Pratik ana yemek tarifleri, hem lezzetli hem zaman tasarrufu sağlayan alternatifler sunuyor. Sadece birkaç malzeme kullanarak harika bir yemek yapabilirsiniz. Üstelik bu tarifler sizi mutfakta vakit kaybetmekten kurtarıp kendinize daha fazla zaman ayırmanızı sağlarken, lezzetten de taviz vermiyorsunuz.
Hayatın telaşı içinde zaman, hepimiz için kıymetli bir hal alıyor. Özellikle yemek yapmak için saatlerce mutfağa kapanmak bazen gerçekten zor olabiliyor. Ancak bu durum, lezzetten ve sağlıklı beslenmekten vazgeçmek anlamına gelmemeli! İşte size pratiklikle lezzeti buluşturan tariflerimiz ile mutfakta daha az vakit harcamanızı sağlayacak ana yemek tariflerini keşfedelim!
KARNABAHAR KIZARTMASI TARİFİ
Malzemeler:
- 1 adet orta boy karnabahar
- 2 su bardağı un
- 1 su bardağı süt
- Yeteri kadar tuz, karabiber ve pul biber (isteğe bağlı)
- Kızartmak için sıvı yağ
Yapılışı:
- Karnabaharı güzelce yıkayın ve çiçeklerine ayırın. Daha sonra kaynar suya ekleyip yaklaşık 5 dakika haşlayın. Haşlama süresi karnabaharların boyutuna bağlı olarak değişebilir, ancak biraz yumuşamasını sağlamak önemlidir. Haşlanmış karnabaharları süzün ve soğumaları için bekletin.
- Geniş bir kapta un, süt, tuz, karabiber ve pul biberi karıştırarak hamur kıvamına getirin. Karışım homojen bir kıvama gelene kadar iyice çırpın.
- Sıvı yağı derin bir tavada veya tencerede ısıtın. Yağın yeterince sıcak olduğundan emin olun. Soğuyan karnabaharları hamur karışımına batırın, fazla hamuru silkeleyerek kaplara alın ve ardından kızgın yağa dikkatlice yerleştirin.
- Karnabaharları altın rengi olana kadar kızartın. Bu süre yaklaşık 3-4 dakika olabilir, ancak karnabaharların tamamen pişmesini sağlamak için görsel kontrol yapmanız önemlidir. Kızaran karnabaharları bir kâğıt havlu üzerine alarak fazla yağını emmelerini sağlayın.
Karnabahar kızartması sıcak olarak servis edilebilir ve yanında yoğurt veya soslarla birlikte tercih edebilirsiniz. Afiyet olsun!
FIRINDA KARIŞIK SEBZE TARİFİ
Malzemeler:
- 1 Adet Kırmızı Biber
- 2 Adet Domates
- 2 Adet Kabak
- 2 Adet Patlıcan
- 1 Çay Kaşığı Karabiber
- 5 Diş Sarımsak
- 3 Çorba Kaşığı Sıvı Yağ
- 1 Çay Kaşığı Taze Kekik
Yapılışı: Fırını önceden 200 dereceye ayarlayın ve ön ısıtma işlemine başlayın.
Sebzeleri güzelce yıkadıktan sonra kırmızı biberi, kabağı ve patlıcanı halkalar halinde kesin. Kesme işlemi bittikten sonra bir peçete yardımıyla sebzeleri kurulayın ve bir kenara bırakın. Daha sonra fırın kabınıza sebzeleri sıralı şekilde dizerek yerleştirin.
Başka bir kabın içerisinde sıvıyağı, tuzu ve karabiberi, karıştırıp dizdiğiniz sebzelerin üzerine yavaş yavaş dökün. Her yerine eşit şekilde dağılsın. Sarımsakları ince ince doğradıktan sonra onu da tepsinin içerisine ilave edin. Fırının içerisine koyun. Sebzelerinizin yumuşayıp üstleri biraz kızardıktan sonra çıkarıp üzerine taze kekikleri koyarak servise hazır hale getirebilirsiniz. Afiyet olsun!
