Bebeklere balık ne zaman verilir, hangi balıklar yedirilebilir? Uzman doktor uyarıyor bu balıklardan uzak durun!

30 Aralık 2023
0 Yorum
bebeklere balik ne zaman verilir hangi baliklar yedirilebilir uzman doktor uyariyor bu baliklardan uzak durun

Dünya Sağlık Örgütü ve CDC bebeklerin ilk 6 ay boyunca emzirilmesini, anne sütünde bebeğin ihtiyacını olan tüm besinlerin yer aldığını söylüyor. 6. ayla birlikte ek gıda dönemi başlar, bebek artık pek çok gıdayı yiyebilir. Peki bebeklere balık ne zaman, nasıl verilir?

Protein, vitamin, mineral, omega 3 açısından son derece zengin olan balık, dünyada en çok tüketilen yiyeceklerden. Hatta dünya protein ihtiyacının yaklaşık altıda biri balıktan karşılanıyor.Sağlığa faydalarından dolayı uzmanlar yediden yetmişe herkese balık yemeyi öneriyor. Balık, bebekler için de son derece yararlı bir gıda. Balık, omega-3 ve omega-6 yağları, demir, çinko ve kolin gibi besin içeriğiyle bebeklerde zekayı artırıyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor, göz sağlığını koruyor. Bu nedenle balığın bebeklere faydalarını bilen bilinçli ebeveynler bebeklerine ne zaman balık verebileceklerini çok merak ediyor.

6, 7 VE 8 AYLIK BEBEK BALIK YER Mİ?

Çocuk Doktoru Sibel Spinu sibelspinu web sitesinde bebeklere ne zaman balık verilebileceği sorusuna “Bebeklere 8. aydan itibaren haftada 2 kere kılçıksız olma koşuluyla buğulama yahut ızgara balık verilebilir. İstavrit, hamsi, uskumru gibi yüzeye yakın balıklar bebek beslenmesine dahil edilebilir. Bebeğe balık çorbası yapılıp çorba olarak içirilebilir. Ancak kalkan, lüfer, levrek barbun, mezgit, kefal, dil balığı gibi dip balıkları yüksek miktarda ağır metal içerdiğinden bu balıkların bebeklere verilmesini önermiyoruz.”

BEBEKLERE İLK HANGİ BALIKLAR VERİLİR?

Bebeklere ilk yüzeye yakın yaşayan balıklardan olan hamsi, uskumru, sardalya, somon, palamut, istavrit gibi yüksek omega-3 çoklu doymamış yağ asitleri içeren, nöromotor gelişimi için önemli olan, balıklar yedirilebilir.

bebeklere balik 4

BEBEĞE İLK BALIK NASIL VERİLİR?

Bebeğe verilecek balık çok taze kılçıksız olmalıdır. Izgara veya haşlama yöntemiyle pişmiş balığın beyaz kısmı verilebilir.İlk başlangıçta bir tatlı kaşığını geçmeyecek şekilde verilmelidir. Daha sonra miktar yavaş yavaş arttırılır.

İdeal olanı, bebeğe ilk defa balık verilecekse, balıklar kılçıksız ve bebeğinizin kolayca çiğneyebilmesi gibi yumuşak olmalı. Bunun için balığı püre haline getirip bir tatlı kaşığı ölçüde vererek balık vermeye başlayabilirsiniz. Ayrıca bebeğe balık çorbası yapılıp içirilebilir.

BEBEKLERE HANGİ BALIKLAR VERİLMEZ?

FDA, yüksek cıva seviyeleri nedeniyle küçük çocuklara köpek balığı, kılıç balığı, kral uskumru ve kiremit balığı vermekten kaçınmanızı öneriyor.

BALIĞIN BEBEKLERE FAYDALARI NELERDİR?

Beslenme yetersizlikleri bebeklerde büyüme ve gelişmede yavaşlamaya hatta gerilemeye neden olabiliyor. Beslenme uzmanları, diyetisyenler bebek beslenme programına balığın mutlaka dahil edilmesi gerektiğini söylüyor. Bebekler için en iyi balıklar, protein açısından yüksek, cıva içeriği düşük ve tercihen yüzeye yakın balıklardır. Balığın bebeklere faydaları şunlardır:

  • Balık, bebeğiniz için iyi bir protein, demir, çinko, omega-3, iyot ve B12 vitamini kaynağı olarak bebeğin sağlıklı büyüme ve gelişmesini destekliyor.
  • Omega-3 yağ asitleri açısından zengin içeriğiyle bebeklerin beyin gelişimini destekliyor, bebekte zekayı artırıyor.
  • Balık, A, D, E ve K gibi yağda çözünen vitaminlerin mükemmel bir kaynağıdır. Bu sayede bebeğin vitamin ihtiyacını karşılamaya yardımcı oluyor. Balık vücudumuzun üretemediği hayati bir mineral olan iyot açısından da zengindir.
  • Balıklarda yer alan yüksek D vitamini sayesinde kalsiyum ve fosforun emilimi kolaylaşıyor, bebeklerin kemiklerini güçlendiriyor.
  • Gözlerin gelişmesine ve sağlıklı kalmasında etkili rol oynuyor.