Dünya genelinde sosyal medya kullanım süresi 2 saat 23 dakika iken, Türkiye’de bu süre 2 saat 44 dakika ile rekor kırıyor. Sosyal medya bağımlılığı özelikle çocuklar ve gençlerde sinsi bir sorun olarak gündemde. Peki bununla nasıl başedeceğiz: İşte 25 protik ipucu…
Sosyal medya, hayatlarımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Ancak bu sanal dünyada geçirilen saatler bazen hayatımızın kontrolünü elimizden alabiliyor. Kimi zaman fark etmeden kendimizi sonsuz bir gönderi akışında kaybederken, kimi zaman da sürekli olarak bildirimleri kontrol etme ihtiyacı hissederiz. Bu durum hem zihinsel sağlığımızı hem günlük yaşam kalitemizi olumsuz yönde etkileyebilir.
Sosyal medya kullanımınızı kontrol altına almanız için telefonunuzdaki ekran süresi verilerini inceleyerek hangi uygulamalara ne kadar zaman harcadığınızı belirleyebilirsiniz. Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat, Tiktok, Tumblr veya Pinterest gibi platformlarda geçirdiğiniz saatleri not alın ve en çok vakit geçirdiğiniz uygulamaları belirlemekle işe başlayabilirsiniz. Bu sayede hangi alanlarda değişiklik yapmanız gerektiğini anlayabilir ve daha bilinçli bir şekilde sosyal medya kullanımınıza yönlendirici adımlar atabilirsiniz.
Sosyal medya kullanımınızı minimum seviyeye indirmenize yardımcı olacak birkaç ipucu sayesinde hem zamandan tasarruf edebilir hem kendinize ait bir aktivite planı yapabilirsiniz. İşte 25 akıllıca ipucu…
Telefonunuzdaki her bir uygulama için ayrı ayrı belirlenen zaman kısıtlamaları, günlük aktivitelerinizin daha dengeli ve verimli olmasını sağlayabilir. Eğer zaman sınırlarınızı aşmanız durumunda uyarılar almak, harcadığınız zaman hakkında farkındalık oluşturmanıza da yardımcı olabilir. Bu şekilde, telefonunuzu daha bilinçli ve etkili bir şekilde kullanabilirsiniz.
Sizi bilgilendiren feedbacklere, uyarılara ve uyarılara hayır demeniz önemlidir. Her beğeni, yorum veya yanıt aldığınızda size bildirim göndermeyi durdurmanız anlamına gelir.
Sezon boyunca etkileşim kurmak istemediğiniz kişi ya da sayfaları düzenli olarak takip etmeyi durdurun. Ekranı açtığınızda ve kaydırmaya başladığınızda yer kaplayan dijital karmaşanın azaldığını görebilirsiniz.
Telefonunuzdaki uygulamaları daha az erişilebilir olacakları bir sayfaya taşıyarak açma sıklığını azaltabilirsiniz. Bu işlem, bilinçli bir şekilde yapılmalı ve telefonu elinize her aldığınızda otomatik olarak açmaya alıştırmanın kas hafızasını zayıflatabilir.
Telefonunuzdaki uygulamaları Cuma günü kaldırın ve Pazartesi günü tekrardan uygulamaları kullanabilirsiniz. Sadece belirli günlerde kullanımınızı kısıtlamak için Pazartesi günü silip Cuma günü yeniden yükleyebilirsiniz.
Yemek sırasında telefonunuzu farklı bir odada veya çantanızda tutmayı tercih edin.
Telefonu başka bir odaya veya çantanıza bırakın ve bu uygulamaları banyoda kullanmayın.
Belirli kişiler (eş, çocuklar, patron vb.) sizi gerektiğinde arayabileceği için acil durumları dikkate alabilirsiniz. Bir iş yaparken odaklanmayı korumak için Rahatsız Etmeyin modunu kullanabilirsiniz. Bu mod sayesinde dikkat dağıtıcı unsurları en aza indirebilir ve verimli bir şekilde çalışabilirsiniz.
Uyumadan önce herkes bir telefonuna bakar. Bunu durumdan uzaklaşmak için iki strateji fayda sağlar. İlk olarak, gece geç saatlere kadar sürekli olarak ekran kaydırarak uykusuz kalmaktan kaçınırsınız. İkinci olarak, güne anlamsızca telefonla oyalanarak başlamayı önlemek için sabah ilk iş olarak telefonunuzu açmayı bırakabilirsiniz.
