Hamsi nasıl temizlenir, ayıklanır? Yalnızca 3 saniye sürecek pratik yöntem

24 Aralık 2023
0 Yorum
hamsi nasil temizlenir ayiklanir yalnizca 3 saniye surecek pratik yontem

Hamsi çok lezzetli, çok da sağlıklı, Karadeniz’in meşhur balıklarından. Kızartması, buğulaması, haşlaması, ızgarası, pilavı… Hamsiyle o kadar çok yemek yapmak mümkün ki… Ancak hamsiyi temizlemek incelik ister! Peki hamsi nasıl temizlenir, ayaklanır?

Hamsi, Omega 3, mineral ve vitamin açısından zengin, sağlıklı bir beslenme programında mutlaka olması gereken besinlerden. Ege bölgemizde hamsi yılın on iki ayı bulunabilirken, Karadeniz’de hamsi mevsimi yalnızca 2-3 ay sürüyor. Hamsinin en lezzetli olduğu dönem ise Kasım-Şubat aylarında. Diyetisyen Tuğba Yaprak hamsinin eşsiz faydalarından şöyle bahsediyor:

”Hamsi vücudumuz için çok yararlı. Kalp sağlığını koruyor, damar hastalıklarını önlüyor, kılçığı ile tüketilmesi kemik ve dişleri güçlendiriyor, A ve D vitaminlerinin doğal yoldan temin etmemizi sağlıyor.” Hamsiyi tüketmeden önce temizleyip pişirmeli.

HAMSİNİN İÇİN NASIL TEMİZLENİR?

Hamsiyi temizlemenin, ayıklamanın iki farklı yöntemi mevcut. Hamsinin başını kopararak hamsiyi temizleyebiliyor yahut koparmadan da temizleyebiliyorsunuz. Bu yöntemlerden daha kolayı hamsinin başını koparmadan hamsiyi temizlemek. Her 2 yöntemde yalnızca 2-3 saniyenizi alıyor.

Hamsinin başı koparılarak temizlenmesi:

Hamsinin başının koparılarak temizlenmesi için hamsiyi sol elinize, avuç içine baş parmağınız ve işaret parmağınız arasına alıp, sağ elle hamsinin başından tutarak kuyruk yönüne doğru çekin. Bu yöntemle hamsinin karın içindeki iç organları, bağırsakları ve kılçığı temizlenmiş oluyor.

Hamsinin başını koparmadan temizlenmek için, hamsiyi solungaçlarından tutun ve kuyruk yönüne doğru için. İç organları parmakla temizleyin.

Bu aşamalardan sonra hamsileri bol suyla yıkayıp tel bir süzgeçe alın. Suları iyice süzülsün. Artık hamsiler pişirilmeye hazır. Dilediğiniz şekilde pişirip tüketebilirsiniz.

hamsi temizleme 4

HAMSİ KILÇIĞI İLE YENEBİLİR Mİ?

Dahiliye Uzmanı Dr. Cengiz Duygulu hamsinin kılçığı ile yenilip yenilmeyeceği ile ilgili şu ifadelerde bulundu:

“Hamsi, Omega 3 ve kalsiyum açısından zengin içeriği sayesinde kemik sağlığı için çok faydalı bir besin. Hamsinin kılçığı ile birlikte yenilmesini öneriyorum. Bu sayede kalsiyum da alınmış oluyor.”

EN SAĞLIKLI HAMSİ NASIL PİŞİRİLİR?

19 Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Mustafa Evren hamsinin en sağlıklı pişirme yöntemini şöyle açıklıyor:

“Hamsi pişirme yöntemlerini inceledik. En sağlık hamsi pişirme yönteminin mikrodalga veya elektrikli fırınlarda pişirme yöntemi olduğunu gördük. Bilimsel olarak hamsinin en sağlıklı pişirme yolu budur.”

HAMSİ İÇİ TEMİZLENMEDEN YENİR Mİ?

Hamsinin içi temizlenmeden yenmesi caiz değildir.

hamsi temizleme 5

HAMSİ SATIN ALIRKEN VE PİŞİRİRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?

  • Hamsi satın alırken solungaçları pembemsi, kırmızıya yakın, diri ve gözlerinin de canlı görünümlü olmasına dikkat etmeli.
  • Hamsiyi mümkünse aldıktan sonra hemen tüketin.
  • Şayet hamsiyi derin dondurucuya atacaksanız hamsileri yıkamadan ve ayıklamadan koyun. Bu hamsiler ile lezzetli hamsi pilavı yapabilirsiniz, dondurucuda bekletilmiş hamsinin kızartılması lezzetli olmuyor.
  • Hamsiyi kızartma, buğulama, ızgara ve fırınlama yönteminde pişirebilirsiniz.
  • Hamsiyi yıkadıktan sonra suyu iyice süzülsün. Fazla sulu kalan hamsilerin lezzeti azalıyor. Kağıt havluya alıp suyunu çekmesini sağlayabilirsiniz.Hamsiler süzülürken içine defne yaprağı koyabilirsiniz.
  • Hamsiyi pişirmeden önce sosta bekletmek lezzetine lezzet katıyor.
  • Hamsiye sos hazırlamak için bol soğan, sarımsak, tuz, pul biber, zeytinyağı, limon, defne yaprağı, biberi, nar ekşisini karıştırıp sos hazırlayabilirsiniz.
  • Hamsiyi kızartma olarak yapacaksanız kızartacağınız yağ çok kızgın olmalı.
  • Hamsileri kızgın yağa attıktan sonra ısıyı biraz azaltabilirsiniz.
  • Hamsiyi kızartmadan önce una bulayın. Unu kullanmadan eleyin. Ve tuz ekleyin. Beyaz un yerine mısır unu tercih etmek daha isabetli.
  • Fazla un kızartma yağınızı yakar, kızaran hamsinin lezzetini bozuyor. Bu nedenle hamsiyi tavaya koymadan sallayıp fazla ununu azaltın.
  • Kızaran hamsileri kağıt havlu üzerine almak fazla yağının çekilmesini sağlıyor.
  • Hamsiyi açık havada veya balkonda yapmak eve kokusunu sinmesini önlüyor.
  • Eldeki hamsiyi kokusunu çıkamak için bir parça limonu alıp elinizle bunla oyun.
  • Karadeniz yöresinde hamsiyi tava şeklinde az yağda ters yüz kızartabilirsiniz.
  • Balığı temizledikten sonra kokudan kurtulmak için ellerinizi paslanmaz çelikten yapılmış herhangi bir şeye dikkatlice sürtebilirsiniz.