İrmikli kurabiye olarak da bilinen Kerebiç tatlısı Mersin, Hatay ve Adana’da özellikle Ramazan aylarında her sokak başında görebileceğiniz bir lezzet. İçi fıstık dolu, dışı ise çöven otunun köpüğüyle servis edilen bu tatlı, iftardan sonra çayların yanına eşlik edebilecek en özel tariflerden biri. Peki kerebiç tatlısı tarifi nasıl yapılır, püf noktaları nedir? Mavi Kadın editörü yazdı.
Hızlı erişim:
KEREBİÇ TATLISI NASIL YAPILIR?
KEREBİÇ’İN PÜF NOKTALARI NELERDİR?
KEREBİÇ TATLISININ BESİN DEĞERİ NEDİR?
KEREBİÇ TATLISI KAÇ KALORİDİR?
Antep fıstığı, tereyağı ve irmiğin güzelleştiremeyeceği hiçbir şey yoktur. Mersin’le özdeşleşmiş olan kerebiç tatlısı, tüm bu malzemelerin karışımı ile kendine özel köpüğüyle servis edilen yöresel bir lezzet. Tatlı krizine girenleri anında kendine getirir. İşte kerebiç tatlısı tarifi, püf noktaları, besin değeri ve kalori hesabı…
Malzemeler: 100 gram margarin, 2 yumurta, 1 su bardağı irmik, 2 yemek kaşığı pudra şekeri, 3 çay bardağı sıvı yağ, 1 paket kabartma tozu , aldığı kadar un.
İçi için: 1 su bardağı İnce dövülmüş /blendarden geçirilmiş antep fıstığı ya da ceviz, 1 çay kaşığı tarçın, 2 yemek kaşığı şeker
Kreması için : 100 gram çöven otu, 4 bardak su, 1 su bardağı pudra şekeri
Çöven otu kullanmayacaksanız kreması için; 1 paket kremşanti, 1 su bardağı süt.
Eğer kerebiç tatlısını çöven otu ile yapacaksanız, bir gün öncesinden çöven otu iyice yıkanıp geniş bir tencere alınır. Üzerine 4 bardak su eklenip bir gece boyunca dinlenmeye bırakılır.
Hamurununun hazırlanması
Kerebiç hamuruna başlarken ilk önce oda sıcaklığındaki tereyağı, irmik ve kabartma tozu karıştırılır. Ardından yumurta vesıvıyağ da eklenir ve karıştırmaya devam edilir. Son olarak pudra şekeri de eklenir ve karışıma un katılmaya başlanır. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar hamur yoğurulur. Daha sonra hamur dinlenmeye bırakılır.
Kerebiçin içini hazırlarken hangi kuruyemiş kullanılacaksa (ceviz ya da fındık) iyice dövülür ya da biraz taneli kalacak şekilde blendardan geçirilir. Üzerine toz şeker ve tarçın eklenir.
Hamurdan istenilen boyutlar kopartılıp avuç içerisinde içli köfte yapar gibi boşluklar açılır ve içerisine iç harçtan yerleştirilir. Tüm hamurlar antep fıstığı ya da cevizle doldurulduktan sonra önceden ısıtılmış 180 derecelik fırına koyun.
Çöven suyunun hazırlanması
Kerebiçler pişerken bir yandan da çöven otlarını ocağa alın ve kaynatmaya başlayın. Suyu azalırsa üstüne 1- 2 bardak kadar ekleme yapabilirsiniz. Yaklaşık olarak 2 saat boyunca kaynattığınız çöven otlarını süzgeçten geçirin ve süzdüğünüz suyun içerisine pudra şekeri ekleyin. Mikser yardımı ile karışımı çırpmaya başlayın. Çırptıkça köpüklü bir krema halini alacaktır. Krema halini aldıktan sonra o zaman kadar soğumuş olan tatlılarınızı köpükle beraber servis edebilirsiniz.
Kreması için çöven otu kullanmayacaksanız bir paket kremşantiyi bir bardak soğuk süt ile beraber iyice çırpın. Karışım krema haline geldiğinde kerebiç tatlısı ile birlikte servis edebilirsiniz.
Fatsecret sitesinin verilerine göre bir adet kerebiç tatlısının değerleri şu şekildedir:
1 adet kerebiçin içerisinde 310 kalori vardır. Yaklaşık 100 gramlık bir porsiyon kerebiç tatlısı 485 kalori içerir. Dolayısıyla yüksek kalori içeren kerebiç fala yenildiğinde kilo aldırır. Şeker ve karbonhidrat içeriği yüksek olduğu için şeker hastalarının ve kolesterolü yüksek olan kişilerin ölçülü tüketmesi gerekir.