Ramazan davetlerinde misafirlere verilen ‘diş kirası’, Osmanlı’nın zarafetini ve inceliğini temsil ederken, günümüzde unutulan geleneklerden biri haline geldi. Ramazan ayında evinize yemek için gelen konuklarınıza ya da çocuklara ‘diş kirası’ adı verilen hediyeler takdim ederek hem gönülleri hoş edebilir hem de bu kadim geleneği devam ettirebilirsiniz.
Osmanlı döneminde, sadece Ramazan ayında gerçekleşen ve günümüze kadar devam eden birçok geleneğin varlığı biliniyor. Bu gelenekler, insanlar arasındaki dayanışma ve birlik ruhunu pekiştirerek Ramazan’ın manevi atmosferini güçlendiriyor. Diş kirası, bu geleneğe en çok örnek olarak gösterilen ve anlamı merak edilen adetlerden biridir. Peki ‘diş kirası’ geleneği nedir, nasıl uygulanıyordu?
Osmanlı İmparatorluğu’nda, bakanlar, devlet büyükleri, paşalar, komutanlar yani saray ve konaklarda yaşayan üst düzey görevliler ile zenginlerin her gün iftar vermesi bir gelenekti. Bu özel yemek davetlerinde, misafirlere ve özellikle ihtiyaç sahiplerine yemekten sonra “diş kirası” olarak adlandırılan para ve çeşitli hediyeler verilirdi.
Diş kirası geleneğine göre, iftar saatinde kapıyı kim çalarsa çalsın geri çevrilemez ve özel bir sofra onlar için hazırlanır. Bu kişi zengin ya da fakir olabilir. Bu durumun bir önemi yoktur. Ev sahipleri misafirlere diş kirası olarak hediyeler sunarlar.
Hediye ile anlatılmak istenen şey ise şudur: ‘Misafirim oldunuz, benim sevap kazanmam için zahmet edip yol yürüdünüz, yemek yerken dişlerinizi yordunuz, bu da sizin dişinizin kirası olsun.’ diyerek hazırlanan hediye takdim edilir.
Ramazan ayında iftara katılan misafir, ev sahibini onurlandırarak ayrılırken “diş kirası” adı verilen bir hediye alır. Bu gelenek, Türk konukseverliğinin benzersiz bir yansımasıdır. Evinize gelen herkese için diş kirası verilebilir.
Ramazan ayında iftar davetinize gelen konuklarınız için verilen bir armağandır. Bu gelenek sadece ramazan ayında uygulanır.
İftar yemeğinden sonra misafirleri evinizden yolcu ederken verilir. Eski zamanlarda konuklara verilecek hediyeler bir küçük kese içerisine konularak ikram edilir. İşte diş kirası hediyeleri arasında bulunanlar:
Osmanlı İmparatorluğu’nda Ramazan ayı özel bir öneme sahipti ve çeşitli geleneklerle kutlanırdı. İşte Osmanlı’da Ramazan geleneğiyle ilgili bazı bilgiler:
Osmanlı’da Ramazan geleneği, toplumun birlik ve beraberlik duygularını pekiştiren, dayanışmayı arttıran ve manevi değerlere önem veren bir kültürü yansıtır.