Sultan tatlısı, bayramların geleneksel tatlılarının dışına çıkmak isteyen yine de şerbetli tatlılardan vazgeçemeyenler için mükemmel bir alternatif. Osmanlı saray mutfağından günümüze kadar gelen bu tatlı, ceviz ve az şekerli ama pekmezli şerbetiyle hem protein deposu hem de daha sağlıklı bir alternatif. İşte sultan tatlısı tarifi…
Bayram için yapılan baklavalar, sağlıklı beslenenler için artık yerini daha farklı tariflere bıraktı. Bunlardan biri de hem lezzeti hem de yapımının kolaylığıyla öne çıkan sultan tatlısı. İçeriğinde bulunan ceviz, hindistan cevizi ve pekmez ile protein deposu olan bu tatlı, bir yiyenin bir daha vazgeçemeyeceği bir lezzet. İşte sultan tatlısı tarifi, pişirme süresi, malzemeleri, püf noktaları kalori hesabı, besin değeri ve diğer detaylar:
Hamuru için:
125 gram tereyağı ( tereyağı yoksa margarin de kullanılabilir)
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı ince çekilmiş ceviz
1 çay bardağı hindistan cevizi
Yarım çay bardağı galeta unu
1 tane yumurta
1 paket kabartma tozu
2,5 su bardağı un
Şerbeti için:
1.5 su bardağı toz şeker
2.5 su bardağı su
1 çay bardağı pekmez
Yarım limon
Sultan tatlısının yapımına ilk önce şerbeti hazırlanarak başlanır. Bunun için 1.5 su bardağı şeker ve 2.5 su bardağı su derin bir tencereye alınır ve ocağın altı yakılır. Şeker suyun içerisinde eriyinceye dek karıştırılır ve sonra kaynamaya bırakılır.Şerbet kaynamaya başladığında yarım limondan birkaç damla limon suyu sıkılır. 6- 7 dakika daha kaynatılır ve şerbet ocaktan alınır. Üzerine 1 çay bardağı pekmez eklenir karıştırılır ve soğumaya bırakılır.
Sultan tatlısının hamuru için un haricindeki tüm malzemeler geniş bir kabın içerisine alınır ve karıştırılır. Pürüzsüz bir kıvam elde edildiğinde yavaş yavaş karışımın içerisine un eklenir. Kulak memesi kıvamında ele yapışmayan bir hamur elde edildiğinde hamur olmuş demektir. Hamurdan küçük parçalar alınıp iki elin arasında ufalar gibi rulo şekli yapılır. Ardından bu rulo yaklaşık 5 cm uzunluğunda küçük parçalara bölünür.
Fırın tepsisi ya da borcamın içerisine yağlı kağıt koyulur. Kesilmiş olan hamurlar, tepsinin içerisine dizilir. Önceden ısıtılmış olan 180 derecelik fırında pişmeye bırakılır.
Yaklaşık 25- 30 dakikanın sonunda hamurlar pişecektir. Tatlı fırından çıktıktan sonra tepsinin altındaki yağlı kağıt alınır ya da tatlılar şerbetlenmek üzere başka bir kaba alınır. O sırada soğumuş olan şerbet, ilk sıcağı çıkan tatlıların üzerine dökülür. 2-3 saat boyunca şerbeti içine çeken tatlı servise hazırdır. Afiyet olsun.
Yukarıdaki tarife ek olarak kakaolu sultan tatlısı tarifini de deneyebilirsiniz? Şerbetli sultan tatlısı ile aynı tarife sahiptir. Sadece hamur yoğurulurken hamurun içerisine 1.5 yemek kaşığı kakao eklemek gerekir. Ayrıca kakaolu sultan tatlısında genellikle tatlının hamuru ceviz büyüklüğünde parçalar şeklinde koparılır ve yuvarlak şekil verilir.