Öksürük, bebeklerde özellikle kış aylarında sık karşılaşılan bir semptom. Soğuk algınlığı, alerji, sinüzit, astım gibi çeşitli nedenler öksürük oluşumunu tetikleyebiliyor. Bebeklerde öksürüğün geçmesi için eczanede satılan ilaçlar yerine bitkisel yöntemler de çare olabiliyor. İşte bebeklerde öksürüğe iyi gelen, evde öksürüğü en hızlı kesen doğal şifalar:
Öksürük, boğazımıza giren toz, bakteri, virüs, parazit gibi yabancı, tahriş edici maddelere karşı vücudun refleksif tepkisidir. Öksürme yoluyla solunum yolu mukustan, balgamdan, boğaza sıkışmış yiyecek parçasından temizleniyor, kişinin nefes alması kolaylaşıyor. Öksürüğe çoğu zaman burun akıntısı, burun tıkanıklığı, yüksek ateş, baş ağrısı gibi belirtiler de eşlik edebiliyor. Öksürük yalnız yetişkinlerde değil bebeklerde ve çocuklarda da görülebiliyor. Bebeklerde öksürüğün geçmesi için şu yöntemleri deneyebilirsiniz:
Bebeklere reçetesiz satılan soğuk algınlığı veya öksürük ilaçlarını vermek güvenli değildir. Amerikan Pediatri Akademisi (AAP), bu ilaçları 4 yaşın altındaki çocuklara vermekten kaçınmanız gerektiğini tavsiye etmektedir. Bu nedenle en doğrusu bebeklerde öksürük sorunu ile karşılaşıldığında doktora gittikten sonra doğal çözümlere başvurmaktır. Bebeklerde öksürüğün geçmesi için evde uygulayabileceğiniz yöntemler şunlardır:
Emzirme, bebeklerde soğuk algınlığı ve öksürüğün tedavisinde ilk ve en önemli çözümdür. Anne sütü, sağlıklı bakteriler, antikorlar, beyaz kan hücreleri, antimikrobiyaller, hücre duvarı koruyucuları, immünoglobulinler, proteinler, enzimler ve hormonlar içeriğiyle bebeğin bağışıklık sistemini güçlendiren, bakteri, mikrop ve virüslere karşı savaşan, öksürüğe iyi gelen en etkili doğal yöntemlerden sayılıyor.
Pekmez ve tereyağı karışımı da öksürüğe iyi gelecektir. 2 tatlı kaşığı tereyağını cezvede eritip içerisine 1 tatlı kaşığı pekmez katıp ılıtın, ocaktan alın. Ilıyınca içiriyoruz. Önceleri bebekleri biraz öksürtüyor daha sonra öksürüğü anında kesiyor. 6 ay üstü ek gıdaya geçen bebekler için bu tarif uygundur.
Öksürüğün çabucak geçmesi için bebeğin burun temizliği düzenli olarak yapılmalı. Temizlenmeyen burun içi salgılar, geniz akıntısı ile boğazı tahrip öksürüğe yol açar. Eczanelerde satılan fizyolojik damlalar bebeğin burnundaki mukusu inceltecek ve şişliği (veya mukus üretimine bağlı iltihabı) azaltacaktır. Bu sayede öksürüğün geçmesinde etkili rol oynayabilir. Doktorunuza danıştıktan sonra bu burun damlalarını günde yaklaşık 2 defa kullanmanız güvenlidir.
Ayva yapraklarını yıkayın. Cezvede su kaynatıp içerisine yaprakları atıp demleyin. Süzgeçle süzüp ayva yaprağı çayına biraz limon sıkıp bebeğinize içirin.
Bal ve zencefil antiinflamatuar ve antioksidatif özellikleri sayesinde öksürüğe ve soğuk algınlığına şifa olabiliyor. Bal, bakterileri bloke etme etkisi sayesinde enfeksiyonlarla savaşabiliyor. Zencefil ve bal bağışıklık sistemini güçlendirici besinlerle doludur, bebeklerde öksürük için yüzyıllardır kullanılan doğal şifadır. 1 tatlı kaşığı bal, yarım tatlı kaşığı zencefil ve yarım tatlı kaşığı limon suyunu karıştırıp tüketilebilir. Ancak 12 aydan küçük bebekler için bu tedaviye başvurmadan doktorunuza danışın.
Buhar inhalasyonu (buhar soluma) bebeğin burnundaki tıkanıklığın açılmasına ve akciğerlerde biriken mukusun gevşeyip daha kolay atılmasına, öksürüğün geçmesine yardımcı olabiliyor. Buhar makinesi kullanabilir yahut odada tüpün üzerinde büyük bir tencerede su kaynatarak odada buhar oluşmasını sağlayabilirsiniz.
Tavuk çorbası, anti-inflamatuar özellikleri sayesinde öksürüğün geçmesi için harika bir yemek seçeneğidir. Katı gıdaya geçen bebeğinizde soğuk algınlığı belirtileri varsa tavuk suyu çorba hastalıklarına şifa olacaktır.
Küçük çocuğunuz kaç yaşında olursa olsun, öksürüğünden kurtulmasına yardımcı olmanın en iyi yollarından biri ona bolca dinlenme fırsatı vermektir! Sonuçta bol bol dinlenmek bağışıklık sisteminin en iyi şekilde çalışmasını sağlar. Yatmadan önce yukarıdaki ev ilaçlarından herhangi birini kullanmak özellikle yararlı olabilir.
Öksürüğün biran önce geçmesi için çocuğun vücudundaki sıvı miktarını yüksek tutmak önemlidir. Sıvılar solunum yollarını nemli tutar ve vücudun hastalıklarla savaşmasına yardımcı olur, ayrıca balgamın incelmesinde etkili rol oynar.
Bu nedenle, bebeğiniz soğuk algınlığı geçirdiğinde, öksürük gibi semptomlar yaşadığında düzenli olarak su, anne sütü veya mama almasını sağlamaları gerekir. Ancak ebeveynler altı aydan önce bebeklere su vermemeli çünkü bu hiponatremiye yol açabilir.
Not: Bu içerik bilgilendirme amaçlıdır ve yayınlandığı tarihten önceki bilimsel araştırmalara ya da uzman görüşlerine dayanmaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktora başvurulmalıdır.