Püf Noktası: Patlıcanların acısını gidermek istiyorsanız, bir kabın içerisine azıcık tuz ve limon suyu sıkarak biraz bekletin. Suyun rengi değiştiğinde patlıcanlarınızı sudan çıkarıp hafif elinizde sıkın ki o acı su tam çıksın.
Öneri: Bu lezzetli ve sağlıklı fırında sebze yemeğinin yanında et, tavuk veya balık gibi protein yemekleri pişirerek de servis edebilirsiniz.
İMAMBAYILDI TARİFİ
Malzemeler:
- 4 adet patlıcan
- 2 adet soğan
- 3 diş sarımsak
- 2 adet domates
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- Yarım çay bardağı su
- Tuz, karabiber, pul biber (isteğe bağlı)
- Maydanoz (servis için)
Yapılışı:
- Patlıcanları yıkayın ve sap kısımlarını kesin. Ardından uzunlamasına hafifçe çizikler atın. Bir tavada zeytinyağını ısıtın ve patlıcanları kızartmak için ekleyin. Patlıcanlar altın rengi alana kadar her iki tarafını da kızartın. Daha sonra fazla yağını alması için üzerine kâğıt havlu serilmiş bir tabağa alın.
- Soğanları ince doğrayın ve sarımsakları ezin veya ince doğrayın. Domatesleri de küçük küpler halinde doğrayın. Başka bir tencereye zeytinyağını ekleyin ve ısındığında soğanları ekleyerek pembeleşene kadar kavurun. Ardından sarımsakları ekleyip kokusu çıkana kadar sotelemeye devam edin. Doğradığınız domatesleri tencereye ekleyin ve biraz karıştırın. Tuz, karabiber ve isteğe bağlı olarak pul biberi ekleyin. Karışımı kısık ateşte 5-6 dakika pişirin.
- Kızarttığınız patlıcanları dikey olarak keserek içlerini hafifçe açın ve hazırladığınız sosu içlerine doldurun. Patlıcanları, sosun kalanını da tencereye ekleyip üzerlerine suyu gezdirin. Tencerenin kapağını kapatın ve orta ateşte yaklaşık 20-25 dakika kadar pişirin. Patlıcanlar yumuşayıp sosu çekene kadar pişmeye devam edebilirsiniz.
- İmam bayıldığı servis tabağına almadan önce üzerine ince doğranmış maydanoz serpiştirerek servis yapabilirsiniz.
Öneri: İmam bayıldığı sıcak veya soğuk olarak servis yapabilirsiniz. Yanında pilav, ekmek veya yoğurt ile birlikte enfes bir ana yemek olacaktır. Afiyet olsun!
KÖRİLİ MANTARLI TAVUK TARİFİ
Malzemeler:
- 500 gram tavuk göğsü (kuşbaşı şeklinde doğranmış)
- 200 gram mantar ( dilimlenmiş)
- 1 adet soğan (doğranmış)
- 2 diş sarımsak (ezilmiş veya doğranmış)
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- Yarım çay kaşığı acı biber
- Yarım çay kaşığı karabiber
- Tuz (damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz)
- 1 su bardağı tavuk suyu veya su
- Yarım su bardağı krema veya süt (isteğe bağlı)
- Taze maydanoz veya kişniş (servis için)
Yapılışı:
- Bir tencereye sıvı yağı ekleyin ve orta ateşte ısıtın. Doğranmış soğanları ekleyip pembeleşene kadar kavurun. Sarımsakları ekleyin, kokusu çıkana kadar sotelemeye devam edin.
- Önce dilimlenmiş mantarları ekleyin, suyunu salıp çekene kadar soteleyin, ardından kuşbaşı doğranmış tavukları ekleyip kısık ateşte pişirin.
- Köri, acı biber, karabiber ve tuz ekleyerek karıştırın. Baharatların aromalarının açığa çıkması için birkaç dakika pişirin.
