Anadolu’nun geleneksel tatlı tarifleri arasında her zaman aranan sütlü irmik helvası, kandil gecelerinde de ikram olarak dağıtılıyor. Peki sütlü irmik helvası nasıl yapılır? Sütlü irmik helvası ölçüsü nedir? İrmik helvası için malzemeler nelerdir? Sevilen lezzetin tarifi ve püf noktaları haberimizde.
Kandil gecelerinde evlerin mutfağında pişen ve komşulara dağıtılan sütlü irmik tatlısının tarifi merak ediliyor. Pratik ve lezzetli irmik helvası, sadece kandillerde değil gündelik hayatta menülerin tatlı bölümünde rahatlıkla yer alıyor. Dondurmalısı, sütlüsü, sadesi hatta zerdeçallısı en çok tercih edilen şekillerindendir.
Bölgelere göre kavurma şekli, rengi ve neyle tüketildiği değişiklik gösterse de bu tatlının Anadolu mutfağındaki ortak özelliği, paylaşımı sembolize etmesidir. Peki en çok tercih edilen çeşidinden sütlü irmik helvası nasıl yapılır? Sütlü irmik tatlısı ölçüsü nedir? Hangi malzemeler kullanılır ve nasıl pişirilir? İşte detaylar.
Sütlü irmik helvasının yapımı çok kolaydır. Fakat tam ölçü tarifi için malzemeleri iyi ayarlamak gerekir. Malzemelerin markalarına göre etkileri değişeceğinden ölçülerin yanı sıra göz kararı tespit de önem taşır.
Kişi sayısı 6-8 porsiyon olarak çıkan bu tarifte 2 bardak irmik kullanıldı. Peki 2 bardak irmiğe ne kadar süt konur?
Sürlü irmik helvasının şerbeti için;
Diğer malzemeler için;
Sütlü irmik helvasının öncelikle şerbeti hazırlanmalı. Şeker ve sütü bir tencerede iyice karıştırın ve erisin. Bu karışımı kenarda bekletin.
Yağları tencereye alın ve yavaşça eritin. Eriyen yağa ceviz veya fıstığı ekleyip biraz kavurun. Bu karışıma irmiği de ekleyin ve rengi değişene kadar karıştırmaya devam edin. Kavurduğunuz irmik istediğiniz renge dönüşünce içine şerbeti ekleyin. Bu sırada karışımdan sıçrama olabilir, dikkat edin ve karıştırın.
Daha sonra orta ateşte bırakın ve kapağını kapatın. İrmik suyunu çekene kadar pişirin. Daha sonra altını kapatın. İstediğiniz şekli vererek irmiği servis edebilirsiniz.
Sütlü irmik helvasını pişirirken bu tatlının bazı püf noktaları var. Yağ ve irmiği pişirirken bu işlemi yavaş yapmalı ve kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirmelisiniz. Karıştırmayı sakın bırakmayın.
Helva suyunu çekip piştikten sonra üzerine bir kağıt havlu kapatın ve 15 dakika kadar bu şekilde kapağı da kapatarak bekletin. Afiyet olsun.
Not: Yabancılar bu geleneksel Türk tatlısına ‘tatlı çöl helvası’ diyor.