Ramazan’da İstanbul nasıl yaşanır? Nereye gidilir, nerede iftar açılır?

13 Mart 2024
0 Yorum
ramazan da istanbul nasil yasanir nereye gidilir nerede iftar acilir

İstanbul, tarihi mekanları, parkları, Boğaz’ı ve camileri ile Ramazan ayında ayrı bir cazibe merkezi olur. Sadece bu kentte yaşayanlar değil, Anadolu’dan akın akın gelenler de tarihi mekanları ve camileri doldurur. Her gün bir yer gezilse bile Ramazan ayı yeterli olmayacaktır. Bu nedenle bir veya birkaç günde İstanbul’da nerelerin ziyaret edilmesi gerektiği önemli. Sizler için Ramazanda İstanbul’da gezilecek, iftar açılabilecek yerleri, tadılması gereken lezzetleri derledik. Göz atmanızda fayda var.

Tarihi yapısıyla yılın 12 ayı turist çeken İstanbul’un Ramazan ayında camileri dolup taşıyor. Namaz kılmak, dua etmek ya da sadece gezmek için gidilen bu yerler Ramazan’ın ruhunu ve önemini kalplerde hissettiriyor. Kutsal mekanları ziyaret etmek, iftar açılabilecek farklı yerler keşfetmek ve farklı yerleri görmek isteyenler için İstanbul, dört bir yanı tarihle çevrili bir anıt gibi. Peki İstanbul’da Ramazan ayında gezilecek yerler nelerdir? Hangi camiler ziyaret edilebilir? Nerelerde iftar açılabilir? 

sultanahmet iftar

SULTANAHMET CAMİ

Sultanhamet Cami’ne gitmeden Ramazanı yaşadım denemez. Yılın 12 ayı boyunca en çok turist çeken tarihi meken olan Sultanahmet Cami 6 minaresiyle en görkemli camilerden biridir. Sultan I. Ahmet’in Mehmet Ağa’ya yaptırdığı bu cami, İznik çinileriyle döşenmiş mimari bir tasarım örneği sunuyor. Ramazan ayı boyunca bahçesinde ve hemen önündeki Sultanahmet Meydanı’nda iftar açılabilir. Her yıl bu meydanda ünlülerin de katıldığı etkinlikler düzenlenir. Bunların haricinde tarihi Sultanahmet köftecisinde iftar açabilir, Vefa bozacısında birer boza içerbilirsiniz. 

sulo

SÜLEYMANİYE CAMİ 

Kanuni Sultan Süleyman’ın yaptırdığı bu cami, Mimar Sinan’ın deyişiyle onun kalfalık eseri. İçerisinde medrese, kütüphane vb. gibi ek hizmetler yer alıyor. Bahçesinde iftar açılabilen bu camide, teravih namazı da kılınabilir. Ramazan ruhunun en iyi hissedildiği, yaşandığı atmosferini mutlaka yaşamak gerekir.

suleymaniye ramazan

Süleymaniye Camisine gitmişken iftarınızı oradaki meşhur kuru fasulyecide ya da diğer tarihi lokantalarda açabilirsiniz. Dört bir yanı tarih olan, Vezneciler, Sülemyaniye arasındaki sokak ve caddelerde birbirinden ilginç lezzetleri tatadabilirsiniz. 

ayasofya ramazan

AYASOFYA CAMİ

M.S. 537 yılında yapılan Ayasofya Cami, İstanbul’un en dikkat çeken tarihi yapılarından biri. İstanbul’un fethi ile kiliseden camiye çevrilirken tarihi yapı, bir dönem müze statüsünde kaldı. 2020 yılında yeniden cami olarak hizmet vermeye başlamasının ardından adete ziyaretçi akınına uğradı. Hem kandiller ve bayramlarda hem de Ramazan aylarında dolup taşıyor. İstanbul’da Ramazan deyince Ayasofya Cami’ni ziyaret etmeden olmaz. Teravih namazının ayrı bir manevi havası olduğunu da not edelim. Caminin yakın çevresindeki parklarda iftar yapılabiliyor, ya da yakınlardak restoranlarda farklı lezzetler tatmak mümkün. 

eyup sultan camii

EYÜP SULTAN CAMİ

Eyüp Sultan Cami Ramazan huzurunun en içten şekilde hissedilebildiği yerlerden biri. İstanbul’u fethi için gelen ve şehit düşün sahabe Eyüp El Ensari’nin kabri bu caminin içerisinde bulunuyor. Her gün gül suyuyla temizlenen cami, aynı zamanda türbe olarak da ziyarete açık. Eyüp Sultan’da Ramazan ve iftar İstanbul’un kadim geleneğidir. Avlusu veya dış bahçesinde iftar açmak, teravih namazını kılmak ve Eyüp El Ensari Hazretlerini ziyaret etmek kadim bir gelenek olmuştur. Eyüp’teki tarihi lokanta ve lezzetleri de tatabilirsiniz. İstanbul’un en eski acı bademcisi, fırınları, tatlıcıları ve lokantaları ile farklı lezzetleri bulabilirsiniz. 

ort

ORTAKÖY CAMİ

Boğaz kenarında yer alan Ortaköy Camii, Ramazan gecelerinde iftarını denize karşı açmak isteyenler için birebir. 1854 yılında yapılmış olan Ortaköy Cami, Sultan Abdülmecid tarafından yeniden inşa ettirildi. İftarın ardından teravih namazının da kılınabileceği bu cami, Beşiktaş’da bulunmaktadır.  Kumpircileriyle meşhur olan Ortaköy’e gittiğinizde kumpir yiyebilirsiniz. Ayrıca deniz kıyısısında yer alan balıkçılarda balık yiyebilir, kayıkların içerisinde iftar açabilirsiniz. 

yavuz selim camii

YAVUZ SELİM CAMİ

Fatih’te bulunan Yavuz Selim Cami, 1520- 1522 yılları arasında Yavuz Sultan Selim tarafından yaptırılmıştır. Cami çok geniş bir avluya sahip olduğu için iftar açmak için çok müsaittir. Hazır Yavuz Selim Cami’ye gelmişken Fener’de bulunan Galata Kulesini görebilir, Mısır çarşısını gezeblirsiniz. İstanbul’un en ünlü çarşılarından biri olan Mısır çarşısı, İstanbul’un en eski çarşılarından biri. Bu çarşıda binbir çeşit baharattan, şifalı otlara kadar aradığınız her şeyi bulabilirsiniz. 

fatih

FATİH CAMİ

1469 yılında yapılmış olan Fatih Cami, o günden bu yana bir çok kez restore edilmiştir. Yapıldığı zamanlarda içerisinde hastane bile olan bu cami, Ramazan ayında iftar açmak, teravih namazı kılmak isteyenler için oldukça merkezi bir konumda. Gündüz saatlerinde Fatih’ e gelirseniz iftardan önce Dikilitaş’ı, Alman çeşmesini görebilirsiniz. Yine Fatih’te bulunan Kapalıçarşıyı gezip, Yer Altı Sarnıcı’nda tarihi bir yolculuğa çıkabilirsiniz. 

sokullu mehmet

SOKULLU MEHMET PAŞA CAMİ

1572 yılında Mimar Sinan tarafından yapılan Sokullu Mehmet Paşa Cami, içerisinde bir iç avlu ve külliye bulunduruyor. Cennet taşları olduğu söylenen Hacerül Esved taşının 4 parçası da burada sergileniyor. Küçük Ayasofya’da bulunan bu cami, Ramazan ayında ziyaret edilebilecek en güzel yerlerden biri. Eminönüne çok yakın olan bu camiyi ziyaret ettiğinizde iftarınızı deniz kenarında bulunan meşhur Eminönü balıkçılarından birinde açabilirsiniz.

vefa 1710324064

ŞEHZADEBAŞI CAMİ

Mimar Sinan’ın çıraklık eserim dediği Şehzadebaşı Cami, geniş bir avlunun içerisinde yer alıyor. Cami içerisinde 4 tane büyük kubbe bulunuyor. Ayrıca avlunun içerisinde Destari Mustafa Paşa ve İbrahim Paşa’nın da türbeleri yer alıyor. Ramazan aylarında bu camide hatimle beraber teravih namazları kıldırılıyor. Buralara kadar gelmişken başka yerleri de gezip görelim isterseniz, Arkeoloji Parkına doğru gidebilir, Fatih Anıt parkında doğayla vakit geçirebilir ve Vefa Bozacısında iftardan sonra boza içebilirsiniz. 

