Soğuk havalarda evinizi ve balkonunuzu rengârenk yapacak 13 kış çiçeği

16 Ocak 2024
0 Yorum
soguk havalarda evinizi ve balkonunuzu rengarenk yapacak 13 kis cicegi

Kış aylarında rengarenk açan çiçekler yetiştirmek mümkün. Eğer soğuk havada hangi bitkilerin soğuğa dayanıklı olduğunu ve nasıl yetiştirileceğini bilirseniz balkon ya da evinizde bahar mevsimi yaşayabilirsiniz. İşte 13 kış çiçeği ve bakımı.

Hem iç hem de dış mekanlara canlılık katacak bitkilerle, enerji dolu bir atmosfer oluşturabilirsiniz. Sıcacık kahvenizi yudumlarken ya da kitabınızı okurken, rengarenk açmış çiçeklerle kendinizi adeta bir bahçede hissedebilirsiniz. Her mevsimde dayanıklılığını koruyan ve soğuğa karşı dirençli, evinizi ve balkonunuzu renklendirecek 13 muhteşem kış çiçeğinin nasıl yetiştirileceğini anlattık. 

EVİNİZİ SÜSLEYECEK 13 KIŞ ÇİÇEĞİ VE BAKIMI

Kış mevsimi geldiğinde pek çok bitki uyku moduna geçer ve bahçeler solgun bir görünüm alır. Ancak evinizin içini ve balkonunuzu renklendirecek 13 farklı kış çiçeği çeşidi bulunuyor. Bu çiçekler, soğuk havalarda dahi güzelliklerini koruyarak size keyifli bir ortam sunuyor. İşte 13 farklı çiçek çeşitleri:

AÇELYA ÇİÇEĞİ

acelya

Açelya, çoğunlukla bataklık tabanları ve kayalık alanlarda büyüyen bir bitki türüdür. Ev içi ve bahçe kullanımı için uygun olan bu bitki, süs amaçlı yetiştirilir. Açelya çiçeği her ne kadar koku yaymasa da suyu çok sever. Pencere yakını gibi aydınlık yerlerde bulundurulması idealdir ve serin ortamlarda yetişmesi tavsiye edilir.

KAMELYA ÇİÇEĞİ

kamelya

Kamelya çiçeği, hem iç hem dış mekânlarda yetiştirebileceğiniz bir çiçek türüdür. Bu bitkinin çiçekleri, beyazdan pembeye, sarıdan kırmızıya kadar değişik renklerde olabilen ve tek tabakalı ya da çok katmanlı yapıda olabilen bir görünüme sahiptir. Kamelyaların süs bitkisi olarak yetiştirilmesinin nedeni ise çiçeklerinin oldukça alımlı ve göz alıcı olmalarıdır. Bodur bir ağaç formunda olan kamelyalar, yapraklarını dökmezler ve kış soğuklarına karşı dayanıklılardır. Ancak bu çiçekler genellikle kış sonu ve ilkbahar aylarında açarlar. Kamelya çiçekleri her ne kadar büyük, saf pembe renkte ve katmerli olsalar da kokusuzdur. Ayrıca don olaylarından dolayı tomurcukları hasar alabilir.

ÇUHA ÇİÇEĞİ

669dfb28 9cd3 49b0 a949 eda9706c9196 22365dd5 8bf2 4f87 b2a5 a248dafd05c6

Çuha çiçeği, çeşitli renklere sahip olduğundan dolayı bakışları üzerine çekiyor. İdeal yetişme koşulları arasında doğrudan güneş ışığı almayan alanlarda yetiştirilir. Ayrıca aşırı soğuk hava, çiçeğin yapraklarına zarar verebilir. Bu nedenle, kış aylarında yetiştirme ortamının sıcaklığı 15 derecenin altına düşürmemeye dikkat etmeniz gerekiyor. Kış döneminde bitkinin susuz bırakılması da önemli bir hatadır. Soğuk musluk suyu yerine oda sıcaklığındaki su ile sulama yapmanız da fayda var.

GARDENYA ÇİÇEĞİ

gardenya

Gardenya çiçeği, hoş bir kokusuyla takdirinizi kazanıyor. Çiçek, beyaz ile sarı tonlarda renklere bürünür. Doğrudan güneş ışığına maruz bırakmayın. Çünkü çok yüksek veya düşük sıcaklıklar yapraklarına zarar verebilir. Kış döneminde ise 15 derecenin altındaki sıcaklıklarda yetiştirilemez. Kamelya çiçeği için uyguladığınız sulama yöntemi, gardenya çiçeği için de aynıdır.