Sosyal medya platformlarını ziyaret etmek için kendinize yeni bir zaman dilimi belirleyin. Örneğin sabah saat 10 veya öğlen gibi. Bu saatlerden önce bu uygulamalara bakmayacağınıza dair bir alışkanlık edinin ve kendinize sıkı bir kural koyun.
Günün hangi saat diliminde sosyal medyayı çok aktif kullanıyorsanız, o zaman diliminde telefonunuzu şarja takabilirsiniz.
Sosyal medya platformlarında belirli gün ve saatleri seçerek, belirlediğiniz zaman dilimlerinde aktif olabilirsiniz.
Bazı uygulamaları sadece masa başında iken kullanmaya yönelik olarak belirleyin ve mobil erişimi kısıtlamasız hale getirin.
Sosyal medya platformlarından tamamen uzak durmayı seçebilirsiniz. En az 72 saat sürebilir. Bu uygulamayı isterseniz aylık olarak, üç ayda bir, altı haftada bir veya herhangi uygun zaman diliminde gerçekleştirebilirsiniz.
Bir hobi veya proje üzerinde düzenli olarak zaman harcamayı planlamak, zihinsel ve fiziksel olarak meşgul olmanın bir yoludur. Bu şekilde geçirilen süre, sosyal medyada geçirilmeyen zamandır.
Benzer amaçlara sahip bir dost edinin ve düzenli olarak durumunuzu paylaşmak için birbirinizi kontrol edin.
Sosyal medyada daha dikkatli olmalarını istediğinizi ailenize ve arkadaşlarınıza iletmek için onları telefonunuzu bir kenara bırakıp yanlarında olmaları konusunda teşvik edebilirsiniz. Bu şekilde daha bilinçli bir şekilde sosyal medya kullanımını desteklemiş olursunuz.
Sosyal medya kullanımınızı belirlediğiniz haftalık veya aylık sınırın altında tuttuğunuzda kendinizi ödüllendirin. Örneğin, küçük bir alışveriş olarak yeni bir oje ya da özel bir kahve içeceği olabilir. Aynı zamanda bir saat boyunca keyifle geçireceğiniz bir roman okuma veya en sevdiğiniz dergiyi rahatlıkla inceleme şeklinde de olabilir.
Sosyal medya uygulamasına her giriş yaptığınızda yapmayı tercih edeceğiniz bir etkinliği seçin: 30 kez zıplama yapmak, 5 defa derin nefes almak, 20 squat veya hamle yapmak gibi.
Telefonunuzu kullanmak yerine, boş zamanınızda çantanızda bir kitap, bulmaca veya tığ işi projesi bulundurmayı tercih edin. Bu şekilde ekstra vakitlerinizi daha verimli ve keyifli hale getirebilirsiniz.
Zamanımı değerlendirme konusundaki planlarınızı detaylı bir şekilde belirlediğiniz kişisel vizyon panosu oluşturun. Düzenli olarak yapmayı hedeflediğiniz aktiviteleri ve sizi motive eden diğer unsurları içerecek şekilde bu panoyu oluşturabilirsiniz.
Yazma eylemi niyetinizi güçlendirmenize yardımcı olabilir. Bir adım daha ileri gidip o anın fotoğrafını çekerek duvar kâğıdı veya kilit ekranı olarak da kullanabilirsiniz.
Egzersiz yapma, yeni bir hobi edinme, iş kurma ve düzeni sağlama gibi aktivitelerinizi içeren bir liste oluşturun. Bu listeyi sık sık görebileceğiniz bir yere koyarak hedeflerinizi hatırlayın ve motive kalın.
Sosyal medya platformlarını aktif olarak kullanma sebeplerinizi not alın. Örneğin, ilham almak, arkadaşlarınızla iletişimde kalmak, iş veya markanızı tanıtmak gibi ve bu listeye düzenli olarak göz atın.
Sosyal medyaya her girişinizde niçin kontrol ettiğinizi sorgulama alışkanlığı kazanın. Özel bir kişiyle etkileşime geçmek mi, kendi hesaplarınızı gözden geçirmek mi, bir Facebook grubunda soru sormak mı yoksa sadece kısa süreliğine eğlenmek mi istediğinize karar verin. Hedefinizi netleştirin ve sonra bu hedefe ulaşmak için belirli bir zaman dilimi belirleyin.