Farklı isimlerle anılan ağaç kavunu meyvesi, içerdiği vitamin ve mineraller ile tam bir şifa deposu. Ana vatanı Güneydoğu Asya olan bu meyve, hem kokusuyla hem tadıyla deneyenleri kendine hayran bıraktırıyor. Ağaç kavunu nedir, nerde yetişir? Ağaç kavununun faydaları nelerdir? Ağaç kavunu pomelo meyvesiyle ilgili bilmeniz gereken her şey…
Son zamanlarda Türkiye’de de yetiştirilmeye başlanan ağaç kavunu ‘pomelo’, yüzyıllardır tedavi amaçlı kullanılıyor. Vücuda bir çok faydası olan bu pomelo bir farklı şekillerde tüketilebiliyor. Kan basıncını düzenleyen, ağız kokusunu gideren, sindirim sistemine iyi gelen pomelo tam bir C vitemini deposu.
Türkçe ismi ağaç kavunu olan Pomelo, Şadok kavunu ve Çin greyfurtu adlarıyla da bilinen tropik bir meyvedir. Kalın ve sert kabuklu yapısıyla bilinen bu meyvenin ağacı 3 yaşına geldikten sonra meyve vermeye başlar. Yaprakları mavimsi ve pembemsi bir renktedir. Soğuk havalara karşı dayanıklıdır. Hatta turunçgiller içerisinde soğuğa en dayanıklı olan meyvedir. Aynı zamanda turunçgiller içerisinde en ağır meyvedir. Ortalama olarak 1- 1,5 kilo olan meyvesi bazen 4-5 kiloya kadar çıkabilir. Güney Avrupa, Güney Asya ülkeleri ve Orta ve Güney Amerika’da yetiştirilir. Türkiye’de ise Doğu Karadeniz, Ege ve Akdeniz Bölgesi’nde yetiştirilmektedir.
Ağaç kavunu geçmişten günümüze kadar bir çok hastalığın tedavisinde kullanılmıştır. Meyvenin en önemli kısmı uluslararası ticarette de kullanılan kabuğudur. Meyvenin kalın kabukları kaynatılarak kullanılır. Bir çok ülkede ağaç kavunu suyu limon suyu yerine kullanılır. Hatta bazı ülkeler de gazlı içeceklerin içerisinde aroma arttırıcı olarak kullanılır. Kurutulan ağaç kavunu kabukları, tıpkı evlerde kullanılan naftalin gibi kıyafetlerin arasına koyulur ve küf, koku vs. oluşmasını engeller.
Ağaç kavunu bir çok farklı yöntemle tüketilebilir. Bunlardan ilki eyveyi direkt olarak yemektir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta, meyvenin kalın kabukları soyulduktan sonra ortya çıkan beyaz lifli yerlerin temizlenmesi gerektiğidir. Daha sonra dilimlenerek tüketilebilir. Aynı zamanda ağaç kavunu kurutularak da tüketilebilir. Dışarıda ya da fırında düşük sıcaklıkta tüketilen ağaç kavunu, pastaaların, keklerin içerisinde tüketilebilir.
Malzemeler: 3 adet orta boy ağaç kavunu, 3 su bardağı şeker ve 1.5 su bardağı su.
Yapılışı: İlk olarak ağaç kavununun kabukları soyulur. Daha sonra iç kısmında kalan beyaz lifli kısım da ayıklanır. Ağaç kavunun içerisindeki çekirdekleri alın ve daha sonra ağaç kavunları istenilen şekilde dilimleyin.Dilimlenen ağaç kavunlarını tortulu bir yapıda kalacak şekilde blendarden geçirin. Daha sonra ağaç kavunlarını bir tencereye alın ve üzerine su ve şekeri ekleyin. Kaynamaya başladığında reçelin kıvamını ara ara kontrol edin. Jel kıvamına geldiğinde reçeliniz hazır olacaktır. Kaynar halde kavanozladığınız ağaç kavunu reçellerini uzun bir süre muhafaza edebilirsiniz.