Limon yüze sürülür mü? Limonun yüze bilinmeyen faydaları ve zararları

2 Mart 2024
0 Yorum
limon yuze surulur mu limonun yuze bilinmeyen faydalari ve zararlari

Limon, antioksidan, antimikrobiyal ve antiinflamatuar, antibakteriyel ve antifungal özellikler içerdiğinden, cilde faydalarından ötürü yüz maskelerinde yaygın olarak kullanılıyor. Peki limon yüze sürülür mü? Limonun yüze faydaları ve zararları nelerdir?

Hızlı erişim

Limon geçmişten günümüze yüzyıllardır cilt bakımında kullanılagelmiştir. Osmanlı saray kadınlarının da güzelleşmek, beyazlaşmak için ellerini ve yüzünü limon suyu ile ovdukları biliniyor. Peki limonu yüze sürmek zararlı mı? İşte limonun yüze fayda ve zararları:

LİMON YÜZE SÜRÜLÜR MÜ?

Limonun ve limon suyunun yüze doğrudan uygulanması ciltte tahrişe hatta yanıklara, yanma hissine neden olabiliyor.

Limon doğal olarak asidiktir, pH değeri ise 2 ila 3 arasındadır. Cildimizin de bir pH değeri vardır, 4.5-5.5 aralığında yani hafif asidik bir değerdedir. Limon suyunun yüze sürülmesi cildin doğal pH seviyesini bozabiliyor. Limonun yüze sürülmesi ciltte tahriş, kızarıklık, kuruluk, soyulma ve pullanma gibi cilt tahrişlerine neden olabiliyor. Yüze limon sürmek için bir ölçü limonu iki ölçü suyu ile seyreltip örneğin bir tatlı kaşığı limon suyu ile iki tatlı kaşığı suyu karıştırıp böyle kullanmalı. Şayet yüz maskesine limon ekleyecek ise birkaç damladan fazla katılmamalı.

LİMONUN YÜZE FAYDALARI NELERDİR?

Limon, zengin bir C vitamini (askorbik asit) ve flavonoidler, kininler,  terpenoidler, alkaloidler ve fenoller gibi çeşitli fitokimyasallar kaynağıdır. Bu sayede cildi aydınlatır, cilt lekelerine iyi gelir, sivilceleri kurutur, cildin beyaz ve pürüzsüz görünmesine yardımcı olur. Limonun faydalarına kavuşmak için suyla seyreltip kullanabilir yahut yüz maskelerinde limon suyuna yer verilebilir. Limonun yüze faydaları şunlardır:

CİLT RENGİNİ AÇAR

Limon suyu, sitrik asit, malik asit ve C Vitamini olarak bilinen askorbik asit gibi zengin asit içeriği sayesinde cilt rengini açmakta ve aydınlatma çok etkilidir. Ayrıca yaşlılık lekelerinin ve koyu lekelerin giderilmesine de yardımcıdır.

YAŞLANMAYI GECİKTİRİR

Kollajen cildinizin elastikiyetini korumaktan sorumludur. Yaşlandıkça ciltte kollajen üretimi azalıyor, bu da cildin sarkması, ciltte kırışıklık ve ince çizgilere yol açabiliyor. Limon, yüksek C vitamini ile kolajen üretimini uyarıp yaşlanma etkileriyle savaşıyor.

CİLT LEKELERİNİ GİDERİR

Limonun en yaygın faydalarından biri de antioksidan özleri sayesiinde pigmentasyonu azaltma ve koyu lekelerin ve sivilce izlerinin görünümünü gözle görülür şekilde azaltmaya yardımcı olma yeteneğidir. Cilt lekelerinin giderilmesinde etkili rol oynar.

SİVİLCEYE İYİ GELİR

Limon antimikrobiyal ve antiinflamatuar özelliklere sahiptir. Bu faydaların birleşimi sayesinde ciltteki iltihabı azaltır, bakterileri öldürür ve ayrıca aşırı yağların salgılanmasını da önler. Tüm bu faydalarından ötürü sivilce tedavisine yardımcıdır.

International Journal of Women’s Dermatology’da 2017 yapılan araştırmada yetişkin kadın hastalarda sivilce için doğal bir tedavi olarak taze limonun kullanılması önerildi.

