Nohut, mercimek, fasülye gibi çok tükettiğimiz bakliyatlar doğru saklanmadıklarında bayatlayabilirler hatta toksik etkilere neden olabilirler. Güvelenme ya da böceklenme de riskler arasındadır. Peki bakliyatlar nasıl saklanır, en iyi yöntemler nelerdir? Dolapta mı buzdolabında mı saklanmalı? Vakumlu poşet işe yarar mı? Bakliyat saklamanın tüm püf noktalarını içeren rehberimize göz atın.
Kuru bakliyatlar, sağlıklı ve besleyici olmalarının yanında uzun süre tazeliğini koruyabilme özellikleriyle adeta besinler arasında demirbaş vazifesi görürler. Bakliyatlar, doğru şekilde saklanmadıklarında ise zamanla lezzetlerini ve besin değerlerini kaybedebilirler. Böceklenme, güvelenmeleri ya da toksiklenmeleri de mümkündür. Bu nedenle, kuru bakliyatları taze tutmanın bazı püf noktalarını bilmek gerekir. Fasülye, nohut, mercimek, nasıl saklanır? Uzun süre tazeliğini nasıl korur? İşte bakliyatları saklamanın püf noktaları:
Kuru bakliyatları taze tutmak için doğru saklama yöntemleri oldukça önemlidir. İşte nohut, mercimek, fasülye gibi bakliyatları en iyi şekilde saklamanın püf noktaları:
Bu basit ipuçlarıyla kuru bakliyatlarınızı uzun süre taze tutabilir, sağlıklı yemeklerinizde kullanmaya devam edebilirsiniz.
Kuru bakliyatlar genellikle oda sıcaklığında, serin ve kuru bir ortamda saklanması önerilir. Bu nedenle, bakliyatların buzdolabında saklanması gerekli değildir. Buzdolabı nemli bir ortam olabileceğinden bakteri üremesine veya bakliyatların bozulmasına neden olabilir. Kuru bakliyatlarınızı taze tutmak için hava almayan kaplar içinde oda sıcaklığında muhafaza etmeniz besinlerin değerleri açısından daha uygundur.
Bakliyatların uygun koşullarda saklanması, tazeliğini ve ömrünü belirler. Bakliyatları depolarken göz önünde bulundurmanız gereken bazı faktörler şunlardır;
Bakliyatların böceklere karşı korunması için şu önlemleri alabilirsiniz:
Bu basit önlemleri uygulayarak bakliyatlarınızı böceklerden koruyabilir ve daha uzun süre tazeliğini korumasını sağlayabilirsiniz.
Kuru bakliyatlar, doğru şekilde muhafaza edildiğinde, kuru bakliyatların raf ömrü genellikle 1 ila 2 yıl arasında olabilir. Bu süre bazı faktörlere bağlı olarak da değişebilir.
Evde kuru bakliyatları taze tutmak için şu saklama yöntemlerini uygulayabilirsiniz:
CAM KAVANOZ
Cam kavanozlar, bakliyatların doğru şekilde saklanması için sıkça kullanılan bir yöntem. Cam kavanozda saklamanın birçok faydası vardır. Örneğin, cam kavanozdaki ürünleri dışarıdan görmek mümkün ve farklı bakliyatları kolayca seçmek içinde etiketleme yapılabilir.
Kuru baklagilleri cam kavanoza koymadan önce mutlaka ayıklamak gerekiyor. Ayıklanan baklagillerin cam kavanozda muhafaza edilmesi ömürlerini uzatır. Ayrıca cam kavanozu nemden, güneşten ve yüksek sıcaklıklardan uzak bir yerde tutarak saklama süresini uzatabilirsiniz.
BEZ TORBA
Bakliyatların küflenme problemlerini önlemek için bez torbada saklama yöntemi tercih edilebilir. Bez torbada bakliyat muhafaza etmek kolay bir seçenek ve bu yöntem bakliyatları korumak için etkilidir. Bez torbalar neredeyse tüm bakliyat çeşitlerini koruyabilir. Baklagilleri bez torbaya koymadan önce ayıklamak ve temizlemek önemlidir.
DERİN DONDURUCU
Bakliyatları muhafaza etmenin bir diğer yöntemi, onları derin dondurucuda saklamaktır. Barbunya, nohut veya fasulye gibi belirli bakliyat türleri kolaylıkla derin dondurucuda korunabilir. Bakliyatları pişirerek ya da doğrudan derin dondurucuya koyarak saklayabilirsiniz.
TUZ
Tuz, saklanan bakliyatların küflenme, böceklenme veya bozulma gibi olumsuzlukları önlemede etkili bir bileşendir. Cam kavanozlar, bez çantalar veya depolama kapları gibi yerlerde tutulan bakliyatlara tuz eklemek, onların korunmasını sağlar.
VAKUMLU SAKLAMA
Bakliyatları muhafaza etmek için uygun olan vakumlu saklama kapları, sızdırmazlık sistemine sahiptir. Bakliyatın konulmasının ardından, vakumlu saklama kabı içindeki havayı tamamen çeker. Bakliyatın yerleştirilmesinin ardından, saklama kabını kuru ve serin bir yerde, nemden uzak tutmalısınız.