Her evde olmazsa olmaz eşyaların yanlış kullanıldığında zehir saçtığını biliyor musunuz? Sağlık için tehdit oluşturabilecek ev eşyalarını kullanırken dikkat etmeniz gereken noktalara göz atmanızda yarar var.
Ev eşyası satın alırken, hangi malzemelerden üretildiğini, sağlığa zararlı olup olmadığını araştırır öyle alırız. Alırken bu denli dikkat ettiğimiz eşyalar, evin içerisinde doğru şekillerde kullanılmazsa sağlık için tehdit oluşturabiliyor. Yanlış kullanımında zararlı olan ev eşyalarını kendinizin ve ailenizin sağlığı için bilmenizde fayda var.
Plastik kaplar doğru kullanılmadığı takdirde sağlığa en çok zarar veren ev eşyaları arasındadır. Hem saklama kabı olarak hem de yemek kabı olarak kullanılan plastikler, içerisine sıcak ya da kaynar yiyecekler konulursa plastiğin bir kısmı sıvı hale gelip yemeklerin içerisine karışabiliyor. Aynı zamanda turşu gibi salamura ürünlerin plastik kaplarda saklanmaması gerekir. Turşu, sirke, ev yapımı salamura peynir vs. gibi ürünler için cam kapları tercih etmek daha sağlıklıdır.
Kupalar, gün içerisinde en çok kullanılan mutfak eşyalarından biri. Çay içerken, kahve içerken ya da misafirlerimize içecek ikram ederken kullanılan kupalar, doğru temizlenmediğinde bir hastalık yuvasına dönüşüyorlar. Özellikle ağız kısımlarının çok iyi temizlenmesi gereken kupalar, kullanıldıktan sonra hemen temizlenmeli ve kurumaya bırakılmalıdır.
Her ne kadar üzerine nevresim geçirip kullansak da yataklar, yatak odasındaki tüm tozu kiri içine çekiyor. Kulanım süresi beş yılı aştığında tamamen bakteri yuvası haline gelen yataklar, özellikle astım gibi nefes almayla ilgili sağlık problemleri yaşayanlar için çok tehlikeli bir hal alıyor. Bunun için yataklar, düzenli olarak süpürülmeli ve silinmelidir.
Yatak odasındaki diğer bir tehlike de yastıklardır. Yatak odasındaki tozu, kiri içerisine çeken yastıklar yüzümüzü direkt olarak temas ettirdiğimiz için aynı zamanda ölü hücreleri de içlerinde tutarlar. Bu yüzden yastıklar düzenli aralıklarla temizlenmeli ve yıkanmalıdır. Kullanılmayacak duruma geldiğinde de mutlka yenisi ile değiştirilmelidir. Yoksa ciltte sivilce, akne vs. gibi problemlerin oluşmasında büyük rol oynarlar.
Islak ve nemli havlular banyodaki en tehlikeli ürünlerden biri. Nemli kalan havluların üzerinde bakteri ve mikroplar giderek artar. Bu yüzden havlular en fazla 3 günü geçmeyecek şekilde düzenli olarak değiştirilmelidir. Yıllardır kullanılan ve eski yapısını kaybeden havlular da yenileriyle değiştirilmelidir.
Birçok insan banyo liflerinin temizlenmeye ihtiyacı olmadığını düşünür. Fakar durum tam tersi… Banyoda kullanılan lifler, kullanım sonrasında ıslak olarak bırakılır ve zaten nemli bir yer olan banyoda bakteri ve mikropları içerisinde barındırır. Hatta bu durum uzun sürerse, banyo liflerinin küflenmeye başladığını bile görebilirsiniz. Bu yüzden banyo liflerinin de düzenli aralıklarla temizlenmesi ve değiştirilmesi gerekir.
Tamamen doğal malzemelerden yapılmış bir halı kullanmıyorsanız, muhtemelen halınız yapay boyalar ve sentetik ürünler kullanarak üretilmiştir. Evde tozu en çok hapseden eşya olan halılar, özellikle astımı olan ya da alerjik kişiler için çok büyük bir toz kaynağıdır. Bu yüzden evdeki halılar düzenli olarak sık sık temizlenmeli, mümkünse doğal içeriklerden yapılmış yeni bir halı alınmalıdır.
Aliminyum folyo mutfakta çok kullanılan bir araç olsa da, sıcak yemeklerle temas ettiğinde sağlığa çok zararlı olabiliyor. Çok fazla aliminyum folyo kullanmak, vücutta aliminyum toksit birikmesine neden olabilir. Bu yüzden aliminyum folyonun sadece soğuk yiyeceklerde kullanılması hatta mümkünse yiyeceklerle temas ettirilmemesi en sağlıklı olanıdır.
Kullanımı çok tartışmaya sebep olan teflonlar, özellikle tencere ve tavaların yapımında kullanılıyor. Teflonların yapımında kullanılan C8 adlı maddenin kanser yapıcı özelliği olduğusöyleniyor. Özellikle çizilmiş ve yıpranmış teflonlarda bu madde kimyasal yayarak, yemeklerin içerisine kadar giriyor. Bu yüzden teflon alırken TSE belgeli olmasına dikkat edilmelidir.
Ahşap ürünler genellikle mutfakta kullanılır. Kesme tahtaları, kaşıklar, kepçeler vs… bunlara örnektir. Fakat ahşap gereçler doğru yıkanmadıkları takdirde sağlığa faydadan daha çok zararveriyor. Suyu çok fazla emen ahşap, içerisinde bir çok bakteriyi barındırıyor. Bunun için kesme tahtaları kullanıldıktan hemen sonra doğru bir temizleyiciyle temizlenmeli ve dik bir şekilde kurumaya bırakılmalıdır. Kepçe, kaşık gibi ahşap gereçler de bulaşık makinesine atılmamalı, elde yıkanmalı ve mümkün olan en kısa sürede kurutulmalıdır.
Lavabo açıcılar her evde bulunan ve sıklıkla kullanılan ürünlerden biri. Lavabo açıcıların içerisinde bulunan kimyasallar, başka bir kimyasalla etkileşime girdiğinde ya da sıcak suyla beraber kullanıldığında tepkimeye girer. Böylelikle lavabo açıcı kullanan kişinin bu kimyasalları solumasına sebep olur. Lavabo açıcılar sadece soğuk suyla kullanılmalıdır. Lavabo açıcının yerine karbonat ve sirkeden yararlanabilirsiniz. Karbonat ve sirke ikilisi de lavabo açıcıyla aynı etkiyi gösterecektir.
Oda spreyleri, odanın kokusunu değiştirmek ya da ferah bir koku elde etmek amacıyla kullanılsa da, içerisinde birçok kimyasal barındırır. Oda spreylerinin yaydığı koku akciğerler tarafından solunur ve aşırı kullanımında hem göz hem de akciğer hastalıklarına sebep olabilir. Bu yüzden oda spreyleri dikkatlice kullanılmalı hatta mümkünde hiç kullanılmamalıdır. Oda kokusu içn daha doğal yöntemler tercih edilmelidir.