1 aylık hamilelikte kanama olur mu? Gebelikte ilk aylarda kanama neden olur?

9 Ocak 2024
0 Yorum
1 aylik hamilelikte kanama olur mu gebelikte ilk aylarda kanama neden olur

Hamileliğin ilk haftalarında, ilk aylarında kanama ve lekelenme sık görülen bir durum. Kadınların %25’i gebeliğin ilk 12 haftasında lekelenme veya kanama ile karşılaşabiliyor. Hamileliğin ilk dönemlerinde kanama anne adayları için endişe verici olsa da bu durum çoğu zaman ciddi problemlerden kaynaklanmıyor, gebeliğin doğal bir süreci olarak ortaya çıkıyor. Peki 1 aylık gebelikte kanama neden olur? Hamilelikte ilk aylarda kanama nedenleri neler? Kadın Doğum Uzmanı Dr. Harika Göçer, gebelikte ilk aylarda kanamanın sebeplerini anlattı.

Yaklaşık her dört hamile kadından biri hamileliğin ilk aylarında vajinal kanama yaşıyor. Hamileliğin erken döneminde hafif kramp ve hafif lekelenme tarzı kanamalar çoğu zaman normal kabul edilebiliyor. Gebelikte ilk aylarda kanama genellikle yerleşme kanaması sonucu yani embriyonun rahme tutunmasına bağlı görülen doğal bir süreçtir. Ancak bazen de düşük yapma, mol gebelik, dış gebelik gibi hayatı tehdit edici, acil tıbbi bakım gerektiren koşullar da hamileliğin ilk aylarında vajinal kanamaya yol açabiliyor. Kadın Doğum Uzmanı Dr. Harika Göçer hamilelikte ilk üç ayda kanama nedenlerini şöyle sıraladı:

1 AYLIK HAMİLELİKTE KANAMA OLUR MU?

Hüma Hastanesi Youtube kanalında Kadın Doğum Uzmanı Dr. Harika Göçer bu konu hakkında

“Sağlıklı geçen gebeliklerde dahi %30-%40 ihtimalle gebelik kanamalarını görebilmekteyiz. İlk üç aylık hamilelikte (gebeliğin başlangıç zamanları olan 1 aylık, 2 aylık ve 3 aylık gebelik dönemlerinde) kanamalar ile sık karşılaşıyoruz. Hamilelikte ilk aylarda kanama çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelebiliyor. En sık gördüğümüz neden ise gebeliğin yerleşme kanamasıdır. Yerleşme kanaması, embriyonun anne adayının rahmine tutunmaya ve yerleşmeye çalışması ile meydana geliyor. Yerleşme kanaması, özellikle gebelikte ilk haftalarda görülen, birkaç gün süren, açık renkte lekelenme tarzı kanamalardır. Bunlar tedavi gerektirmez, gebeliğin doğal sürecidir.

Yine 10. Haftaya yakın dönemlerde bebeğin eşinin yani plasentanın progesteron hormonu üretmeye başlamasıyla birlikte bu hormonda azlık, yetersiz salgılanması da kanamaya yol açabiliyor.

Gebelikte ilk aylarda kanamanın bir diğer nedeni de cinsel ilişkidir. Cinsel ilişkinin birkaç gün sonrasında hafif lekelenme tarzı kanamalar görülebiliyor. Şayet böyle bir durum yaşandıysa bir süre cinsel ilişkiye ara verilmesini önerebilmekteyiz. Yine bu dönemde daha önceden var olup da fark etmediğimiz rahim ağzı yaralar da kanamalara sebep olabiliyor. Kanama durumunda mutlaka muayene yapılması gerekmektedir.

Gebeliğin ilk aylarında bizi en korkutan kanamalar ise düşükle sonuçlanan kanamalardır. Düşüğe yol açan kanamalar genellikle yoğun olarak gelen, açık renkte olan kanamalardır. Bu kanamalara şiddetli kasık ağrıları da eşlik edebilmektedir. Bu gibi durumlarda hastalarımıza gerekli tedaviyi başlamaktayız. Kanamanın miktarı ne olursa olsun hamilelikte ilk aylarda kanama ile karşılaştığınızda muhakkak kadın doğum uzmanına gitmenizi tavsiye ediyorum.”

HAMİLELİKTE İLK AYLARDA KANAMA NEDEN OLUR?

Hamilelikte ilk aylarda kanama, yerleşme kanaması diye tanımladığımız embriyonun rahme tutunmasına bağlı ortaya çıkan normal bir durum olabildiği gibi molar gebelik, dış gebelik, düşük gibi hamileliği mutlaka sonlandırmak gereken koşullar da ilk aylarda kanamaya yol açabiliyor. Hamilelikte ilk aylarda kanama nedenleri şöyle:

YERLEŞME(İMPLATASYON) KANAMASI

Üstüne görme yani yerleşme kanaması embriyonun rahme tutunmasıyla küçük kan damarlarının hafif tahriş edilmesi sonucu ortaya çıkan kanamadır. Genellikle lekelenme tarzı kanamalara yol açar. Hamileliğin doğal sürecidir. Düşükle ilgisi yoktur.

DÜŞÜK

Düşük, bebeğin ilk trimesterde kaybedilmesi anlamına geliyor. Düşüklerin çoğu hamileliğin 10. haftasından önce meydana geliyor. Vajinal kanama, şiddetli kasık ağrısı, kramp, sırt ağrısı gibi belirtilerle kendini gösteriyor.Gebeliklerin yaklaşık %15’i düşükle sonuçlanıyor.

hamilelikte kanama 4

MOLAR GEBELİK

Molar gebelik, plasentanın anormal olduğu ve gebeliğin düzgün gelişmediği nadir bir durumdur. 700 gebelikten yalnızca birinde görülüyor. Molar gebelik, ultrason ile teşhis edilebiliyor.

DIŞ GEBELİK

Embriyonun rahim dışında büyümeye başlamasına dış gebelik deniyor. Dış gebelikte embriyo genellikle fallop tüplerinde büyümeye başlıyor. Kramp, karın ağrısı ve vajinal kanama gibi semptomlara sebep oluyor. Gebeliğin sonlandırılması gereken, acil tıbbi yardım alınması zorunlu bir problem sayılıyor.

Hamilelikte ilk aylarda kanamanın diğer nedenleri arasında ise enfeksiyonlar, hemoroidler, rahim ağzı kanseri ve nadir görülen hamilelikle ilişkili kanserler yer alıyor.