Mor rengiyle, mayhoş kokusuyla mor reyhan şerbeti iftar sofralarının vazgeçilmezi. Salata ve yemeklerde aroma arttırıcı olarak da kullanılan reyhanın faydaları ise saymakla bitmiyor. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun da ısrarla tavsiye ittiği reyhan şerbeti ödemleri attığı ve sindirim sistemini düzenlediği için kadınların son yıllarda gözdesi. Peki reyhan şerbeti tarifi nasıl yapılır, neye iyi gelir?
Kan şekerini dengeleyen ve mide problemlerine karşı koruyucu özelliği olan reyhan şerbeti, iftar sofralarının baş tacı bir içecek. İçerisinde bulunan bir çok vitamin, mineral ve asitle Ramazan ayında beslenme alışkanlığının değişmesi nedeniyle oluşan sağlık problemlerini önleyici etkisi bulunuyor. Mor reyhan nedir, faydaları nelerdir? Reyhan şerbeti tarifi nasıl yapılır? Mavi Kadın editörü bilmeniz gereken tüm detayları hazırladı.
Fesleğen ile aynı familyaya sahip olan mor reyhan, mayhoş kokusu ile biliniyor. Osmanlı zamanında saray yemeklerinin içerisinde bol bol kullanıldığı biliniyor.. Günümüzde özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yemeklerde aroma arttırıcı olarak kullanılır.
TRT Haber’de konuşan İbrahim Saraçoğlu mor reyhanın içerdiği değerleri tek tek anlattı. İçerisinde % 48 oranında omega – 3 bulunduran reyhan %21 oranında omega- 6 ve %13 oranında oleik asit barındırıyor. Bu maddeler beynin fonksiyonel özelliklerini yerine getirebilmesi için çok önemli. Saraçoğlu reyhan kullanarak, zihinsel odaklanmaların daha kolay olacağını, hafıza problemlerinin giderilebileceğini ve dikkat dağınıklığının önlenebileceğini söylüyor. Hatta reyhandan maksimum verim alınabilmesi için çiğneyerek tüketilmesi gerektiğini söylüyor.
Malzemeler: 1 demet reyhan, 1 su bardağı şeker, 1 tane çubuk tarçın, 2- 3 tane karanfil , 5- 6 adet limon tuzu, 2 litre su
Yapılışı: Reyhanlar ilk olarak yıkandıktan sonra, derin bir tencerenin içerisine koyulur. Üzerine su ve şeker eklenir ve ocağın altı açılır. Su kaynamak üzereyken limon tuzu, tarçın ve karanfil eklenir. Tüm malzemeler eklendikten sonra ocağın altı kapanır. Reyhan şerbetinde reyhan kaynatılmaz, demleme yöntemi ile hazırlanır. Ocağın altı kapatıldıktan sonra reyhan demlenmeye bırakılır. Şerbet soğuduktan sonra, tüm malzemeler süzülerek servis edilir.
Reyhan şerbeti, Osmanlı’dan bu yana Türk mutfağında yeri doldurulamayan şerbetlerden biridir. Özellikle yaz aylarında mayhoş kokusuyla tüketilen bu içecek iftar sofralarının da eşlikçisidir. İçerisinde bulunan bir çok vitamin ile şifa deposu olan reyhan şerbetinin faydaları şu şekilde:
Reyhan şerbetinin kontrollü tüketildiği takdirde hiçbir zararı yoktur. Fakat, aşırı ve kontrolsüz tüketiminde bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Şerbetin içerisindeki şeker, aşırı tüketimde insülin direncine sebep olur ve şeker hastalığı riskini arttırabilir. Mide hassasiyeti yaşayan insanlar, aşırı reyhan şerbeti tüketiminde, rahatsızlık yaşayabilir. Reyhan şerbeti antiokssidan içeriği sebebiyle böbrekleri temizleyici etkisi bulnmaktadır. Aşırı tüketiminde böbrekler yorulabilir.