TasteAtlas tarafından dünyanın en kötü yemekleri arasında yer alan kara lahana çorbası gündeme gelince köylü kadınlar da gelen talebi fırsata çevirdi. Bağı 5 lira olan kara lahananın fiyatı 2 katına çıktı.
Kara lahana çorbası dünyanın en kötü 100 yemeği arasında 7. sırada yerini aldı. Gastronomi dünyasının prestijli platformlarından biri olarak kabul edilen TasteAtlas çeşitli yemekleri değerlendirmiş ve o yemekler arasına kara lahana çorbasını da eklemişti.
Kara lahana çorbasının en kötü yemekler arasında yer alması Karadeniz Bölgesi’nde tepkilere neden oldu. Bu olayın ardından yöresel lezzeti tanıtmak ve sahip çıkmak adına birçok şehirde etkinlik düzenlendi. Öyle ki pazarda bağı 5 liraya satılan kara lahanaya gelen talep artış gösterdi. Dolayısıyla fiyatı da 2 katı artarak 10 liradan satılmaya başlandı.
Ortahisar ilçesindeki Pazarkapı mahallesinde kurulan pazarda kara lahana satan İslam Seyis, kara lahana çorbasının mutfakların vazgeçilmez lezzeti olduğunu vurgularak, “Bizim için daha iyi oldu. Karalahana gündem oldu satışlar arttı. Bunun lezzeti kime göre neye göre. Çorbası ve sarma bizim mutfağımızın vazgeçilmezidir. Yoğun bir tepki oldu. Şu anda bağı 10 liradan satılıyor. Sarmalık, yemeklik her şeyi olur. Havalar soğuk olduğu zaman kara lahanaya talep oluyordu ama bu olayda olunca daha çok talep olmaya başladı. Satışlar arttı” ifadelerini kullandı.
20 yıldır bahçesinde yetiştirdiği kara lahanaları pazara gelerek satan Asiye Bıyıklı, kara lahananın meşhur olduğunu dile getirerek, “Karadeniz Bölgesi’nin yemeği kara lahana çorbasıdır. Kendi emeğimiz bunu tarlamızda yetiştiriyoruz. Lahana çorbasına pazarda çalıştığımız için hasret kalıyoruz. Kara lahanayı çok alıyorlar” şeklinde konuştu.
Pazarcılık yapan Gülten Terzi de “Bu lahana her yerde olmaz. En harika yemektir. Et ile yarışır. Biz kara lahananın arkasındayız. Bu aralar satışları güzel. Kara lahanayı diğer memleketlerin insanı bilmez. Bize göre çok harika bir yemektir. Bunu gelip çanta çanta alıyorlar” ifadelerini kullandı.
Nadire İleli ise kara lahananın dünyada en iyi yemek olduğunu kaydederek, “Sağlıklıdır. Kara lahanayı yememiş ayakta durabilir misin. Karadeniz’in lahanası meşhurdur. Bağı önceden 5 liraraya gidiyordu ama şimdilerde 10 liradan satılmaya başladı. Talep artmaya başladı. Daha çok satılıyor. Pazarda en çok lahana aranıyor” diye konuştu.
Öte yandan Trabzon’un en işlek noktalarından Kahramanmaraş Caddesi’nde düzenlenen bir etkinlikte dağıtılan kara lahana çorbasını tadan Ruhşen Uçkun, “Kara lahana çorbası bize çocukluğumuzu hatırlatıyor. Bu bizim vazgeçemeyeceğimiz bir yemek. Aspirin yerine geçiyor. Onların değerlendirme bizi bağlamaz. Bunun tadını bilmeyen o şekilde değerlendirebilirler” derken, Kahramanmaraş’dan Trabzon’a gezmeye gelen Kadir Çiçekci ise “Karalahana çorbası çok güzel. Çok beğendim. Gerçekten vitamin deposu diyebilirim” şeklinde konuştu.
Hatice Şahin ise kara lahana çorbasının en kötü yemekler arasında gösterilmesine tepkili olduğunu belirterek “Ustası yapamadığı için bu şekilde sıralanmıştır. Benim yöresel yemekler üzerine sertifikam var. Kara lahanamızın birkaç çeşidi vardır. Ne şekil yaptılar bilmiyoruz ama lezzetli yapmamışlardır. Bu duruma tepkiliyiz” diye konuştu.
1 Porsiyon (Orta) Kara lahana (Pişmiş) 42,90 kaloridir.
Pişmiş kara lahana içeriğinde 7,35 Karbonhidrat(g), 0,94 yağ(g), 3,52 Protein(g), 152,10 potasyum(mg), 5,20 lif(g), 19,50 Sodyum(mg), 9880,00 A Vitamini(ui), 183,30 Kalsiyum(mg), 1,47 Demir, 23,66 C Vitamini(mg) barındırır.
Antioksidan açısından oldukça zengin olan kara lahana vücutta serbest radikallerle savaşır. Hücreleri korur ve yaşlanma sürecini yavaşlatır.
Cilt sağlığına içeriğindeki vitaminler sayesinde gençleştirici etkisi vardır.
Potasyum içeriği sayesinde kan basıncını düzenler.
Lif açısından oldukça zengin olan kara lahana sindirim sistemini düzenleyerek kabızlığın önüne geçer.
C vitamini içeriği ile bağışıklık sistemini güçlendiren kara lahana hastalıklara karşı direnç sağlar.
Kalsiyum ve manganez içeriği kemik sağlığını destekler.
Kilo kontrolü sağlarken yardımcı olan kara lahana diyet yapanlar tarafından da sık sık tercih edilir.
İçeriğindeki glukosinolatlar sayesinde anti-kanser özelliğine sahiptir.