Evde hazırlanıyor, hem çamaşır hem bulaşık makinesinde kullanılıyor, üstelik bedava ve doğal

5 Mart 2024
0 Yorum
evde hazirlaniyor hem camasir hem bulasik makinesinde kullaniliyor ustelik bedava ve dogal

Çamaşır ve bulaşık detarjanın kimyasal zararlarından kurtulmak istiyorsanız yüzyıllardır temizlikte kullanılan kül basit bir formül. Üstelik bedava ve tamamen doğal…

Kadınların temizlikte kullandığı çamaşır ve bulaşık detarjanları adeta kimyasal zehir. Çamaşır ve bulaşıklarda kalan deterjan artıkları vücudumuzda yıllardır birikerek sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Ciğerlerinde deterjan kalıntısıyla doğan bebek haberleri bu tehlikenin boyutlarını gözler önüne seriyor. Çözüm aslında çok basit. Doğal temizlik ürünlerine yönelmek. Ninelerimizin kullandığı küllü su tam da böyle bir alternatif. 

Küllü su, odun külüne su eklenerek yapılan doğal bir temizlik malzemesi. Eski zamanlarda makinelerin, temizlik ürünlerinin olmadığı yıllarda insanlar eşyalarını, giysilerini, bulaşıklarını küllü su ile temizledi. Tamamen doğal, insan ve çevre sağlığıyla uyumlu üstelik de ekonomik olan küllü su günümüz koşullarında evlerde de çok rahat yapılabilir.

kul 800

KÜLLÜ SU NASIL YAPILIR?

Kül suyu yapımı için malzemeler:

  • Bakır kazan
  • Cam kavanoz veya toprak küp
  • Elek
  • Süzgeç
  • Meşe ya da zeytin ağacı külü
  • Su

Kullanılacak kül, odun fırını olan bir iş yerinden alınabilir. Bu tür yerlerde kül ücretsiz olarak verilmektedir. Alınan kül elekten geçirildikten sonra kazana konmalı ve 4 katı fazlası olacak şekilde soğuk su ilave edilmelidir. Yani kazanın 1/5’ine kül, 4/5’ine su konmalıdır. Kazan karıştırılır ve güneş görmeyen, serin bir ortamda dinlenmeye bırakılır. Kül 15 günlük bir sürede kazanın altına çöker. (Eskiden sürekli yanan ateşte kaynatıldığı için daha kısa sürede yapılmaktaydı. Fakat günümüzde ev koşullarında soğuk suda bu şekilde olmaktadır.)

Kazanın üst kısmında oluşan sarımsı su (potasyum hidroksitli) eldiven kullanılarak elle kontrol edilir. Eğer jelimsi bir kıvama geldiyse kazanın üst bölümündeki su süzülerek şişeye alınır. Kazanda kalan kül balçığı alınarak temizleyici olarak kullanılabilir ya da üzerine tekrar yeni kül ve soğuk su eklenerek yeni bir oluşum için hazırlanabilir. Sürekli bu işlem tekrarlanarak küllü suyun her zaman hazır olması sağlanabilir.

kul s 800

KÜLLÜ SU NE İŞE YARAR?

Elde ettiğiniz küllü suyu çamaşır makinesinin deterjan bölümüne 1 çay bardağı koyup çamaşırlarınızı yıkayabilirsinzi.

Elle çamaşır yıkanacaksa küllü suyun içerisine zeytinyağlı sabun rendelenebilir ya da Arap sabunu eklenebilir. Böylelikle koku ve yumuşaklık özellikleri kazandırılmış olur. Kül suyu sabunla karıştırıldığında mutlaka iyice karıştırılmalı, homojen bir karışım elde edilmelidir.

Bulaşık makinesinin deterjan bölümüne 1 tablet deterjan miktarında küllü su konarak bulaşıklar da yıkanabilir.

Küllü suyu üzüm sirkesi ile birleştirilerek çamaşır ve bulaşık makinesinde kullanılabilirsiniz. Küllü su ile kullanılan üzüm sirkesi hem yumuşaklık hem parlaklık sağlar. Üzüm sirkesi küllü su ile karıştırılmadan direkt makinenin parlatıcı/yumuşatıcı gözüne koyarak kullanılabilir.

Gül suyu ve esansiyel yağlarla kullanımı:

Kül suyu kokulu bir temizleyici olmadığı için çamaşır ve bulaşık makinesinin parlatıcı/yumuşatıcı bölümüne gül suyu ya da esansiyel yağlar konarak yıkanan ürünlerin güzel kokması sağlanabilir.

Yer temizleyici olarak kullanımı:

Kül suyu hazırlarken kazanın dip kısmında kalan balçıklı kısım temizleyici olarak kullanılabilir. Özellikle fayans yüzeylerin ovulmasında etkili bir temizleyicidir.

Elle yıkamada kullanımı:

Küllü su, elde yıkanacak çamaşırlarda ve bulaşıklarda da kullanılabilir. Fakat küllü su ile elde yıkama yaparken mutlaka eldiven kullanılmalıdır. Kül suyunun PH derecesi yüksek olduğundan cilt zarar görebilir.

kul s bul 800

DETERJANLAR NEDEN ZARARLI?

Temizlikte hazır deterjan kullanıldığında oluşan kirli su toprağa ya da suya karışmaktadır. Hem atık su hem de ürünün ambalaj çöpü ile su ve toprak kirlenmektedir. Su ve toprağın kirlenmesi demek, deterjan atıklarının balık ve tarım ürünleri ile vücudumuza girmesi anlamına geliyor. Ayrıca çamaşırlar ile tabak, çatal, bardak gibi mutafak eşyalarındaki deterjan kalıntıları da risk oluşturur. Çamaşırlardan toz zerrecikleri ile havaya yayılan detarjan kimyasalları, solunum yoluyla ciğerlerimize ulaşabilir. Yemek yerken de benzer şekilde sindirim sistemimizle organlarımıza yayılır ve kana karışır. Bu nedenle doğal ve çevre dostu temizlik ürünleri kullanılmalı.