Muz diyeti nasıl yapılır? 4 günde 4 kilo zayıflatan diyet listesi

1 Mart 2024
0 Yorum
muz diyeti nasil yapilir 4 gunde 4 kilo zayiflatan diyet listesi

Muz diyeti, 1934 yılında Johns Hopkins Üniversitesi’nden Dr George Harrop tarafından hazırlanan yalnızca 4 günde 3-4 kilo zayıflatan bir diyet programı. Muz diyeti, süt ve muz tüketimine dayanıyor, uzun süre tok tutup, protein içeriğiyle yağ yakımını destekliyor. Peki muz diyeti nasıl yapılır? İşte 4 günde 4 kilo zayıflatan muz diyeti listesi…

Muz diyeti, öncelikle diyabet yani şeker hastaları için geliştirilen hızlı kilo verme potansiyeli sayesinde meşhur olan, moda haline gelen bir diyet listesi. Hatta şimdiye kadar hazırlanan en etkili diyet programlarından sayılıyor. Muz diyeti metabolizma hızınıza göre 4 kiloya kadar zayıflatabiliyor. Muz diyetinin uygulanışı şöyle:

MUZ DİYETİ NASIL YAPILIR?

Muz diyeti, süt ve muz tüketimine dayalı, az kalorili, protein ve magnezyum içeriği yüksek bir beslenme programı. Süt, en güçlü protein kaynakları arasında yer alıyor. Proteinli yiyeceklerin zayıflamaya yardımcı olduğu bilimsel çalışmalar ile de ispatlandı.

Obesity (Silver Spring) 2013 Ağustos ayında yapılan çalışmaya göre yüksek protein alımı, tokluk (iştah azaltan) hormonlar olan GLP-1, peptid YY ve kolesistokinin düzeylerini artırırken, açlık hormonu ghrelin seviyesini azaltıyor. Muz ve süt ağırlıklı olan muz diyeti şöyle uygulanıyor:

KAHVALTI

  • 2 muz ve 1 bardak (250 ml) ılık yağsız süt

ARA ÖĞÜN

  • 3 bardak su için

ÖĞLE YEMEĞİ

  • 2 muz ve 1 bardak (250 ml) ılık yağsız süt

AKŞAM YEMEĞİ

  • 2 Muz + 1 bardak (250 ml) ılık yağsız süt

Not: Muz ve sütü ayrı ayrı tüketebileceğiniz gibi muz ve süt ile smothie de hazırlayıp içebilirsiniz.

Yalnızca muz ve sütle kilo vermek, sanki biraz garip dimi? Ancak bu diyetin mantığı matematiğe dayanıyor. Bu diyeti birebir uygulayan herkes günde 1000 kaloriden az alarak hızla kilo verecektir. Bir orta boy muzda en fazla 100 kalori, bir bardak yağsız sütte (250ml) ise 80 kalori bulunuyor. Yani muz diyeti yaptığınızda günde 6 muz ile 600 kalori, 3 bardak yağsız süt ile de 240 kalori almış olacak ve sonuç olarak 900 kalorinin altında oldukça düşük kalorili beslenmiş olacaksınız. Düşük kalorili ve sağlıklı bir beslenme ise zayıflamanın püf noktasıdır.

Kadınlarda günlük kalori ihtiyacı ortalama 1800-2000, erkeklerde ise 2000-2500’dür. 900 kalorinin altında beslenmek çok düşük kalorili bir beslenme programı demek olduğundan muz diyeti sayesinde kısa sürede ideal kilonuza ulaşabilirsiniz.

Tüm bunların dışında muzun tok tutup kilo vermeyi desteklediğini gösteren bazı araştırmalar da da mevcut. PLOS Medicine’da yer alan bir araştırma, muz da dahil olmak üzere genel meyve alımının arttırılmasının zamanla kilo kaybıyla sonuçlandığını buldu. Araştırmacılar kilo kaybını artan tokluk hissine ve azalan kalori alımına bağladılar.

Muzun zayıflama üzerinde etkisi olmasının bir diğer nedeni de nişasta içermesi,International Journal of Environmental Research and Public Health’de 2010 Mayıs ayında yer alan muz nişastası üzerine yapılan bir çalışmada katılımcılar, bir içeceğe muz nişastası ekleyerek 4 hafta sonra vücut ağırlığında yaklaşık 1.3608 kg. verdiler

muz diyeti 4

DİYETTE MUZ NASIL TÜKETİLMELİ?

Diyetisyen Sinem Akgün, dytsinemakgun web sitesinde diyette muz yenir mi, nasıl tüketilmeli sorusuna şunu söyledi:

“Diyet yaparken muz dahil her türlü yiyeceğe yer verilebilir. Diyet listesinde ara öğünde muz tüketilebilir, bu durum kilo vermenizi engellemez. Ancak çok büyük muz yüksek kalori içerebileceğinden muzun büyüklüğüne dikkat etmeli.”

SABAH AÇ KARNINA MUZ YEMEK ZAYIFLATIR MI?

Evet, sabah aç karnına muz yemek zayıflamayı destekleyebiliyor. Sabah aç karnına muz yemenin çeşitli faydaları var. Bunlardan biri de daha uzun süre tok hissetmenizi sağlayıp günlük kalori alımını kısıtlaması böylece kilo vermeye yardımcı olmasıdır.

MUZ DİYETİ 1 HAFTADA KAÇ KİLO VERDİRİR?

Muz diyeti ile bir haftada 5 kilo verilebilir. Ancak bu diyet listesi 4 günden fazla uygulanmamalı. 

Not: Bu içerik bilgilendirme amaçlıdır ve yayınlandığı tarihten önceki bilimsel araştırmalara ya da uzman görüşlerine dayanmaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktora başvurulmalıdır.