İlkbaharın gelişi ile yavaş yavaş yazlık kıyafetler ortaya çıkıyor, kışlık kıyafetler ise saklanıyor. Alan olarak çok fazla yer tutan kışlık kıyafetleri minimum yer kaplayacak şekilde saklamak mümkün. Kışlık kıyafetleri saklarken kıyafetlerin zarar görmemesi için yapılması gereken bazı işlemler var. Peki kışlık kıyafetler nasıl saklanır, yöntemleri nelerdir? İşte bilmeniz gerekekenler…
Sıcakların artmasıyla kışlık kıyafetler dolaplardan baza altlarına ya da sık kullanılmayan dolaplara kaldırılıyor. Büyük hurçlara doğrudan katlayıp doldurmak yerine kışlık kıyafetleri saklamak için kullanılan bir çok metot var. Böylelikle daha az yer tutan kışlık kıyafetler, sağlıklı bir şekilde saklanılıp, hiç zarar görmeden bir sonraki yıl tekrar kullanılabiliyor. Mavi Kadın takipçileri çin kışlık kıyafetleri saklamanın püf noktalarını hazırladık.
Kışlık kıyafetleri saklamaya başlamadan önce atılması gereken bazı adımlar vardır. Kış aylarına girerken kıyafetlerin yeniden yerleştirilmesinde kolaylık sağlayacak bu adımlar çok önemlidir.
AYIRIN
Öncelikle, kıyafetlerin ayrılması gerekir. Artık giyilmeyecek olan kıyafetler, bedene uymayan kıyafetler , atılacak ya da bağışlanacak olmak üzere ikiye ayrılmalıdır. Böylelikle hem fazladan yer açılacak hem de kişiyi boğan bir kıyafet fazlalığı olmayacaktır. Daha sonra sağlam ve tamir olması gereken kıyafetler ikiye ayrılmalıdır. Tamir olması gerenler tamir olmalı, bu iş kış aylarına bırakılmamalıdır. Daha sonra kışlık kazaklar, palto/ montlar ve ayakkabılar kategorilerine göre ayrılmalıdır.
TEMİZLEYİN
Kaldırılacak olan tüm kıyafetler yıkanıp, mümkünse ütülenip öyle kaldırılımalıdır. Kış aylarına girerken temiz ve ütülü kıyafetleri yerleştirmek çok daha kolay olacaktır. Ayakkabılar kendi temizlenme yöntemlerine göre temizlenmelidir. Paltolar evde temizlenmiyorsa kuru temizlemeye verilip temizletilmelidir.
TAMİR EDİN
Yırtığı söküğü olan tüm kıyafetler elden geçirilip tamir edilmelidir. Bu noktada kıyafetlerin tamir olabilecek kadar sağlam olup olmadığına da bakılarak, kıyafetlerin yeniden kullanımı da gözden geçirilir.
KATEGORİLEŞTİRİN
Kaldırılacak olan tüm kıyafetler, kullanımına göre kazak, palto, gömlek, ayakkabı vs. olarak kategorilere ayrılmalıdır. Bu kategorileştirme işlemi kıyafetleri neyin içerisinde saklanacağına bağlı olarak da yapılabilir. Örneğin hurcun içerisinde saklanacaklar, kutuların içerisine koyulacaklar … vb. gibi yapılabilir.
ARAÇ- GEREÇLERİ TEMİN EDİN
Kıyafetleri saklamak için kullanılacak olan hurç, vakumlu hurç, saklama kutuları, ayakkabı kutuları, karton kutular ya da büyük poşetler kıyafetleri kaldırmaya başlamadan önce temin edilmelidir. Kıyafetler yatak altlarında saklanacaksa güve kovucu tablet, koku giderici tablet vb. almakta fayda vardır.
Kışlık ayakkabılar saklanmadan önce detaylı olarak temizlenmelidir. Temizlenip bakımı yapılan ayakkabılar, saklama kutularında şekilleri bozulmayacak şekilde saklanmalıdır. Kışlık çizme ve botlar da formlarını kaybetmemeleri için içlerinde kağıt, gazete ya da poşet sıkıştırılarak saklanmalıdır. Saklama kutularını alırken kışlık bot, çizme vb. ayakkabıları alacak şekilde büyük olmasına dikkat edilmelidir.
Deri kıyafetler saklanmadan önce iyice temizlenmeli ve bakımları yapılmalıdır. Tüm cepleri kontrol edilmelidir. Ardından kıyafetin kuruluğundan emin olunup askılıklara asıp, o şekilde hurçların içerisine konulmalıdır. Nemli ya da ıslak kalan deri kıyafetler küflenme yapabileceği için tamamen kuru bir şekilde saklanmalı ve nemli ya da rutubetli bir yere kaldırılmamalıdır.