Kısırlık, günümüzde yaygın karşılaşılan bir durum. Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organization), dünya çapında her 6 kişiden birinde kısırlık problemi yaşandığını bildiriyor. Peki gebe kalmak için ne yapmalı? Uzman doktorlardan hamile kalma yöntemleri:
Yetişkin nüfusun yaklaşık %17,5’i kısırlık sorunu yaşıyor. Adet ve yumurtlama bozuklukları, sperm yetersizliği ve sperm kalitesinde düşüklük, obezite, tiroid hastalıkları, polikistik over sendromu, meni tüplerinde tıkanıklık, yaşlanma gibi pek çok neden çocuk sahibi olmayı güçleştiriyor. Her geçen yıl kısırlık oranı artıp pek çok çift çocuk sahibi olmanın yollarını arıyor. Uzmanlar, çocuk sahibi olmak için yapmanız gerekenleri şöyle sıralıyor:
40 yaşın altındaysanız ve doğum kontrolü kullanmadan düzenli cinsel ilişki yaşıyorsanız, 1 yıl içinde hamile kalma şansınız 10’da 8’dir. Ancak yaş ve diğer faktörlerden dolayı bu oran daha da düşük olabiliyor. Hamile kalma şansını artırmak için yapmanız gerekenler şunlardır:
Hamile kalmadan önce ilk yapmanız gereken şey kadın doğum uzmanı doktora gidip doktorun istediği testleri yaptırmak, gebeliği önleyen, altta yatan herhangi bir tıbbi sorununuz varsa tedavi görmek olmalı.
35 yaşından küçükseniz ve bir yıldır hamile kalamıyorsanız ya da 35 yaşından büyükseniz ve altı aydır çabalıyıp da gebelik olmadıysa kadın doğum uzmanına görünmenin vakti gelmiş demektir.
Bebeği spina bifida gibi bazı doğum kusurlarına karşı korumaya yardımcı olan folik asit içeren vitamin takviyelerine de doktorunuz uygun görürse hamile kalmadan en az 3 ay önce başlanmalı.
Hamilelik için en uygun zaman yumurtlamanın gerçekleştiği günler ve yumurtlamaya yakın günlerdir, bu nedenle yumurtlama tarihinizi bilmek çok önemlidir. Ovulasyon yani yumurtlama tarihine yakın günlerde bulunulan cinsel ilişkiler sonucunda gebelik elde edilme ihtimali de daha yüksektir. Yumurtlama zamanınızı öğrenmek için eczanelerde satılan yumurtlama kitini kullanabilirsiniz. Yumurtlama kiti olmadan yumurtlama tarihi ise şöyle hesaplanır: Adet kanamasının birinci gününden sayıldığında 12-16. günleri arasında yumurtlama meydana geliyor.
Cinsel beraberlikten sonra yatakta 10-15 dakika beklemek spermin vajinadan çıkışını önleyip hamile kalma ihtimalinizi yükseltecektir.
Protein, vitamin ve mineral açısından zengin bir beslenme programı doğurganlığı destekleyip hamile kalmayı kolaylaştırıyor. Araştırmalar, obez, kilolu veya zayıf kadınların doğurganlığında azalma yaşanabileceği için sağlıklı bir beslenmenin hamile kalmaya yardımcı olduğunu gösteriyor. Obezite erkeklerin sperm sayısını ve kalitesini de olumsuz etkiliyor. Sağlıklı bir beslenme programı oluşturmak için uygun bir diyetisyenden yardım alabilirsiniz.
Stres ve karamsarlık, çocuk sahibi olmanızın önündeki en büyük engellerden biri. Stres, yumurtlamayı bile olumsuz etkileyebiliyor. Stresi düşürmek ve gebelik şansını yükseltmek için akupunktur tedavisi görebilirsiniz. Cleveland Kliniği’nden Kadın Doğum Uzmanı Dr. James M. Goldfarb, akupunkturun stresi azaltmaya ve hamile kalma şansınızı artırmaya yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtların bulunduğunu söylüyor.
Düzenli olarak hareket etmenin, spor yapmanın artılarından biri de gebe kalmaya yardımcı olması. Haftada iki buçuk saat (veya haftada 5 gün, en az 30 dakika) orta derecede egzersiz yapmak (örneğin tempolu yürüyüş) yapmak gebe kalma şansını da yükseltiyor.
Hamile kalma şansınızı artırmak için sigarayı bırakın. Sigaranın sağlık üzerindeki tüm diğer olumsuz etkilerinin yanı sıra, bu kötü alışkanlık östrojen düzeylerini ve yumurtlamaya da zarar verip doğurganlığı da azaltıyor.