Bazılarımız gece uykusundan uyanıp tekrar uykuya dalmakta zorlanabilir. Ancak bunun için önerilen bir yöntem var. 4-7-8 tekniği ile bölünen uykular artık kabusunuz olmaktan çıkacak.
Amerikalı doktor Andrew Weil, insanların gecenin bir yarısı uyanıp tekrar uyumasını kolaylaştıracak harika bir yol olduğunu söylüyor. 4-7-8 tekniği kaygıları azaltıp kalp hızını ve kan basıncını düşürmeye yardımcı oluyor. Ayrıca sindirimi iyileştireceği iddia edilen bu teknik kolayca uykuya geçmenizi sağlayacak.
Bu tekniğin savunucusu Amerikalı doktor Andrew Weil’dir. Weil, bu yöntemi deneyenlerin dillerinin ucunun üst ön dişlerinin arkasındaki noktaya dokunduğundan emin olarak başlamaları gerektiğini söylüyor. İşte adım adım 4-7-8 tekniği yöntemi:
Amerikalı doktor Andrew Weil, bu yöntemin insanların gece daha rahat uyumaları için uygulayabileceğini anlatıyor. Birçok fayda sağlayan bu yöntem ile ilgili geniş çaplı bir çalışma henüz yapılmadı.
4-7-8 tekniği uykuya dalmakta zorlanan kişilerin kaygı düzeyini hafifleteceği gibi kalp hızı ve kan basıncını düşürmeye yarıyor. Bu teknik bu özellikleri sayesinde uykuya geçiş de hızlanmış oluyor.
Bu nefes alma tekniği düzenli olarak uygulandığında işe yarayacağının altını çizen Dr. Weil, günde en az iki kere dört nefes döngüsü yapmanın etkili olacağını ifade etti.
Weil, ayrıca bu döngüyü rahat nefes almaya başladıktan sonra artırabileceğimizi söylüyor.
4-7-8 tekniğinin yanı sıra uykuya dalmak için birkaç farklı pratik yöntem de bulunmaktadır.
Progresif kas gevşetme: Kaslarımızı sıkığ gevşetmek bedensel ve zihinsel rahatlama sağlayacaktır.
Görselleştirme: Zihnimizde huzurlu sahneleri hayal etmek uykuya geçişi hızlandıracaktır.
Yatak öncesi rutin: Uykuya geçmeden önce sakinleştirici bir rutin yapmak zihni rahatlatacaktır.
Elektronik cihazlardan kaçınmak: Uyumadan önce elektronik aletleri odadan çıkarmak uykuya dalmayı kolaylaştıracaktır.
Ekranlardan uzak durmak, melatonin üretimini etkileyen mavi ışığa maruz kalmayı azaltabilir.
Uykuya dalmak için uygulanacak bu yöntemeler unutmamalıyız ki herkeste aynı şekilde işe yaramayabilir. Herkesin vücudu farklı tepkiler verebilir. Bu yöntemler deneme yanılma ile daha iyi anlaşılacaktır.