HERCAİ MENEKŞE

yeni proje

Hercai menekşeler, nazik bir koku yayabilen çiçeklerdir. Bitkinin beş büyük ve etkileyici taç yaprağı bulunuyor. Dört tanesi aşağıya, bir tanesi ise yukarıya doğru yönelir. Yabanileri genellikle sarı renkte olup, yetiştirilen türleri beyaz, mor, mavi ve derin kırmızı renkte çiçekler açabiliyor. Hercai menekşeleri, balkon süslemelerinde tercih edebilirsiniz.

KASIMPATI ÇİÇEĞİ

yeni proje 1

Kasımpatı, aşırı sıcak ve soğuk hava koşullarını pek tercih edilmeyen bir çiçektir. Doğrudan güneş ışığına maruz bırakılması sakıncalıdır. Kış döneminde soğuğa karşı korunmalı ve az su vermelisiniz. Yaz mevsiminde ise sulama oranını arttırmak gerekiyor. Bu çiçeği sevdiklerinize hediye olarak sunabilirsiniz.

NERGİS ÇİÇEĞİ

yeni proje 2

Nergis, görünümü kadar hoş kokusuyla da dikkat çekiyor. 11 farklı türü bulunan nergisin sarı, beyaz ve turuncu renkteki çiçekleri oldukça güzel kokar. Lodoslu havayı seven nergis, çok sıcak ortamlardan hoşlanmıyor. Haftada bir kez sulama işlemini yapmanız yeterli olur. Kışın ilk günlerinden itibaren çiçek açmaya başlar. Güzel kokulu bitkiyle evinizin veya balkonunuzun dekorasyonunu yapabilirsiniz.

ŞEBBOY ÇİÇEĞİ

yeni proje 3

Şebboy, serin alanlarda yetişen, sarı ve turuncu tonlarındaki çeşitleriyle hoş bir koku yayabilen bir çiçektir. Şebboyun yağı parfüm üretiminde kullanılır. Fazla bakım gerektirmeyen şebboy, dikildikten sonraki süreçte sulamanın önemli olduğuna dikkat çeker.

KARDELEN ÇİÇEĞİ

3325ecb6 1904 4fcb a27d 6300955441de fa29e14c 12c1 4672 8d9f 3bcb2bcd3623

Kardelen, genelde yaz döneminde çiçek açan ve kış mevsimine yaklaştıkça dinlenme sürecine giren bir çiçek türüdür. Bahçenizi bu beyaz güzellikle süsleyebilirsiniz.

SÜMBÜL ÇİÇEĞİ

yeni proje 4

Soğan kökenli bitki kış ya da yaz fark etmeksizin her zaman çiçek verir. Rüzgârın esintisiyle etrafa hoş bir koku yayar. Onu susuz bırakmamaya özen göstermeniz gerekiyor. Ayrıca sümbül çiçeğini direk gelen güneş ışığından korumalısınız.

MUM ÇİÇEĞİ

yeni proje 5

Sarmaşık türünden olması sebebiyle destek için çubuklara ihtiyaç duyabilirsiniz. Mum çiçeği, ışığı çok sevdiği için pencere kenarına yakın bir yerde yetiştirilmesi onun için daha uygundur.

KIŞ SUMBÜLÜ

yeni proje 6

Zambakgiller ailesinin çarpıcı ve güzel bir üyesi olan kış sümbülü, diğer adıyla kış ortancası, 30 ila 40 cm arasında büyüyen bir bitkidir. Bu bitki, genellikle pembe veya beyaz renkte olan hoş çiçeklerini kış aylarında açar.

KARANFİL ÇİÇEĞİ

yeni proje 7

Karanfil, çok yıllık bir bitki türü olup, karakteristik güzel kokusu ile tanınır. Kış soğuklarına karşı direnci -17 ile -40 derece arasında değişir. Bitkinin sulanması gerektiğinde toprağın tamamen kurumasını beklemeyin. Toprağın tamamen kuruduğunu gözlemlediğinizde sulama işlemine başlayabilirsiniz.