Günlük yaşantınız, çocuklarınız için potansiyel tehlikelerle dolu ve biz ebeveynler farkında olmadan bu riskleri onlara getirebiliyoruz. Cep telefonu kullanmalarına izin vermek, meyve suyu tüketmeleri veya diş çıkarma kolyesi satın almak gibi tercihler aslında büyük hasarlara yol açabilir.
Çocuklarımızın sağlıklı ve mutlu bir şekilde büyümelerini sağlamak için yaptığımız yanlışları fark etmemiz ve düzeltmemiz gerekiyor. Bu hatalar genellikle sevgiyle yapılan fakat yanlış sonuçlar doğurabilecek eylemler olabilir. Çocuklarımızın sağlıklı gelişimi için bu hatalardan kaçınmak ve daha bilinçli bir şekilde davranmak çocuğumuzun gelişimi için doğru bir adım atmamıza yardımcı olabilir. Günlük hayatta sıkça yapılan hataların çocuklarımıza nasıl zarar verebileceği konusunda bazı bilgileri sizler için derledik. İşte detaylar…
Bebek yürüteci satın almayı düşünen ebeveynler, bebeklerinin yürüme becerisini geliştirmesine yardımcı olmak isteyebilirler. Bu konuda uzmanlar genellikle bu tür cihazların kullanımını önermezler. Nedeni ise, bebek yürüteçlerin çocukların bağımsız olarak yürümeyi öğrenmelerini geciktirdiğini ve kaza riskini artırabileceği düşüncesidir. Çocuklar yürüteç kullanımı sırasında normalde ulaşamayacakları ev içindeki tehlikeli nesnellere kolaylıkla erişebilirler.
Çocuğunuzun güvenliği ve sağlıklı gelişimi için, bebek yürütecinden ziyade diğer alternatifleri değerlendirmeniz daha doğru bir adım olabilir. Çocuklar, hayatları boyunca atacakları adımların temelini atmaya başladıkları andan itibaren ebeveynlerine ihtiyaç duyarlar. Örneğin, ellerinden tutarak ilk adımlarında ona eşlik edebilirsiniz. Bu durum hem onların güvenini artırır hem düşme risklerini azaltır.
Cep telefonlarının çağımızın ayrılmaz bir parçası olduğu gerçeği göz ardı edilemez. Evet, çocukları eğlendirmek ve hatta eğitmek için büyük bir araç olabilirler. Ayrıca vep telefonlarının belirli düzeylerde radyasyon yaydığını unutmamalıyız. Radyasyona maruz kalmak, bazı ciddi hastalıklara yakalanma olasılığını artırabilir.
Son zamanlarda yapılan bazı çalışmalar, çocukların aşırı cep telefonu kullanımının nörolojik sorunlara, psikolojik bağımlılıklara ve davranış sorunlarına yol açabileceğini göstermektedir. Bu nedenle çocukların cep telefonu kullanımını sınırlamak ve denetlemek gerekir.
Çocuklarınızı teknolojiye boğmak yerine, onların gelişimlerini olumlu yönde etkileyecek alternatif yollarla eğlendirmeyi düşündünüz mü? Çocuklar için en basit oyuncak bile hayal gücünü kullanarak oyun kurabilme yeteneğini destekler. Ayrıca çocukların el becerilerini ve problem çözme yeteneklerini geliştirir.
Çocuklarınıza meyve suyu ikram ettiğinizde, bu durumu büyük bir sevinçle karşılayabilirler. Ebeveynler olarak çoğumuzun düşündüğünün aksine, meyve suyu her zaman en sağlıklı içecek seçeneği olmayabilir. Vitamin ve mineraller bakımından hazır meyve suları zengin gibi gözükse de şeker oranları oldukça yüksektir.
Eğer çocuklarınızın meyvelerden gerekli besinleri almasını arzu ediyorsanız, en etkili yöntem onları bir sebze ile beraber tüketmektir. Bu şekilde hem farklı besin öğelerini alırlar hem vücutlarını nemlendirir ve yeme alışkanlıklarını iyileştirirler.
