Atma yenile! Giysi boyama nasıl yapılır?

17 Ocak 2024
0 Yorum
atma yenile giysi boyama nasil yapilir

Giysileri istenilen renklere boyanarak yeniden kullanmak çevre dostu bir alternatif sunuyor. Tüketimi artırmak yerine eldeki malzemelerle yenilikçi keşifler yapmak ise çok kolay. Tişört, pantolon ya da kazak… İstediğiniz kıyafeti boyayarak yenileme yapabilirsiniz. Püf noktalarını Mavi Kadın editörü derledi.

Moda girişimciniz kendiniz olun. Bunun için evde istediğiniz renklerde kumaşlar elde edebilir, zevkinize göre kombinleyebilirsiniz. Pamuk, keten, ipek ve yün gibi kumaşlar boyayı çok daha iyi alır. Bu nedenle öncelikle boyama yapmak istediğiniz kumaşın cinsini iyi tanıyın. Boyama yapmak bir sanattır ve bu sanatı önce kendinizde uygulamaktan çekinmeyin. Bir malzemenin nasıl bir renk alacağını bilemezsiniz ama korkmayın. Bunun için önemli birkaç noktayı öğrenmeniz yeterlid. 

Öncelikle beyaz kumaş kullanma zorunluluğu yok. Farklı renklerdeki solmuş kıyafetlerinize yeniden hayat ve enerji verebilirsiniz. Boyama yaptıktan sonra yeni bir kıyafetiniz olmuş gibi hissedersiniz. Renk giderici ile farklı renkteki bir kumaş ağartılabilir. Solmuş bir kumaşı yeniden canlandırmak için işte püf noktası öneriler:

İŞLEM ALANI HAZIRLAYIN

Öncelikle kumaşınız yeniyse yıkayın. Daha sonra çalışma yapmaya karar verdiğiniz yüzeyi bezle örtün. Paslanmaz çelik lavabo ya da çöp kovasını kaynar sıcaklıkta musluk suyu ile yarısına kadar doldurun. Eğer kumaşınız yün ise bu sıcaklık ılık derecede olmalı. Çünkü fazla sıcak su yün kumaşa zarar verebilir. 

RENKLERİ KARIŞTIR

Lastik eldiven giyerek sıvı boyaları ekleyin ve renkleri istediğiniz gibi karıştırın. Pamuk veya keten boyuyorsanız içine bir miktar tuz ekleyin. Yün veya ipek boyuyorsunuz içine beyaz sirke ekleyin. Yaklaşık 4 litre suya 4’te 1 oranda tuz veya sirke, bu suyun iki katı miktarı için yarım bardak bu malzemelerden kullanın. Bu katkılar, kumaşın boyayı almasına yardımcı olacak.

giysi boyama1

KUMAŞI İYİCE ISLATIN VE BOYA BANYOSUNA DALDIRIN

Büyük parçaları eşit şekilde ıslatmak için çamaşır makinesinin durulama döngüsünü kullanabilirsiniz. Eşit dağılmayan boya işlemi için çelik bir kaşık ya da yalnızca boyama işleminde kullandığınız tahta kaşığı suyun içerisinde hareket ettirin. Kumaşı boyanın içinde 5-15 dakika sürekli karıştırın. Durulama ve kurutma ile hafifçe solacağını göz önünde bulundurup kumaşın istediğinizden biraz daha koyu renk olmasını sağlayın. Sonraki renk açılmaları için kumaşın rengini güvenceye almış olacaksınız. 

giysi boyama2

KUMAŞI BOYADAN ÇIKARIN

Kumaşı dikkatlice boyadan çıkarın. Akan suyun altında, ılık suyla başlayıp daha sonra berraklaşana kadar soğutarak durulayın. Ayrıca kumaşı çamaşır makinesinin durulama programında da durulayabilirsiniz. Boya işlemi yaptığınız kova, çöp kutusu ya da lavaboyu hemen bekletmeden yıkayın. Bu malzemelerde herhangi bir iz veya leke kalmamasına dikkat edin. 

giysi makine

Ürünü hafif deterjanla soğuk programda yıkayın ve ardından kurutun. Kuruyan kıyafetinize yüksek sıcaklıkta ütü basmayın. Üzerine kullanmadığınız bir kumaş örterek ütü yapmaya özen gösterin.