Bayram şekerleri, bayramın olmazsa olmazı, en çok tüketilen atıştırmalığı. Bayram şekeri yemek isteyip de glutensiz şeker arayanlar bu haberimiz sizler için. İşte glutensiz bayram şekeri listesi.
Gluten, buğday, arpa ve çavdar gibi bazı tahıllarda yer alan bir protein türüdür. Glutenli yiyeceklerin tüketilmesi bazı kişilerde karın ağrısı, şişkinlik, hazımsızlık ve ishal gibi semptomlara neden olduğundan, gluten diyet listesinden çıkarıldığında daha kolay kilo verildiğinden her geçen gün glutensiz beslenme tarzına geçiş yapan sayısı artıyor.
Glutensiz beslenme programı, yalnızca Çölyak hastalığı olanlar ve glutene hassasiyeti bulunan kişiler tarafından değil pek çok kişi tarafından uygulanıyor. Günümüzde glutensiz beslenme adeta bir yaşam tarzı haline geldi. Glutensiz beslenme programı uygulayanlar da gluten içermeyen bayram şekerlerinin neler olduğunu araştırıyor. İşte glutensiz bayram şekeleri:
Bayram şekerleri imal edilirken bazıları glutenli bazıları ise glutensiz olarak üretiliyor. Şeker, normalde gluten içermeyen bir maddedir. Ancak birçok marka bayram şekeri üretirken bayram şekerinin içerisine gluten içeren maddeler ekleyebiliyor, bu nedenle bazı bayram şekerlerinde gluten bulunuyor.
Gluten buğday, arpada ve çavdar gibi tahıllarda yer alan proteinin adıdır. Bir bağlayıcı gibi davranarak yiyecekleri bir arada tutar, kıvam verir, bu nedenle fabrikalarda üretilen pek çok besinde gluten yer alır.
Glutensiz diyet, gluten içeren besinlerden uzak durarak uygulanan bir beslenme programıdır. Diyetisyen Pınar Demirkaya pinardemirkaya web sitesinde glutensiz beslenme programının et, balık ve sebzeler, kinoa, karabuğday, pirinç gibi glutensiz tahıllar, fındık,badem,ceviz gibi kuruyemişlerden oluştuğunu söylüyor.
Dyt. Demirkaya glutensiz beslenmenin faydalarını şöyle sıraladı:
Son yıllarda glutensiz beslenme çok yaygınlaştı. Çölyak hastası olsun olmasın pek çok kişi glutensiz gıdaları tüketerek glutensiz diyeti uyguluyor. Peki glutensiz beslenme gerçekten faydalı mı?
Gastroenterology & Hepatology 2018 Şubat ayında yer alan çalışmada çölyak hastalığı olmayan hastalarda glutensiz diyetin sağlığa faydaları ve olumsuz etkileri incelendi. Çalışma sonunda çalışmaya katılan bireylerin çoğunun diyet için fizyolojik bir gereksinimi olmadığı ve muhtemelen önemli bir fayda sağlayamadığı görüldü. Glütensiz diyetin potansiyel mevcut zararları arasında olası beslenme yetersizlikleri, mali maliyetler ve olumsuz psikososyal etkiler yer aldığı belirlendi.
Vitamin ve mineraller sağlıklı bir yaşam sürmemiz için çok önemlidir. Missouri Medicine’da Mart-Nisan 2020’da yer alan makaleye göre çok sayıda çalışma, glutensiz diyetlerin protein, folat, demir, niasin, riboflavin, tiamin, B12, çinko, selenyum ve lif açısından eksik olma eğiliminde olduğu görüldü.