Ramazan ayında öğün saat ve sıklığının değişmesi ile beraber beslenme de büyük önem arz ediyor. Özellikle sahurda sağlıklı ve doğru gıdaların tüketilmesi kişiyi tok tutuyor, oruca, uzun süre aç durmaya hazırlıyor. Peki sahurda ne yenir? İşte uzman diyetisyenlerden sahurda yenilebilecek 5 farklı menü örneği
Sahura kalkıp sağlıklı beslenmek, oruç tutarken gün içinde sizi halsizlikten, yorgunluktan, ani tansiyon düşüklüğünden, midede gaz birikmesiyle şişkinlikten ve vücudun susuz kalmasından koruyacaktır. Bu nedenle sahur yemeği atlanmamalı, mutlaka sahura kalkıp yumurta, peynir, tam tahıllı ekmek, salata, süt, tuzsuz zeytin, ceviz gibi besin değeri yüksek, tok tutucu özellikte gıdalar tüketilmeli. Uzman Diyetisyen Merve Mahi Kurt ve Dilara Koçak sahurda yiyebileceğiniz menü örnekleri verdi:
Sahurda ne yenir, ne yenmez? Sorusu, Ramazan ayını oruçlu geçirmek isteyen vatandaşlar tarafından çok merak ediliyor.
Sahura kalkmak kadar sahurda yenilen ve içilenler de büyük önem arz ediyor. Sahurda yanlış beslenme hem mideyi rahatsız ediyor hem de gece yatmadan yenildiğinden yiyeceklerin yağa dönüşme riski taşıyor.
Sahurda sağlıklı ve dengeli beslenmek için uzman diyetisyenlerin tavsiyelerine uymalı, önerdikleri sahur menülerini uygulamaya dikkat etmeli. Diyetisyen Merve Mahi Kurt ve Diyetisyen Dilara Koçak sahurda yenileceklerle ilgili şu önerilerde bulundu:
SAHUR MENÜSÜ ÖRNEĞİ 1. LİSTE
SAHUR MENÜSÜ ÖRNEĞİ 2. LİSTE
SAHUR MENÜSÜ ÖRNEĞİ 3. LİSTE
SAHUR MENÜSÜ ÖRNEĞİ 4. LİSTE
Diyetisyen Dilara Koçak sahurda uzun süre tok durmak ve sağlıklı bir sahur menüsü için beslenme ile ilgili şu önerilerde bulundu:
“Sahur yemeğinde ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınmalı, güzel bir kahvaltı, ertesi günkü oruca iyi bir hazırlık olacaktır. Sahur sofrasında peynir, yumurta, süt, 4-5 adet ceviz, 10-15 badem fındık, lifli gıdalar gibi besinler tercih edilmeli.
Şayet sahurda yemek yenilecekse kıymalı yahut tavuk sebze yemekleri, baklagiller, kepekli makarna, mercimek ve bulgur eklenmiş tahıllı çorbalar tüketilebilir.
Sahurda sıvı desteğini karşılamak için ise ayran, maden suyu, az şekerli komposto, şekersiz limonata, bitki çayları ve bol su içilebilir.
Sahurda karbonhidrat grubu olarak tam tahıllı ekmek, makarna, bulgur, börek, protein olarak peynir, yoğurt, yumurta, kıyma, tavuk (sebze yemeğinde veya börekte), yağ grubu olarak zeytinyağı, ceviz yağı tüketilebilir. Meyvede taze meyve yahut komposto, sebzede salatalık, domates, sıvı desteği olarak da süt, ayran, şekersiz komposto, bitki çayı, hafif çorbalar, maden suyu ve bol su tercih edilebilir.Beyaz ekmek, tatlılar, şekerlemeler, gazlı içecekler, meyve suları gibi ani şeker dalgalanmalarına sebep olabilecek basit şekerlerden uzak durulmalıdır.”