücudunuzda iki can var. Yediğiniz içtiğiniz tüm besinler yalnızca sizi değil, anne karnındaki bebeği de etkiliyor. Diyetisyenler, kadın doğum doktorları, anne adaylarının gebelik döneminde meyve, sebze, et ve süt ürünlerinden oluşan sağlıklı bir beslenme programı uygulaması gerektiğini böylece hem sağlıklı bir hamilelik sürdürülebileceklerini hem de anne karnındaki bebeğin sağlığının korunabileceğini söylüyor. Ayva da uzmanların önerdiği bu yiyeceklerden. Hamilelikte anne karnındaki bebeğe binaen besin ihtiyacı da doğal olarak artıyor. Ayva potasyum, fosfor, kalsiyum, lif içeriği sayesinde vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamaya da yardımcı oluyor.
Tam İlmihâl Se’âdet-i Ebediyye kitabında buyruldu ki:
(Peygamberlerden biri “aleyhimüsselâm” za’îflikden şikâyet etmişdi. Vahy gelip,(Et yi ve süt iç!) buyuruldu. Bir zemânın mü’minleri, çocuklarının çirkin olduğundan Peygamberlerine “sallallahü teâlâ aleyhim ve sellem” şikâyet etmişdi. Vahy gelip, (Ümmetine söyle, çocuğu olacak kadınlar, ayva yisin!)buyuruldu. Hâmile iken ayva, çocuk olunca hurma yirlerdi.)
Gebelikte ayva tüketiminin faydaları şunlardır:
Ayva, Asya ve Akdeniz’de yaygın olarak yetiştirilen Yunanistan ve Roma’da sevgi ve doğurganlığın sembolü olan, hamileler için en faydalı meyvelerden. Ayva yemek gebe kadınlarda kabızlığı önlüyor, mide bulantısına iyi geliyor, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı oluyor. Gebelikte ayva yemenin bebeğe ve anneye faydaları şöyle:
Bulantı ve kusma, gebelik döneminde hormonlarda değişime bağlı ortaya çıkan, yaygın görülen bir sağlık sorunu. Journal of Obstetrics and Gynaecology Dergisi’nde 2017 Kasım ayında yer alan araştırmada ayvanın gebeliğin yaygın erken belirtileri olan bulantı ve kusmayı hafifletebileceğini öne sürüyor. 76 hamile kadının katıldığı çalışmada, bir çorba kaşığı ayva şurubunun hamileliğin neden olduğu mide bulantısını azaltmada 20 mg B6 vitamininden daha etkili olduğu görüldü.
Lifli gıdaların tüketilmesi kabızlığı önlemenin etkili yollarından. Ayva diğer meyvelerde olduğu gibi lif içeren bir besin olduğundan bağırsak hareketlerini düzenliyor, hafif müshil etkisi gösteriyor ve kabızlığa iyi geliyor. Kabızlık da hamilelikte hormonlardaki değişimden dolayı meydana gelen problemlerden.
Hamilelik bazı metabolik değişiklikleri beraberinde getirerek bağışıklık sisteminde zayıflatabiliyor. Araştırmalar ayvanın, E. coli ve S. aureus gibi bazı zararlı bakterilerin aşırı çoğalmasını önlemeye yardımcı olabilecek antibakteriyel özelliklere sahip olduğunu ortaya koymaktadır.C vitamini en önemli bağışıklık sistemi savunucularından, yalnızca bir ayva, sağlıklı ve işleyen bir bağışıklık sistemi için gerekli olan C vitamini açısından günlük ihtiyacınızın %15’ini karşılıyor.
Ayva geleneksel tıpta çeşitli sindirim bozukluklarını tedavi etmek için kullanılmaktadır.Son araştırmalar ayva ekstraktının bağırsak dokusunu ülseratif kolit gibi inflamatuar bağırsak hastalıkları (IBD) ile ilişkili hasarlara karşı koruyabileceğini öne sürüyor.
Gebelikte ayva yemek şişkinlik, mide ağrısı, hazımsızlık gibi sindirim sorunlarına iyi gelebiliyor.
Ayva, fosfor, kalsiyum, magnezyum, demir ve potasyum, karbonhidratlar, lif, proteinler, amino asitler, vitaminler ve tanenler içeriği ile hem hamile kadının hem de anne karnındaki bebeğin ihtiyacı olan besinleri karşılamaya yardımcı oluyor.
Reflü de hamilelerde yaygın karşılaşılan sorunlardan. Düzenli ayva tüketerek reflüyü kontrol altına alabilirsiniz. 137 hamile kadın üzerinde yapılan bir çalışmada, yemeklerden sonra alınan 10 mg ayva pekmezinin asit reflü tedavisinde ilaç kadar etkili olduğu görüldü.
Alerjik reaksiyonlar da gebelerin yaşadığı bir diğer sağlık sorunu. Ayva, alerjik reaksiyonlara neden olan bazı bağışıklık hücrelerinin aktivitesini bloke ederek çeşitli alerji semptomlarını hafifletebilir.
Hamileliğin ilk günlerden itibaren güvenle ayva tüketebilirsiniz.
Halk arasında “Ye ekşiyi doğur Ayşe’yi; ye tatlıyı doğur atlıyı” inancı hakim. Ayva gibi ekşimsi yiyecekler aşermenin kız çocuk beklediğinize delalet ettiğine inanılır.