Mideyi rahatlatarak enerji veren dağ çayı (yayla çayı) halsizlik için de birebir. Bilimsel araştırmalara göre dağ çayı çok güçlü bir antioksidan olarak biliniyor. Peki dağ çayı nedir, faydaları nelerdir? Dağ çayı nasıl demlenir? Dağ çayı çeşitleri ve diğer tüm detayları Mavi Kadın editörü derledi.
Ana vatanı Avrupa ve Asya olan yayla çayı olarak da tanınan dağ çayı sayısız faydalarıyla biliniyor. Antidoksan özelliği bulunan, kadın hastalıkları için tavisiye edilen dağ çayı bitkisi çay şeklinde tüketildiğinde vücuttaki iltihapları temizliyor, mide sancı ve kramplarına iyi geliyor ve mide asitlerini dengeliyor. Peki birçok sağlık sorununda önerilen dağ çayı nasıl bir bitki, faydaları neler? Nasıl tüketilmeli? İşte dağ çayı ile ilgili bilmeniz gereken tüm detaylar…
Halk arasında ‘yayla çayı’ olarak bilinen dağ çayı ismini dağlarda ve yaylalarda yetişmesinden dolayı almaktadır. Ülkemizde en fazla Ege, Marmara, Akdeniz, Batı Karadeniz ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde yer alan ormanların iç kesimlerinde, yaylalarda ve dağ eteklerinde kendiliğinden yetişme durumu vardır.
Dağ çayı görünüm itibariyle ada ve yayla çayına benzer. Farklı çeşidi bulunmayan dağ çayı yapı olarak ada çayından biraz daha serttir. Bu durum da iki çayı birbirinden ayıran en önemli özelliktir.
Yayla çayının boyu bir metreye kadar uzayabilirken, yaprak kalınlığı da 3 santimetreye kadar ulaşabilir. Bu bitkinin açık yeşil ve açık gri tonlarda yaprakları diğer bitkilerden kolaylıkla ayrılmasını sağlar.
Dağ çayı insan vücuduna sağladığı faydalar nedeniyle şifalı çaylar arasında yerini alıyor. Faydaları saymakla bitmeyen dağ çayı 2011 yılında yapılan araştırmalar sonucunda antioksidan özelliği ile ön plana çıkıyor. Dağ çayının faydasını duyduktan sonra yaylalarda bu çayı aramaya çıkacağınızı düşünüyoruz. İşte dağ çayının faydaları…
Dağ çayı için gerekli malzemeler:
1. YÖNTEM
Dağ çayını yapmak için iki farklı yöntem kullanabilirsiniz. İlk yöntem kaynatıp kenara aldığınız sıcak su içine dağ çayı eklemek ve 5-10 dakika kadar beklemek.
Ardından kenara aldığınız çayı süzerek taneleri ayırın ve dilerseniz ılımasını bekleyip içine bal ya da limon ekleyip tüketebilirsiniz.
2. YÖNTEM
Sert yapılı bitkiler için kullanılan yöntem dağ çayını doğrudan kaynatmaktır.
Bir su bardağı oda sıcaklığında suyu ve bir avuç dağ bitkinisi ufak bir demliğe ya da tencereye alın. Birlikte 5 dakika kadar kaynatın. Sonrasında ilk yöntemde olduğu gibi süzerek taneleri içinden alın ve ılımasını bekleyin. Sade tüketebileceğiniz gibi bal – limon ekleyerek de içebilirsiniz.
Kan basıncını düşürdüğü için dağ çayının tansiyon hastaları tarafından tüketilmesi önerilmez. Düşük kan basıncı durumu olan kişilerde de dağ çayı tansiyon düşüklüğüne yol açabilir.
Doktora danışarak tüketmenizi tavsiye ettiğimiz dağ çayını gelişme çağındaki çocukların içmesi de kesinlikle risklidir. Lütfen çocuğunuza bu çayı içirmeden önce mutlaka doktor onayı alın.
Dağ çayının şifasından faydalanmak için mutlaka günde 3 bardak içmeye özen göstermelisiniz. Eğer bir hafta boyunca sürekli içtiyseniz kendinize bir hafta dinlenme süresi vermelisiniz.