Kuru fırçalama tekniği, eski çağlardan bu yana özellikle Antik Mısır’da uygulandığı bilinen güzellik sırlarından biri. Vücudun rahatlamasını, ölü derilerden arınmasını ve yumuşamasını sağlayan bu uygulama, son yıllarda yeniden popülerlik kazandı. Peki kuru fırçalama tekniği nasıl yapılır? Mavi Kadın editörü kuru fırçalama tekniği ile ilgili merak edilenleri yazdı.
Her geçen gün güzellik alanında yeni uygulamalar bulunsa da, eski çağlardan bu yana uygulanan bir güzellik sırrından bahsedeceğiz: Kuru fırçalama. Bu tekniğin özellikle Antik Mısır’da spa amaçlı kullanıldığı biliniyor. Vücuda masaj etkisi göstermekle beraber ölü derilerden arındıran kuru fırçalamanın cilde olan faydaları saymakla bitmiyor. Mavi Kadın editörü kuru fırçalama tekniği ile ilgili merak edilen her şeyi yazdı.
Kuru fırçalama, genellikle doğal kıllardanya da at kılından yapılmış fırçalar ile vücudun fırçalanması işlemine verilen addır. Bu fırçalama tekniği ile vücut aşağıdan yukarıya doğru taranır gibi fırçalanır. Böylelikle vücutta oluşan ölü derilerden arınma ve vücudun kan dolaşımının arttırılması amaçlanır.
Kuru fırçalama tekniğinde kullanılacak olan fırçalar cildi tahriş etmeyecek kadar ince telli fakat cildi ölü derilerden temizleyecek kadar kalın telli olmalıdır. Bu yüzden kuru fırçalamada kullanılan vücut fırçaları, bitki liflerinden ve doğal malzemelerden elde edilmiş kıllarla üretilir. Doğal kıllar, ahşap bir taban üzerine sık bir şekilde eklenerek yapılır. Kullanım durumuna göre uzun saplı, yuvarlak saplı ya da sapsız olarak bir çok farklı modeli bulunur.
Kuru fırçalamanın cilde olan faydaları saymakla bitmiyor. Kuru fırçalama tekniğini düzenli olarak uygulayan kadınların ve erkeklerin bu uygulama sonrasında gözlemlediği değişiklikler şu şekilde:
VÜCUT ÖLÜ HÜCRELERDEN ARINDIRILIR
Vücudu ölü hücrelerden arındırma işlemine eksfoliasyon adı verilir. Eksfoliasyon, kuru fırçalama tekniğinde elde edilen en bilindik sonuçlardan biri. Özellikle duşa girmeden önce yapılan kuru fırçalama ile vücudun en dış katmanında bulunan ölü hücreler, kirler ve döküntüler tamamen temizlenir. Böylelikle kuru fırçalamadan sonra duşa girildiğinde, gözenekler daha iyi temizlenir ve cilt daha rahat nefes alır.
KAN DOLAŞIMI HIZLANDIRILIR
Kuru fırçalamanın cilde en önemli faydalarından biri kan akışını hızlandırmasıdır. Kuru fırçalama esnasında vücut ölü hücreleri atarken bir yandan da fırçalama yapılan bölgede kan dolaşımını hızlandırır. Kuru fırçalama sonrasında ciltte görülen hafif pembemsi bir kızarıklık, bunun sebebidir.
SELÜLİTİ AZALTIR
Düzenli olarak uygulanan kuru fırçalama, uygulandığı bölgede kan dolaşımını hızlandırır ve o bölgedeki oluşan yağların yakılmasında etkili rol oynar. Bu sebeple halihazırda olan selülit görünümünü azaltır ve yeni selülitlerin oluşmasına engel olur. Böylelikle kuru fırçalama yapan kişiler düzenli kullanımla beraber daha pürüzsüz bir cilde sahip olur.
MASAJ ETKİSİ GÖSTERİR
Kuru fırçalama, fırçalama yapılan bölgeye masaj etkisi gösterir. Dolayısıyla sabahları yapılan fırçalama kişiye daha dinçlik sağlarken, akşamları yapılan kuru fırçalama ise kişinin üzerinden tüm günün yorgunluğunu atmasını sağlar ve masaj yapılmış gibi hissettirir.
Kuru fırçalama genellikle duş öncesinde yapılması önerilen bir uygulamadır. Dolayısıyla haftada iki ya da üç defa kuru fırçalama yapmak, normal bir cilde sahip olanlar için yeterli olacaktır. Fakat hassas bir cilde sahip olanlar için 10 günde bir ya da iki haftada bir defa yapılması daha uygun olacaktır.