CİLDE PEELİNG UYGULAR

Peeling cildi ölü hücrelerden arındırmak demektir. Limon sitrik asit özleri sayesinde ciltteki ölü hücreleri gideriyor, hücre yenilenmesini teşvik ediyor bu sayede pürüzsüz bir cilde kavuşmaya yardımcı oluyor.

YÜZ İÇİN LİMON MASKESİ NASIL YAPILIR?

Limon suyunun doğrudan cilde sürülmesi yerine diğer doğal elementlerle, özellikle de E Vitamini ile zenginleştirilmiş bileşenlerle bir araya getirilmesi cilt sorunlarınızı çözebilir ve sağlıklı, güzel bir cilde sahip olmanıza yardımcı olabilir. Bunun için limon suyunu bal, aloe vera jel, süt, kahve, yumurta akı gibi maddeler ile karıştırabilirsiniz

limon yuze surulur mu 6

YÜZ İÇİN YUMURTA AKI VE LİMON MASKESİ

Yarım limonun suyunu sıkıp içerisine bir yumurta akı katın, köpük haline gelinceye kadar çırpın. Yüzünüze sürün, kuruyunca yıkayın.

YÜZ İÇİN LİMON VE KAHVE MASKESİ

 Bir yemek kaşığı kahve tozunu bir yemek kaşığı limon suyuyla karıştırın. Yüzünüze sürüp 10-15 dakika bekleyip yıkayın. Bu yüz maskesi özellikle bronzluk izlerinin giderilmesinde etkili oluyor.

YÜZ İÇİN LİMON VE ZERDEÇAL MASKESİ

1 tatlı kaşığı limon suyu ile zerdeçal tozunu karıştırıp yüzünüze uygulayıp kurumaya bırakın ve yıkayın. Limon zerdeçal maskesi sivilce ve diğer cilt iltihaplarının tedavisinde iyi bilinen bir ilaçtır.

YÜZ İÇİN ALOE VERA JEL VE LİMON MASKESİ

Aloe vera yaprağındaki jeli çıkarın. 1 tatlı kaşığı limon suyuyla karıştırın. Bu maskeyi yüzünüze veya cildinize sürüp 10 dakika sonra yıkayın.

YÜZ İÇİN SÜT VE LİMON MASKESİ

1 limon kaşığı limon suyunu sütle karıştırıp yüzünüze ve boyun bölgenize uygulayın. Limon ve süt maskesi özellikle kuru ciltlere iyi geliyor.

YÜZ İÇİN BAL VE LİMON MASKESİ

1 tatlı kaşığı limon suyu ile balı karıştırıp yüzüne sürün, 10-15 dakika bekletip suyla yıkayın. Bu maske cildi besliyor ve cilt lekelerini gidermeye yardımcı oluyor.

limon yuze surulur mu 5

LİMONUN YÜZE ZARARLARI NELERDİR?

Limon suyunun sulandırmadan uygulanması yahut hassas cildi olanların yüz maskelerinde limon suyuna yer vermesi halinde limon yüze zarar verip şu belirtiler ortaya çıkabiliyor:

CİLTTE TAHRİŞ YAPAR

Limon suyunun yahut limonun doğrudan yüze uygulanması, yüksek asidik içerdiğinden dolayı ciltte tahriş, kızarıklık, kuruluk, soyulma ve pullanma gibi cilt tahrişlerinr neden olabiliyorr. Hassas bir cildiniz varsa bu belirtileri daha belirgin hissedebilirsiniz.

GÜNEŞ IŞIĞINA KARŞI CİLDİ HASSAS HALE GETİRİR

 Cilde limon suyu sürdükten hemen sonra güneşe çıkmak şişlik, kızarıklık ve lekelere yol açabiliyor. UV ışınlarının zararlı etkisi altındaki bu tür cilt reaksiyonu, Fito fotodermatit olarak bilinir.

limon yuze surulur mu 4

LÖKODERMA RİSKİNİ ARTIRIR

Limon suyunda yer alan sitrik asit, ciltte lökoderma oluşma olasılığını artırabiliyor. Bu cilt rahatsızlığında ciltte büyük beyaz lekeler oluşuyor.

GÜNEŞ YANIĞINA NEDEN OLABİLİR

Hassas bir cildiniz varsa limon özlerini doğrudan yüzünüze sürmekten kaçının. Limon suyunun ciltte yer alması güneş ışınlarının epidermise daha fazla nüfuz etmesine ve güneş yanıklarına yol açabiliyor.