Makyaj yapmak çoğu kadının günlük hayatında vazgeçilmez rutinlerinden. Ancak güzelleşmek için kullanılan makyaj malzemelerini temizlemeden uyumak, makyajın gece boyu ciltte kalması sağlığı tehdit edebiliyor. İşte makyajlı uyumanın cilde inanılmaz zararları:
Güzel görünmek kadınların büyük tutkularından. Günümüzde güzelleşmenin en kolay yolu da makyaj yapmaktan geçiyor. Son yarım yüzyılda kadınların çalışma hayatında yer almasıyla, çoğu kadın makyajsız bir gün dahi geçirmiyor, düzenli makyaj yapıyor, makyajlı haliyle kendini daha özgüvenli hissediyor. Ancak makyaj ürünlerinin içerisinde cildin üzerinde kötü etkilere neden olabilecek birçok zararlı kimyasallar bulunuyor. Makyaj malzemelerindeki bazı bileşenler ciltte tahrişe, kaşıntıya ve erken yaşlanmaya sebep olabiliyor. Ayrıca kalitesiz makyaj ürünlerinin kullanılması geri dönüşü olmayan cilt sorunlarını tetikleyebiliyor. Özellikle uyumadan önce makyajı silmeden yatmak cildi mahvediyor, sivilceden, sedef hastalığına kadar çeşitli problemlerin ortaya çıkmasını tetikliyor. Makyaj yapmak, makyajını çıkarmadan uyumak ciltte şu sorunlara yol açabiliyor:
Makyajsız bir gün düşünemiyor musunuz? O zaman size maalesef kötü bir haberimiz var. Çoğu makyaj malzemesi içerisinde birçok kimyasal ve bileşen yer alıyor, bu kimyasallar cilde çeşitli yönlerden zarar veriyor, cildi tahriş edip, yıpratıyor. Makyajlı uyumak makyajın bu olumsuz etkilerini daha da artırıyor. Makyajlı uyumanın zararları şunladır:
Makyajı silmeden uyumanın en bilindik zararı cildin erkenden yaşlanmasına, genç yaşlarda kırışmasına neden olması. Fondöten, pudra vb. makyaj malzemelerinin kullanılması, yatmadan evvel bunların ciltten çıkarılmaması gözenekleri tıkıyor, ciltte kollajen ve elastin üretimini sınırlayarak ince çizgilere, derin kırışıklıklara yol açabiliyor. Bu durum, cilt yaşlanmasının %90’ına neden olan güneşin zararlı ışınlarına maruz kalmanın da üstündedir. Bu yüzden, günün sonunda makyajınızı yüzünüzden çıkarmadan yatağa girmeyin, her gün güneş koruyucu kullanın. Güneş kremini yeterince kullanmamak da, çizgiler ve kırışıklıklar, cilt dokusunda bozulma, esnekliğin kaybolması, damarsal cilt sorunları ve pigmentasyon değişiklikleri gibi klasik yaşlanma belirtilerini hızlandıracağından mutlaka her gün yaz kış güneş kremi kullanmaya devam edin.
Toksik veya kanserojen (kansere neden olan) bileşenler içeren kozmetik ürünler ciddi sağlık riskleri oluşturabiliyor. Üreticiler ürünlerini güvenlik açısından test ederken, genellikle alerjik reaksiyonlar veya tahriş gibi ciltte görülen kısa vadeli yan etkilere odaklanırlar. Ancak kalitesi düşük makyaj kullanımının cilt kanseri dahil ciddi zararları da söz konusu. Bu nedenle kozmetik ürünleri satın alırken bilinen markaları tercih etmeli. Makyaj malzemelerinin uzun süre ciltte kalmaması adına makyajı çıkarıp öyle yatağa geçmeli.
Rimel, göz kalemi, far gibi göz makyajı için kullanılan malzemeler özellikle gözleri hassas olan kişilerde enfeksiyona neden olup gözde kızarıklık, yanma, ağrı, şişlik gibi semptomlara yol açabiliyor. İnsanoğlu günde ortalama 8 saat uyuyor, uzun süre gözde makyaj bulunması gözde enfeksiyon riskini de artırıyor.
Ciltte yer alan gözenekler sayesinde, cilt nefes alıyor, cildin nem dengesi sağlanıyor. Uyumadan makyajın silinmemesi halinde makyaj malzemeleri ciltteki gözenekleri tıkayarak siyah nokta, sivilce ve beyaz nokta gibi cilt sorunlarına neden olabiliyor.
Cilt tipinize uygun olmayan makyaj malzemeleri kullanırsanız cildiniz daha yağlı veya kuru hale gelebiliyor. Ciltte aşırı yağ üretimi gözeneklerin tıkanmasına sebep olabiliyor. Cildin kuru hale gelmesi ise ciltte pul pul dökülme, kaşıntı, kanama gibi sorunlara yol açabiliyor.
Makyajlı uyumanın bir diğer zararı da hiperpigmentasyona neden olması. Hiperpigmentasyon ciltte renk eşitsizliği, lekelenme olarak tanımlanabilir. Cildi tahriş eden, cilt kalitesini düşüren kozmetik ürünler aynı zamanda koyu lekelere veya iltihap sonrası hiperpigmentasyona (PIH) yol açabiliyor. (Hiperpigmentasyon genellikle çevre kirliliği ve güneşe maruz kalma gibi sebeplerden dolayı görülür, çünkü bunlar cildinize zarar veren ve hiperpigmentasyonu tetikleyen zararlı serbest radikaller oluşturur.)
Makyaj malzemesinin içinde bulunan kimyasallar ciltte alerjik reaksiyonlara neden olabiliyor. Makyaj ürünlerinin çoğunda paraben ve SLES gibi zararlı kimyasallar, yapay renkler ve kokular yer alıyor. Bunlar gece boyunca ciltte kaldığında, alerjik reaksiyonlara neden olabiliyor. Alerjik reaksiyonla beraber ciltte kızarıklık, yanma, kaşıntı gibi problemler görülebiliyor.
Makyaj yapmaktan vazgeçemiyorsanız makyajın zararlarını en aza indirmek için dikkat etmeniz gerekenler: