El açması baklava açmak istiyorsanız ama farklı bir tarif olsun diyorsanız midye baklava tam size göre. İçerisine doldurulmuş bol ceviz ile kat kat açılan hamurun birleşen lezzeti damak çatlatıyor. Midye baklava tarifi ve püf noktaları ile evde bu lezzeti yakalayabilirsiniz.
Hızlı erişim:
Midye baklava, farklı bir tat denemek isteyenlerin bir kez yapınca vaz geçemediği tariflerden. Özellikle Ramazan ayında tatlılar listelerinin ilk sıralarına yükselir. Katmer gibi kat kat açılan hamurla yapılan midye baklava tarifi nasıl yapılır? Besin değeri, kalorisi ve pük noktalarıyla anlattık.
Malzemeler: 1 çay bardağı süt, 1 çay bardağı yoğurt, 1 çay bardağı sıvı yağ, 1 çay bardağı buğday nişastası1 tane yumurta, 1 yemek kaşığı sirke,1 paket kabartma tozu,Yarım çay kaşığı tuz, 3.5 su bardağı un.
Açmak için: 1 çay bardağı buğday nişastası.
Üzeri için: 100 gram eritilmiş tereyağı
İçi için: 2 su bardağı ceviz içi (tercihe göre fındık içi de kullanabilirsiniz.)
Şerbeti için: 3 su bardağı su, 3 su bardağı toz şeker, Yarım limon.
Midye baklava tarifine ilk olarak şerbeti hazırlanarak başlanır. Derin bir tencerenin içerisine, şeker ve su eklenir. Yarım limonun suyu sıkılır. Şeker eriyinceye kadar karıştırılır. Şeker eridikten sonra kaynamaya bırakılır ve yaklaşık 15 dakika kaynatılır. Daha sonra ocaktan alınır ve dinlenmeye bırakılır.
Hamur açmak için un hariç tüm malzemeler geniş bir kabın içerisine alınır ve karıştıtılmaya başlanır. Karışım pürüzsüz bir hal aldığında yavaş yavaş un eklenmeye başlanır. Hamur ele yapışmayan bir kıvama geldiğinde olmuş demektir.
Hamur yoğurulduğu zaman mutlaka 15- 20 dakika boyunca dinlendirilmelidir. Dinlenen hamur daha sonra 12 eşit parçaya bölünmelidir ve 5- 10 dakika da böyle dinlendirilmelidir. İyice dinlendirilen hamurlar, tek tatlı tabağı büyüklüğünde açılır. Daha sonra açılan bu hamurlar aralarına nişasta serpilerek üst üste dizilir.
Sanki tek bir hamur açar gibi açılabildiği kadar açılır. Açılan hamur sıkı bir şekilde rulo haline getirilir. 2 cm genişliğinde parçalara ayrılır. Ayrılan parçalar çok kalın olmayacak şekilde avuç içi boyutunda tekrardan açılır.
Hamurun tam ortasına göz kararı ceviz ya da fındık doldurulur. Hamurlar ağzı tam bastırılmadan ikiye kapatılır. Tüm ahmurlar aynı şekilde yapılır ve geniş bir tepsiye alınır. Üzerlerine eritilmiş tereyağı sürülür. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 30 dakika pişirilir.
Hamurların üstü kızardığında tam pişmiş demektir. Fırından çıkarılan tepsi, ilk sıcağını atması için 5- 10 dakika kadar bekletilir. Daha sonra ılımış olan şerbet üzerine dökülür. Tatlı şerbeti sıcak dökülmelidir ki midye baklava çıtır çıtır olsun. Baklava şerbeti içine çektiğinde servis edilebilir. İsteğe göre servis ederken üzerine dövülmüş ceviz, fındık ya da antep fıstığı ekleyebilirsiniz.
Midye baklavanın lezzetli, çıtır çıtır olması için püf noktaları şöyle:
Diyetasistan sitesinin verilerine göre 1 poriyon midye baklavanın besin değerleri şu şekildedir:
100 gramlık bir baklava 209.37 kaloridir. 100 gramlık midye baklava 3 adete denk gelir. Sadece bir adet midye baklava ise 62. 81 kaloriye denk gelir. Servis yaparken bir porsiyonu iki adet baklava şeklinde yapacaksanız, iki adet midye baklava 125, 62 kaloridir.