Çocuklarımızın sağlığı bizim için her zaman en önemli konudur. Onları korumak adına “Acaba çok mu üşüyor?” diye düşünüp, biraz fazla giydirebiliyoruz. Aşırı giyinen bebekler ısılarını doğru ayarlayamadıkları için ateşlenme riskiyle karşı karşıya kalabilirler. Ayrıca cilt döküntülerine neden olabilir ve bebeğin enerjisini ısıyı dengelemek için harcaması kilo almasını zorlaştırabilir. Bu sebeplerden ötürü, bebeğinizi kat kat giysilerle aşırı yüklemek yerine odasının ve vücut sıcaklığının sürekli kontrol altında tutulması çok daha önemlidir.
Çocukların araba yolculuğunda sıkılmasını engellemek her ebeveynin en büyük hedeflerinden biri. Yolculuk sırasında sürekli olarak yanlarında oyuncak taşımalarına izin vermek ne yazık ki pek de sağlıklı bir çözüm değil. Özellikle çarpışma anlarında bu sevimli ve masum oyuncaklar ciddi tehlikelere dönüşebiliyor. Hem ağırlıkları hem boyutları nedeniyle olası bir kazada çocuklar için risk oluşturuyor.
Bir aileye yeni bir bebek katıldığında, bu küçük yavrunun yaşam alanını güzel ve uyumlu bir şekilde tasarlamak için çoğu zaman büyük bir heyecanla harekete geçeriz. Yüzlerce ürün arasından seçim yaparken beşiğin odadaki merkezi rolü göz ardı edilemez.
Bebeğinizin beşiğini yastık ve battaniyelerle doldururken farkında olmadan bir tehlike oluşturuyor olabilirsiniz. Bebeğin beşiği, çocuğun boğulma riskini en aza indirmek için mümkün olduğunca serbest ve boş bırakılmalıdır. Bebek sağlığı söz konusu olduğunda, alışılageldik dekorasyon standartlarının ötesine geçmeli ve her zaman güvenliği öncelik haline getirmeliyiz.
Banyo oturakları, yıkanma sırasında bebeğe destek sağlarken bebek yıkanırken kendisini rahat hissetmez. Belki de sahip olduğunuz oturma düzenlemeleri sayesinde, bebeği bir dakika yalnız bırakabileceğinizi ve başka bir şey yapabileceğimizi düşünüyor olabiliriz. Bu ciddi hatalara yol açabilir. Bebekler küvette dönebilir ve kazalar yaşayabilirler.
Bebeklerin diş çıkarmaya başladığı bu hassas dönemde, acıyı hafifletme amacı ile kullanılır. Bazı uzmanlar, diş çıkarma kolyelerinin potansiyel tehlikeleri konusunda ciddi endişeler taşıyorlar. Kolye kırılırsa, bebeğin parçalarını yutma riski söz konusu olabilir ki bu da boğulma tehlikesi anlamına gelir. Ayrıca ağız veya diş etlerinde enfeksiyon gelişme riski de mevcut. Diş çıkarma kolyelerini kullanmayı düşünen ebeveynlerin çok dikkatli olması ve farklı alternatifleri değerlendirmesi önerilmektedir.
Araştırmalara göre, ev kazalarının en ciddisi genellikle mutfakta yaşanıyor. Mutfak, ebeveynlerin çok vakit geçirdiği bir alan olmasının yanı sıra, çocukların merakını uyandıracak pek çok ilginç nesne ile doludur. Bu nedenle çocuklarla yemek pişirme aktivitesinin tamamen yasaklanması yerine, gerekli önlemlerin alınarak bu etkinliğin gerçekleştirilmesi tavsiye edilir. Örneğin, çocuğunuz mutfakta bulunduğu zamanlarda sıcak veya sıvı içeren kapları taşımaktan kaçınmalısınız.
Ocaktaki tencere ve tavaların saplarının dışarı doğru uzanmamasına dikkat etmelisiniz. Bıçaklar ve keskin aletler gibi potansiyel tehlikeleri içeren çekmecelerin de her zaman kilitli ya da çocukların erişemeyeceği bir yerde olmasına özen göstermelisiniz.
Bebekler, kendi başlarına aktif bir şekilde hareket edemeseler bile, kontrolsüz ve beklenmeyen hareketler yapabilirler. Bu hareketler sonucunda düşebilir, ciddi yaralanmalara veya kemik kırıklarına neden olabilir. Uzmanlar bebeğinizi her zaman gözetim altında tutmanızı ve asla yalnız bırakmamanızı şiddetle tavsiye ediyor.