Bahar aylarının gelmesiyle çoğu evde bahar temizliği hazırlıkları başladı. Bahar temizliği sayesinde kışın biriken toz, kir evlerden uzaklaştırılıyor, evlere bahar esintisi geliyor. Peki bahar temizliği nasıl yapılır, bahar temizliği yaparken nelere dikkat etmeli?
Bahar temizliği, soğuk kış günlerinin bitmeye başlayıp da havaların ısınıp baharın gelmesiyle evlerde yapılan derin temizliğe deniyor. Bahar temizliği yapacak olanlar nereden başlasam, bahar temizliği nasıl, ne zaman yapılır? Diye merak ediyor. Ayrıntılar haberimizde.
BAHAR TEMİZLİĞİ NE ZAMAN YAPILIR?
Bahar temizliğinin yapılmasında en uygun aylar mart ve nisan aylarıdır. Bu aylarda havalar ısınmaya başlıyor, soğuk kış günlerine nazaran, havanın güneşli olduğu, odalara enerjisini yaydığı bu günlerde temizlik yapmak bir nebze kolaylaşıyor, kişinin temizlik yapma motivasyonu yükseliyor. Ancak bahar temizliğini yapmayı ertelememeli, üşenmeden biran önce harekete geçmeli yoksa erteleye erteleye ağustos ayını bulabilirsiniz.
BAHAR TEMİZLİĞİNDE NELER LAZIM? BAHAR TEMİZLİĞİ İHTİYAÇ LİSTESİ
Bahar temizliğinde lazım olabilecek malzeme ve eşyaları temin etmekle işe koyulun. Temizlik yaparken ihtiyacınız olacak malzemeler şunlardır:
- Elektrikli süpürge
- Mop veya paspas seti
- Temizlik bezi
- Cam bezi
- Çöp torbası
- Kova
- Bulaşık ve çamaşır deterjanları
- Çamaşır suyu
- Yüzey temizleyiciler
- Cam temizleyiciler
- Kireç sökücüler
- Yağ çözücüler
BAHAR TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR?
Bahar temizliği yaparak evinizin tozdan, kirden arınmasını sağlayabilir, yaza daha ferah bir ev ile giriş yapabilirsiniz. Bahar temizliğinde uygulamanız gereken adımlar şöyle:
Bahar temizliğine başlamadan plan yapmalısınız. Yatak odası, oturma odası, çocuk odası… dilediğiniz odadan başlayabilirsiniz. Ancak en az kirli odadan başlamak işinizi bir nebze kolaylaştırıyor olacak. İşte oda oda evde bahar temizliğinde yapılması gerekenler:
OTURMA ODASINDA BAHAR TEMİZLİĞİ
- Oturma odası temizliğine odadaki eşyalara çeki düzen vererek başlayın. Oturma odasında kitaplık, sehpa, dolap vb eşyalar varsa onları yerlerine düzgünce yerleştirin, katlanılacak örtüler varsa katlayın. Her şey yerli yerinde olduğunda temizliğe koyulabilirsiniz.
- Odadaki fazla, kullanmadığınız eşyaları ihtiyaç sahiplerine vermek işinizi biraz daha kolaylaştıracaktır.
- Perdeleri ve odada bulunan örtüleri çıkarıp yıkamaya koyun, halıları kaldırıp yıkamacıya verebilirsiniz.
- Oda toparlandıktan sonra camları silmekle ardından yerleri silip süpürmekle temizliğe başlayın. Yerleri silmek için mop yahut paspas kullanabilir yahut kovaya su koyup bezle yerleri silebilirsiniz.
- Son olarak toz alıp oturma odası temizliğini tamamlayın.
YATAK ODASINDA BAHAR TEMİZLİĞİ
- Yatak odasında temizliğe başlamadan yine oturma odasında olduğu gibi öncelikle dağınıklık varsa dağınıklığı toplayın, örtüler, battaniyeler seriliyse katlayın.
- Battaniyeleri ve yorganlar makineye atılıyorsa makineye atıp kurutma makinesine kurutabilir yahut kuru temizlemeye de verebilirsiniz.
- Nevresimleri, yastık kılıflarını çıkarıp yıkamaya koyun.
- Mobilyaların ve camların tozunu alın. Yerleri silin. Daha sonra elektrik süpürgeyle tüm odayı süpürün.
- Kışlıkları hurçlara kaldırıp bahar giysilerinizi çıkarın.
MUTFAKTA BAHAR TEMİZLİĞİ
- Mutfakta bahar temizliğine kullanmadığınız eşyalardan mutfağınızı arındırarak başlayın. Kullanmadığınız mutfak gereçlerini bir kutuya toplayıp ihtiyaç sahibine verebilirsiniz.
- Perde ve tülleri çıkarıp yıkamaya koyun.
- Mutfak dolapları, buzdolabı, mutfak tezgahı, ocak, fırın, bulaşık makinesi gibi mutfakta yer alan tüm eşyaları, içlerini, dışlarını, altlarını güzelce temizleyin.
- Camların tozunu alın.
- Son olarak yerleri silin, mutfağı elektrik süpürgeyle süpürüp mutfakta bahar temizliğini tamamlayın.
BANYODA BAHAR TEMİZLİĞİ
- Banyoda bahar temizliğine başlamadan önce banyoda yer alan tarihi geçmiş, içi boşalmış saç şampuanları, saç kremleri, vücut losyonları vb varsa bunları çöpe atmakla işe koyulun.
- Fayanslar, duşakabin, tuvalet, lavobalar, camlar gibi tüm yüzeyleri güzelce temizleyin. Duş perdeniz varsa çıkarıp yıkamaya koyabilirsiniz.
- Lambaları ve aynaları iyice silin. Cam temizliği için sirkeli su kullanabilirsiniz.
- Banyo dolaplarını boşaltıp içlerini iyice silin. Kullanmadığınız ürünleri atın.
- Son olarak mopla yerleri silip banyo temizliğini tamamlayın.