Her günü ölümüne yaşıyorlar… Gazze’de 60 bin hamile kadın çaresiz

8 Mart 2024
0 Yorum
her gunu olumune yasiyorlar gazze de 60 bin hamile kadin caresiz

İsrail’in aylardır bombaladığı Gazze’de 60 bin hamile kadın, çaresizlik içinde. Açlık, yetersiz sağlık hizmeti ve bombardıman altında her ay 5 bin kadın doğum yapıyor. BM verilerine göre, yaklaşık 1800 kadın çatışmalar ve saldırılar sonucu dul kaldı, yaklaşık 744 bin kadın ise yerlerinden edildi.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” nedeniyle İsrail’in 5 aydır saldırılarını sürdürdüğü ve kıtlığa mahkum ettiği Gazze Şeridi’nde Filistinli kadınların yaşadığı drama ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, “Gazze Şeridi’ndeki 60 bin hamile kadın yetersiz beslenme, dehidrasyon ve uygun sağlık bakımı eksikliğinden muzdarip. Bunlardan yaklaşık 5 bini her ay bombardıman ve yerinden edilme nedeniyle zorlu, güvensiz ve sağlıksız koşullarda doğum yapıyor.” ifadelerine yer verildi.

Gazze nüfusunun yüzde 49’unu kadınların oluşturduğu belirtilen açıklamada İsrail’in son 5 aydır devam eden saldırıları nedeniyle tümünün sağlıksız ve yetersiz beslenmeden dolayı ciddi sıkıntılar çektiği vurgulandı.

EN KÖTÜ İNSANİ FELAKETLE KARŞI KARŞIYALAR

Açıklamada, 5 aydır devam eden saldırılarda 9 bin kadın hayatını kaybettiği belirtilerek, “Başta Gazze Şeridi olmak üzere Filistinli kadınlar, İsrail’in saldırganlığı sonucunda öldürme, yerinden edilme, tutuklanma, kürtaj, salgın hastalıklar ve açlıktan ölüm gibi en kötü insani felaketle karşı karşıya kalıyorlar.” denildi.

Açıklamada, Birleşmiş Milletler ve dünyanın dört bir yanındaki kadın kuruluşlarına İsrail’in Filistinli kadınlara ve ailelerine yönelik saldırganlığını ve soykırımını derhal durdurmak için çalışmaları yönünde çağrı yapıldı.

gazze 1709881400

Bakanlık ayrıca uluslararası kurumlara, özellikle Gazze Şeridi’ndeki Filistinli kadınların yaşam, sağlık, psikolojik ve sosyal ihtiyaçlarını destekleme çağrısında bulundu.

HAYAL EDİLEMEYECEK BİR YOKSULLUK

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi İcra Direktör Yardımcısı Sarah Hendriks ise Gazze’deki kadınlar, kızlar ve ailelerinin “ölüm ve hayal dahi edilemeyecek yoksullukla karşı karşıya kalmaya devam ettiğini” belirterek, İsrail’in Filistin’e saldırılarının ciddiyetini vurguladı.

Hendriks, Gazze’de sığınaklarda yaşamak zorunda kalan kadın ve çocukların yeterli gıda, su, sıhhi malzeme ve mahremiyetin olmadığı kalabalık ortamlarda hayatta kalma mücadelesi verdiklerini kaydederek, bu sığınaklarda çalışan tuvaletlerin bile bulunmadığını ve bunun insanların sağlığını tehlikeye attığını belirtti.

BM Kadın Biriminin verilerine göre “Gazze’de yaklaşık 1800 kadının çatışmalar ve saldırılar sonucu dul kaldığını, yaklaşık 744 bin kadının ise yerlerinden edildiğini” aktaran Hendriks, “Bu çatışmanın kadın ve kızlar üzerindeki etkisi kelimelerle anlatılamayacak seviyeye ulaştı. Bütün çatışmalarda görüldüğü gibi, kadınlar bu olaylardan orantısız şekilde etkileniyor. Eğer bu olaylardan sağ çıkarlarsa tedavi olmaları yıllar sürebilir.” ifadelerini kullandı.

İNSANİ YARDIM ÇÖKÜŞÜN EŞİĞİNDE

Hendriks, olaylardan önce günde 500 tırın geldiği Gazze Şeridi’ndeki insani yardım sisteminin “çöküşün eşiğinde” olduğunu belirterek, bölgedeki temiz su, gıda, ilaç ve yakıt ihtiyaçlarının her geçen gün artığını özellikle hastane ve su arıtma sistemlerinin yakıt tedarikine bağlı olduğuna dikkati çekti.

Gazze’de yaşayan kadınlar, kızları ve ailelerinin “ölüm ve hayal dahi edilemeyecek yoksullukla karşı karşıya kalmaya devam ettiğini, hamile ve çocuk bakmak zorunda olan kadınların ise birçok zorlukla karşılaştığını ifade eden Hendriks, BM Nüfus Fonu (UNFPA) verilerine atıfta bulunarak, abluka altındaki Gazze’de “50 bin kadının bulunduğunu, bu kadınlardan 180’inin her gün doğum yaptığını ve yüzde 15’inin doğum ile hamileliğe bağlı ek tıbbi yardıma ihtiyacı olduğunu” belirtti.

kadin 1709881441

Hendriks, Gazze’de 14 hastane ve 45 sağlık merkezinin kapanmasının ardından kadınların “sığınaklar, evler, molozların ortası veya aşırı kalabalık sağlık merkezleri” gibi uygun olmayan ortamlarda tıbbi sorunlar ve enfeksiyon riski ile doğum yapmak zorunda kaldığını belirterek, “Bu kadınlar, sağlık tesislerinin işlevsel çalışamaması ve hayat kurtarıcı malzemelerin eksikliği nedeniyle güvenli doğum hizmetlerine erişimde büyük zorluklarla karşılaşmaktadır.” ifadesini kullandı.

Gazze’deki kadınların temiz tuvaletlere ve hijyen ürünlerine erişimleri olmadığı için tıbbi ve psikolojik sıkıntılarla karşı karşıya kalabileceklerini belirten Hendriks, “Gazze’de bu kabusu yaşayan tüm kadınlar ve kızlar adına, acil insani ateşkes çağrısında bulunmaya devam ediyoruz. Temel malzeme ve hizmetler ile Gazze’ye ve Gazze üzerinden engelsiz insani yardım girişine izin verilmeli ve tüm rehineler serbest bırakılmalıdır.” şeklinde konuştu.