- Tavuk suyu veya suyu tencereye ekleyip karıştırın. Kapağını kapatın ve yaklaşık 15-20 dakika kadar orta ateşte pişmeye bırakın. Eğer kullanacaksanız krema veya sütü ekleyin ve 1-2 dakika daha karıştırarak pişirin (isteğe bağlıdır). Servis yaparken üzerine doğranmış taze maydanoz veya kişnişi serpiştirerek sıcak olarak servis edebilirsiniz.
Öneri: Körili mantarlı tavuk yemeği, pilav veya makarna ile servis edilebilir. Afiyet olsun!
KIYMALI PATATES YEMEĞİ TARİFİ
Malzemeler:
- 500 gram kıyma
- 4 adet orta boy patates
- 1 adet büyük soğan
- 2 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- Yarım çay bardağı sıcak su
- Tuz, karabiber, pul biber (isteğe bağlı)
- Maydanoz (servis için)
Yapılışı:
Patatesleri soyun ve iri küpler halinde doğrayın. Soğanı ve sarımsağı ince şekilde doğrayın. Bir tencereye sıvı yağı ekleyin ve ısıtın. Doğranmış soğanları ve sarımsakları ekleyerek pembeleşene kadar kavurun. Kıymayı ekleyin ve suyunu salıp çekene kadar kavurun. Domates salçasını ekleyin ve kısık ateşte birkaç dakika daha pişirin. Patatesleri tencereye ekleyin ve karıştırarak kavurun. Sıcak suyu ekleyin, tuzunu ve baharatlarını da ilave edin. Tencerenin kapağını kapatın ve patatesler yumuşayana kadar orta ateşte pişirin. Piştikten sonra ocaktan alın, üzerine ince doğranmış maydanoz serperek servis yapın.
Öneri: Kıymalı patates yemeği, pilav veya ekmekle birlikte servis edilebilir. Afiyet olsun!
SEBZELİ GÜVEÇ TARİFİ
Malzemeler:
- 2 adet patlıcan
- 2 adet kabak
- 1 adet kırmızı biber
- 1 adet yeşil biber
- 1 adet sarı biber
- 1 adet soğan
- 3 diş sarımsak
- 4 adet domates
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- Yarım çay bardağı su
- Tuz, karabiber, isteğe bağlı olarak kekik
Yapılışı:
- Patlıcanları ve kabakları küp şeklinde doğrayın. Biberleri de doğrayın. Soğanı ince şekilde doğrayın, sarımsakları ezin. Domateslerin kabuklarını soyun ve doğrayın.
- Bir tavada sıvı yağı ısıtın. Soğanları ekleyerek pembeleşene kadar kavurun. Sarımsakları da ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun. Doğranmış biberleri ekleyin ve hafifçe soteleyin. Kabak ve patlıcanları da tavaya ekleyin ve karıştırarak kavurun. Domatesleri ekleyin ve suyunu salıp çekene kadar pişirin.
- Tuz, karabiber ve isteğe bağlı olarak kekik gibi baharatları ekleyin. Karıştırın ve ocaktan alın.
- Güveç kaplarını ya da fırın kabını yağlayın. Hazırladığınız sebzeleri güveç kabına yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Sıcak servis yapın.
Öneri: Sebzeli güveç, yanında pilav veya ekmek ile servis edilebilir. Afiyet olsun!
FIRINDA PALAMUT TARİFİ
Malzemeler:
- 4 adet palamut
- 2 adet limon
- Yarım demet maydanoz
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz
- Karabiber
Yapılışı:
- Palamutları temizleyin ve iç organlarını çıkarın. Balıkları yıkayarak suyunu süzdürün.
- Fırın tepsisine ya da borcam tabağına biraz zeytinyağı sürün. Palamutları tepsinin içine yerleştirin.