bayezid cami

BAYEZİD CAMİ

1505 yılında inşa edilen Bayezid Cami, içerisinde II. Bayedi’in mezarını bulunduruyor. Aynı zamanda medrese, hamam gibi yapıların içerisinde bulunduğu bu cami bir kültür merkezi. Günümüzde Bayezid Külliyesi olarak kervansaray devlet külliyesi olarak hizmet veren bir bölümü bulunuyor. İftardan önce bu külliye gezilip, kitaplar incelenebilir. Bu caminin bir diğer özelliği ise kıblesinin Kabe’ye doğru bakması. 

misir 1710324081

RÜSTEM PAŞA CAMİ

Rüstem Paşa Cami, İstanbul’da Hasırcılar Çarşısı’nda bulunuyor. Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı olan Mihrimah Sultan’la evlenen Rüstem Paşa adına yaptırılmıştır. Süleymaniye Camisine oldukça yakındır. Ramazan ayında ziyaret edilebilecek yerlerden birtanesidir. Bu camiye gemişken, Mısır çarşısını gezebilir, Galata köprüsünde yürüyüp denize kokusunu içinize çekerek Karaköy İskelesi’ni görebilirsiniz. 

kiz kulesi 1710324092

AZİZ MAHMUD HÜDAYİ CAMİ

1598 yılında yapılan Aziz Mahmud Hüdayi Cami, 1628 yılında ölen Aziz Mahmud Hüdayi’nin mezarını da içerisinde bulunduruyor. İç kısmında derviş hücreleri, kendisine ve kızlarına ait odaları bulunan bu külliyeyi Mihrimah Sultan yaptırmış. Sabah 9 ile akşam 8’e kadar açık olan türbe, Ramazan ayında sık sık ziyaret edilen yerlerden biri. Aziz Mahmud Hüdayi Cami Üsküdar’da bulunuyor. Kız Kulesi’ne yürüme mesafesinde olan bu camiyi ziyaret ettiğinizde, iftarınızı Kız Kulesine bakan bir restorantta açabilirsiniz. 

zuhurat baba

ZUHURAT BABA TÜRBESİ

Anlatılara göre; İstanbul’un fethi sırasında Osmanlı askerlerinin içme sularına Bizans İmparatorluğu tarafında zehir katılmış. Kelime anlamı ile umulmadık anlamına gelen Zuhurat Baba da bir anda ortaya çıkmış ve askerler su dağıtmış. Askerlere su taşırken ölünce, olduğu yeredefnedilmiş. Zuhurat Baba türbesi Rramazan ayında en çok ziyaret edilen türbelerden biridir. Ramazan ayı boyunca açıktır. 

oru baba

ORUÇ BABA TÜRBESİ

Fatih’te bulunan Oruç Baba türbesi Ramazan’ın ilk gününden itibaren ziyarete açıktır. Ramazan’ın ilk orucu genellikle burada açılmaya çalışılır. Oruçlar açıldıktan sonra insanlar birbirlerine şeker, zeytin, ekmek ya da sirke gibi yiyecekleri birbirlerine dağıtırlar. 

gulhane parki

GÜLHANE PARKI

Fatih’te bulunan bu park, Ramazan ayında iftar açmak için en ideal yerlerden  biri. Hem SultanAhmet Cami’ye hem de Ayasofya Cami’ye yürüme mesafesinde olan bu park, Ramazan ayı boyunca dinlenebilecek, arkadaşlarla oturulabilecek ve iftar açılabilecek yerlerden birtanesi. Buraya uğramışken Gühane parkının tam karşısında bulunan Yer Altı Sarnıcı’na uğrayabilir, iftarınızı Eminönü balıkçılarında ya da hemen yürüme mesafesinde olan Sultanahmet köftecisinde açabilirsiniz.