- Limonların yarısını dilimleyerek her bir palamutun içine koyun. Maydanozu ince şekilde doğrayın ve balıkların üzerine serpiştirin. Kalan limonun suyunu sıkarak balıkların üzerine gezdirin. Zeytinyağını dökerek balıkların her tarafına yayılmasını sağlayın. Tuz ve karabiber ile balıkları tatlandırın.
- Fırını önceden ısıtın ve 200 derecede ön ısıtılmış fırında yaklaşık 25-30 dakika pişirin. Piştikten sonra sıcak servis yapın.
Öneri: Fırında palamutu yanında yeşil salata veya haşlanmış sebzeler ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!
FESLEĞEN SOSLU MAKARNA TARİFİ
Malzemeler:
- 300 gram makarna
- 2 su bardağı taze fesleğen yaprağı
- 3 diş sarımsak
- Yarım su bardağı zeytinyağı
- Yarım limonun suyu
- Tuz
- Karabiber
- Parmesan peyniri (servis için)
Yapılışı:
- Makarnayı paket üzerinde belirtilen talimatlara göre haşlayın.
- Fesleğen yapraklarını yıkayıp süzün.
- Sarımsakları soyup ezin veya rendeleyin.
- Bir blender veya mutfak robotunda fesleğen yaprakları, sarımsak, zeytinyağı, limon suyu, tuz ve karabiberi ekleyerek pürüzsüz bir sos elde edene kadar karıştırın.
- Haşlanmış makarnayı süzün ve geniş bir kâseye alın. Üzerine hazırladığınız fesleğen sosunu dökün ve iyice karıştırın, makarnayı sosla bulayın. Servis tabağına aktararak üzerine rendelenmiş parmesan peyniri serpin. Sıcak veya soğuk olarak servis yapabilirsiniz.
Öneri: Fesleğen soslu makarna, yanında yeşil salata veya tost eşliğinde servis edilebilir. Afiyet olsun!
MANTAR KOKOREÇ TARİFİ
Malzemeler:
- 700 gram mantar
- 1 adet kapya biber
- 1 adet yeşil biber
- 2 adet domates
- 1 tatlı kaşığı kekik
- 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı tuz
Yapılışı:
Mantarları, kapya biberi, yeşil biberi ve domatesi yıkayarak küp küp doğrayın. Bir tavada 3-4 yemek kaşığı sıvı yağı iyice ısıtın. Ardından mantarları ekleyerek kızartmaya başlayın. Mantarlar yeterince kızardığında, biberleri ekleyin ve birlikte 2-3 dakika daha kızartın. Daha sonra domatesler, baharatlar ve tuz eklenir. Bu malzemelerle birlikte 1-2 dakika daha pişirdikten sonra ocağın altını kapatabilirsiniz. Ekmeğinizi ikiye bölerek arasına yaptığınız mantarlı kokoreci koyup yiyebilirsiniz. Afiyet olsun!
PİRİNÇLİ PIRASA YEMEĞİ TARİFİ
Malzemeler:
- 4 adet pırasa
- 1 su bardağı pirinç
- 1 adet soğan
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 su bardağı sıcak su
- Tuz
Yapılışı:
Pırasaların yapraklarını ayırın ve kök kısımlarını temizleyip doğrayın. Soğanı ince şekilde doğrayın.
Bir tencereye sıvı yağı ekleyin ve ısıtın. Doğranmış soğanları ekleyerek pembeleşene kadar kavurun. Ardından pırasaları ekleyin ve karıştırarak kavurmaya devam edin. Pirinci de tencereye ilave edip birkaç dakika daha kavurun. Sıcak suyunu ve tuzunu ilave edin. Tencerenin kapağını kapatın ve orta ateşte pirinçler yumuşayana kadar pişirin (yaklaşık 15-20 dakika). Piştikten sonra ocaktan alın, bir süre dinlendirin.
Öneri: Pirinçli pırasa yemeği, yanında yoğurt veya salata ile birlikte servis edilebilir. Afiyet olsun!